ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Το τεχνολογικό μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από την τεχνητή νοημοσύνη ανοιχτού κώδικα

Η τεχνητή νοημοσύνη και ο ανοιχτός κώδικας είναι ζωτικής σημασίας για το τεχνολογικό μέλλον της Ευρώπης, επεκτείνοντας την ψηφιακή ανεξαρτησία και τις ευκαιρίες ανάπτυξης της οικονομίας μέσω της επένδυσης σε ανοιχτό κώδικα. Οι  συζητήσεις κατά τη διάρκεια της έκδοσης της Έκθεσης Open Source Maturity in Europe από το  Linux Foundation στο Open Source Summit Europe υπογράμμισαν το  τι διακυβεύεται.

«Δεν νομίζω ότι η Ευρώπη έχει την πολυτέλεια να χάσει άλλο ένα τεχνολογικό κύμα», είπε Gabriele Columbro, ο Γενικός Διευθυντής του Linux Foundation Europe και Εκτελεστικός Διευθυντής του Fintech Open Source Foundation, μιλώντας στο συνέδριο. «Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τα οικονομικά – είναι επίσης για την ψηφιακή ανεξαρτησία.

Στην έρευνα, το 43% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η AI/ML θα ωφεληθεί περισσότερο από το να είναι ανοιχτού κώδικα, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη σημασία της ανοιχτής και διαφανούς ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη. Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την τεχνητή νοημοσύνη ανοιχτού κώδικα και μηχανική μάθηση (AI/ML), καθώς οι ερωτηθέντες κατέταξαν το AI/ML ως την τεχνολογία που θα ωφεληθεί περισσότερο από τον ανοιχτό κώδικα. Αυτό κατατάχθηκε υψηλότερα από τα λειτουργικά συστήματα (40%), την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (30%) και το cloud ή τεχνολογίες container (29%).

Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι η επένδυση σε ανοιχτό κώδικα ως εναλλακτική λύση στα τεχνολογικά μονοπώλια έχει αναδειχθεί ως η κορυφαία προτεραιότητα, με το 58% των ερωτηθέντων να θεωρεί αυτή την πρώτη προτεραιότητα για επενδύσεις ανοιχτού κώδικα το 2024, σε σύγκριση με 39% το 2023. Ο ανοιχτός κώδικας έχει επίσης αλλάξει, με το 76% των ερωτηθέντων να πιστεύει ότι το λογισμικό ανοιχτού κώδικα είναι πιο ασφαλές από το ιδιόκτητο λογισμικό.

Ωστόσο, χρειάζεται ακόμη να γίνει πολλή δουλειά για να αξιοποιηθεί το αυξανόμενο επίπεδο εμπιστοσύνης στον ανοιχτό κώδικα, ειδικά στην Ευρώπη. Ενώ εταιρείες όπως η Mistral AI και το Spotify υποστηρίζουν δυναμικά τον ανοιχτό κώδικα, η Ευρώπη εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τις αντίστοιχες των ΗΠΑ στην τεχνολογία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στον χώρο του cloud, όπου η Ευρώπη δεν διαθέτει σημαντικούς ανταγωνιστές μπροστά στο  Google Cloud, στο AWS και στο Azure.

«Υπάρχει τόση συζήτηση για την ψηφιακή κυριαρχία, ειδικά από την πλευρά του cloud, και ειλικρινά, υπάρχουν διαφορετικοί βαθμοί τεχνικής ευφυΐας και πολιτικής στα κράτη μέλη. Πολλές προσπάθειες για τη δημιουργία ενός κυρίαρχου ευρωπαϊκού νέφους απέτυχαν, εν μέρει επειδή είναι πολύ πιο δύσκολο ως εκ των υστέρων», είπε ο Columbro.

Προκλήσεις αδειοδότησης

Ένας ορισμός για το ανοιχτό κώδικα AI/ML που ακολουθεί το πνεύμα ανοιχτού κώδικα και τις ιστορικές άδειες είναι ακόμη υπό ανάπτυξη, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως. Τα συστήματα αδειοδότησης για AI/ML ανοιχτού κώδικα θα είναι διαφορετικά και θα θέτουν προκλήσεις που δεν είδαμε από τις πρώτες μέρες της κοινότητας ανοιχτού κώδικα.

Επί του παρόντος, αυτό που θεωρείται «ανοιχτός κώδικας» για AI/ML είναι όχι πάντα αληθινά ανοιχτού κώδικα. Για παράδειγμα, η Meta αποκαλεί το μοντέλο Llama μεγάλης γλώσσας (LLM) ανοιχτού κώδικα όταν σαφώς δεν είναι. Άλλοι πάροχοι LLM ακολουθούν το παράδειγμα της Meta.

Με το AI/ML, πρέπει να υπάρξει μια αλλαγή στην έννοια του ανοιχτού κώδικα, όπως ορίζεται από τον ορισμό του ανοιχτού κώδικα – αυτή η αλλαγή έρχεται. Ο τρέχων ορισμός, που διαχειρίζεται η πρωτοβουλία OSI, δεν ισχύει άμεσα για την τεχνητή νοημοσύνη. «Το AI είναι κώδικας, οπότε σίγουρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον ορισμό ανοιχτού κώδικα για αυτό», είπε ο Columbro. «Αλλά η τεχνητή νοημοσύνη είναι επίσης δεδομένα εκπαίδευσης και αυτό δεν καλύπτεται από τον ορισμό του ανοιχτού κώδικα».

