Η εισαγωγή των Μηχανισμών ελάχιστης διαλειτουργικότητας (MIM) σηματοδοτεί μια μεγάλη εξέλιξη στην διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος της Ευρώπης και της εξασφάλισης απρόσκοπτης ανταλλαγής δεδομένων σε ολόκληρη την ήπειρο. Υποστηρίζει τη διαλειτουργικότητα σε διαφορετικά συστήματα για την αποτελεσματική επικοινωνία και κοινή χρήση δεδομένων μεταξύ τους. Οι MIM είναι πρότυπα και τεχνικές προδιαγραφές που βοηθούν τις πόλεις, τις κοινότητες και τους προμηθευτές να αναπαράγουν δεδομένα ή να αφήνουν τα δεδομένα να ρέουν εύκολα μεταξύ των συστημάτων.
Στην Ευρώπη, οι MIMs Plus αναπτύχθηκαν με βάση το αρχικό πλαίσιο MIM για την κάλυψη των ειδικών αναγκών των ευρωπαϊκών πόλεων και της νομοθεσίας. Με την υιοθέτηση των MIMs Plus, οι ευρωπαϊκές πόλεις μπορούν όχι μόνο να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τα πρότυπα της ΕΕ όπως η Interoperable Act, , αλλά επίσης επιτρέπουν την ενσωμάτωση ανοιχτών δεδομένων από διάφορες πηγές, όπως τα σύνολα δεδομένων στο data.europa.eu.
Οι MIM αποτελούνται από διάφορες εκδόσεις, με την τελευταία να είναι έκδοση 7 (MIM7). Κάθε έκδοση έχει διαφορετικό θέμα, με την έκδοση 7 να καλύπτει το “Places”. Αυτό σχετίζεται με τα γεωχωρικά δεδομένα και την πρόκληση των πόλεων και των κοινοτήτων να ενσωματώσουν δεδομένα για παράδειγμα φώτων δρόμων, κτιρίων και δεδομένων αισθητήρων. Άλλα παραδείγματα θεμάτων MIM που είναι διαθέσιμα είναι οι συμβάσεις, η εμπιστοσύνη και η διαφάνεια. Στο μέλλον, ένα σύνολο θεμάτων MIM θα είναι διαθέσιμα για χρήση από το κοινό.
Η υιοθέτηση των MIMs Plus είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός προς μια διαλειτουργική Ευρώπη, για την οποία μπορείτε να μάθετε περισσότερα μέσω εδώ ή να επεκτείνετε τις γνώσεις σας διαβάζοντας περισσότερα για το Συνέδριο SEMIC 2024.
Πηγή άρθρου: https://data.europa.eu/