ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Δημοσιεύθηκε η έκθεση προόδου του 2024 σχετικά με την ψηφιακή δημόσια διοίκηση και τη διαλειτουργικότητα στην Ευρώπη

To Interoperable Europe, μέσω του Εθνικού Παρατηρητηρίου Διαλειτουργικότητας (NIFO), δημοσίευσε την έκθεση προόδου του 2024 σχετικά με την ψηφιακή δημόσια διοίκηση και τη διαλειτουργικότητα.

ΤΔΛ

Η έκδοση του 2024 της έκθεσης για την κατάσταση σχετικά με την ψηφιακή δημόσια διοίκηση και τη διαλειτουργικότητα δίνει έμφαση σε τέσσερις βασικούς τομείς πολιτικής που βρίσκονται στο επίκεντρο του τρέχοντος τοπίου πολιτικής: 

  • Ψηφιακός μετασχηματισμός των δημόσιων διοικήσεων και των δημόσιων υπηρεσιών,
  • Διαλειτουργικότητα και δεδομένα,
  • Εμπιστοσύνη και ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, και 
  • Καινοτόμος χρήση των τεχνολογιών.

Οι τομείς αυτοί επελέγησαν ως απάντηση στην έγκριση βασικών ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών που συνδέονται με την ψηφιακή πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της πράξης για τη διαλειτουργική Ευρώπη, και των φιλόδοξων στόχων που τέθηκαν από το πρόγραμμα πολιτικής για την ψηφιακή δεκαετία με ορίζοντα το 2030. Η έκθεση επισημαίνει τις τάσεις, τις ορθές πρακτικές και τους τομείς που επιδέχονται βελτίωση σε 39 ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και τις δράσεις που αναλαμβάνονται σε επίπεδο ΕΕ.

Για την ολοκληρωμένη κατανόηση του σημερινού τοπίου, κάθε κεφάλαιο της παρούσας έκθεσης περιλαμβάνει μια ενότητα σχετικά με την ανάλυση της κατάστασης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και αφιερώνει χώρο στη διεθνή σκηνή. Επιπλέον, η φετινή έκδοση περιλαμβάνει τα τελευταία αποτελέσματα από τον μηχανισμό παρακολούθησης του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Διαλειτουργικότητας (EIF), υποστηρίζοντας την ανάλυση που παρουσιάστηκε. Τρία κεφάλαια εμπλουτίζονται περαιτέρω με συνεντεύξεις σχετικά με τρέχοντα θέματα που σχετίζονται με τις τάσεις που προσδιορίστηκαν (π.χ. η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, η πράξη για τη διαλειτουργική Ευρώπη και η GovTech).

Τα ευρήματά της έκθεσης

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν υιοθετήσει ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στη στήριξη της ψηφιοποίησης του δημόσιου τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, παρατηρήθηκαν ιδιαίτερες προσπάθειες στον τομέα της υγείας, καθώς και η βιώσιμη ψηφιοποίηση, και πρωτοβουλίες που συνδέονται με την ψηφιακή ένταξη και την ανάπτυξη δεξιοτήτων, προκειμένου να ξεπεραστεί το σημερινό ψηφιακό χάσμα. Ομοίως, η αλληλεξάρτηση μεταξύ διαλειτουργικότητας και δεδομένων έχει τύχει ευρείας προσοχής χάρη στην εστίαση στη διακυβέρνηση και τη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης των δεδομένων, καθώς και στην ανάπτυξη πλατφορμών και μητρώων δεδομένων για τον εξορθολογισμό της παροχής δημόσιων υπηρεσιών. Επιπλέον, η ανάγκη για εμπιστοσύνη και ασφάλεια στην ψηφιακή σφαίρα δεν υπήρξε ποτέ πιο κρίσιμη. Κατά συνέπεια, φαίνεται ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν δημιουργήσει κέντρα και ιδρύματα κυβερνοασφάλειας για την καταπολέμηση των κυβερνοαπειλών, και ενέτειναν τις προσπάθειές τους για την ευαισθητοποίηση και την κατάρτιση, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι κατανοούν τους κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν τόσο εντός όσο και εκτός διαδικτύου. Τέλος, οι δημόσιες διοικήσεις φαίνεται πάντα πιο διατεθειμένες να ενσωματώσουν καινοτόμες τεχνολογίες στον τρόπο λειτουργίας τους, με τις λύσεις τεχνητής νοημοσύνης, GovTech και υπολογιστικού νέφους να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή μιας τέτοιας μετάβασης. 

Συνολικά, η Ευρώπη αναδεικνύεται ως βασικός παράγοντας στην ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα. Η θέσπιση διαφόρων πρωτοβουλιών τόσο σε εθνικό όσο και σε ενωσιακό επίπεδο έχει εξοπλίσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις με πληθώρα εργαλείων που αποσκοπούν στη διασφάλιση ενός ασφαλούς, διαλειτουργικού και επικεντρωμένου στον χρήστη ψηφιακού μέλλοντος.

Διαβάστε την έκθεση για περισσότερες πληροφορίες!

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/

Leave a Comment