Το Linux Foundation εργάζεται πάνω στο  Content Provenance and Authenticity (C2PA),, το οποίο ασχολείται με την προέλευση του περιεχομένου. Έχουν επίσης άδεια για ανοιχτά δεδομένα, η οποία χαρτογραφεί την έννοια του άδειες ανοιχτού κώδικα. Έπειτα υπάρχουν τα βάρη — τα βάρη των μεγάλων γλωσσικών  μοντέλων (LLM). “Εκπαιδεύετε το μοντέλο με βάση το σύνολο δεδομένων εισόδου, το οποίο δημιουργεί σταθμά και παραμέτρους που λαμβάνουν αποφάσεις”, είπε ο Columbro. «Είναι επίσης μια μορφή δεδομένων, αλλά μοιάζει περισσότερο με οδηγίες σε μια συγκεκριμένη μορφή, επομένως δεν είναι ακριβώς κώδικας. Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ενοποιημένος ορισμός της τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα, επειδή είναι ένας συνδυασμός κώδικα, δεδομένων και μοντέλων».


Το Linux Foundation κυκλοφόρησε πρόσφατα το  Model Openness Framework  στο KubeCon + CloudNativeCon EU στο Παρίσι τον Μάρτιο. Αυτό το πλαίσιο αξιολογεί τα μοντέλα γλώσσας τεχνητής νοημοσύνης «με βάση την ανοιχτότητά τους», είπε ο Columbro, περιγράφοντάς το ως «διαβάθμιση και όχι ως δυαδικό ορισμό». Ωστόσο, πρόκειται να έρθει ένας πιο ακριβής ορισμός.

Το Open Source Initiative  εργάζεται για τον ορισμό της τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα τα τελευταία δύο χρόνια και θα πρέπει να κυκλοφορήσει τον ορισμό τους τον Νοέμβριο», δήλωσε ο Columbro. «Η προσέγγιση του OSI θα επικεντρωθεί στις αρχές, παρέχοντας έναν δυαδικό ορισμό της τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα — είτε είναι είτε δεν είναι.

Το  Model Openness Framework είναι πιο διαφοροποιημένο, «απευθύνεται σε διαφορετικά επίπεδα ανοίγματος», είπε ο Columbro. Μία από τις προκλήσεις είναι η έλλειψη σαφούς ορισμού. Οι εταιρείες μπορεί να ισχυρίζονται ότι το μοντέλο τους είναι ανοιχτό, αλλά συχνά συνοδεύεται από άδειες που επιβάλλουν περιορισμούς, παρόλο που το χαρακτηρίζουν ως ανοιχτού κώδικα.

EE και Ανοιχτότητα

Η έλλειψη σαφούς ορισμού της τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα είναι προβληματική, είπε Sachiko Muto, ανώτερος ερευνητής στο RISE Research Institutes of Sweden  και πρόεδρος του OpenForum Europe. «Ο ορισμός τείνει να αποκλείει έργα που περιλαμβάνουν δημιουργία εσόδων», είπε ο Muto. Ωστόσο, η συνεργατικότητα του ανοιχτού κώδικα έχει «τεράστια δύναμη στην ανάπτυξη τεχνολογίας και η κοινότητα ανοιχτού κώδικα είναι πολύ καλή στο να κινητοποιείται για να επηρεάσει και την πολιτική», πρόσθεσε ο Muto. «Δεδομένου ότι δεν έχουμε πολλούς ανθρώπους  στις Βρυξέλλες, καταφέραμε ακόμα να ακουστούμε. Προχωρώντας, ωστόσο, πρέπει να παραμείνουμε αφοσιωμένοι σε όλη τη διαδικασία πολιτικής».

Αναφερόμενος στην έκθεση, ο Columbro σημείωσε κατά τη διάρκεια της κεντρικής ομιλίας πώς ο ανοιχτός κώδικας «αναγνωρίζεται πλήρως ως ένα κομμάτι ζωτικής σημασίας υποδομής» και πώς «παλαιοί μύθοι» σχετικά με την ασφάλεια «συνεχίζουν να καταρρίπτονται». Ο Columbro κατέληξε, «Δεν θα πρέπει λοιπόν να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο ανοιχτός κώδικας είναι στο επίκεντρο των επενδύσεων της ΕΕ τα τελευταία αρκετά χρόνια, και ελπίζουμε, και είμαστε βέβαιοι, ότι αυτό θα συνεχιστεί. Κάθε φορά που ο ανοιχτός κώδικας αυξάνει την ωριμότητα και τον αντίκτυπό του, πρόκειται να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις, είτε ρυθμιστικές είτε άλλες. Εισερχόμαστε ουσιαστικά σε μια νέα εποχή ρύθμισης λογισμικού ανοιχτού κώδικα».

Πηγή άρθρου: https://thenewstack.io/

Leave a Comment