ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Απολογισμός της εκδήλωσης Rules as Code Europe

Στις 17 και 18 Μαρτίου 2025, η Διυπουργική Διεύθυνση Ψηφιακών Υποθέσεων (DINUM), σε συνεργασία με την Digicampus (Ολλανδία) και την ΕΔΥΤΕ (Ελλάδα), φιλοξένησε την πρώτη συνάντηση του «Rules as Code Europe», μια εκδήλωση με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η συνάντηση αυτή συγκέντρωσε πάνω από 100 ευρωπαίους εμπειρογνώμονες από τις δημόσιες διοικήσεις, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τον ιδιωτικό τομέα.

Κατά τη διάρκεια δύο ημερών, οι συζητήσεις, οι παρουσιάσεις και τα εργαστήρια συνεργασίας βοήθησαν στον εντοπισμό συγκεκριμένων ευκαιριών και έθεσαν τα θεμέλια για τη βιώσιμη συνεργασία σχετικά με το Rules as Code στην Ευρώπη.

Ένα πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση ευρωπαϊκών κανόνων

Οι Rules as Code επαναπροσδιορίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι διοικήσεις σχεδιάζουν, εφαρμόζουν και παρέχουν πρόσβαση σε κανονισμούς. Με τη δημοσίευση κανόνων σε δομημένη, μηχανικά αναγνώσιμη και ανθρώπινη-ερμηνεύσιμη μορφή, η προσέγγιση αυτή επιτρέπει:

  • Αξιόπιστη και αυτοματοποιημένη επιβολή των κανονισμών, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη διαφάνεια και αποφεύγοντας σφάλματα και ασυνέπειες.
  • Εξατομικευμένη πρόσβαση σε κανονιστικές πληροφορίες, βοηθώντας τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν καλύτερα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους με βάση τις ιδιαίτερες καταστάσεις τους.
  • Αξιολόγηση του αντικτύπου των κανονιστικών μεταρρυθμίσεων με την πρόβλεψη και τη μέτρηση της αλληλεπίδρασής τους με τα υφιστάμενα νομικά πλαίσια και των απτών επιπτώσεών τους στους δικαιούχους.

Δύο μέρες γεμάτες παρουσιάσεις και ανταλλαγές ιδεών

Την πρώτη ημέρα (17 Μαρτίου 2025) πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις μεταξύ των οποίων:

  • Μια εισαγωγή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το DINUM, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις του προγράμματος GovTech4All και το μέλλον των κανόνων ως κώδικα.
  • Παρουσίαση του πιλοτικού σχεδίου για τους βοηθούς εξατομικευμένης ρύθμισης (PRA) από τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ελλάδα.
  • Συγκεκριμένα σχόλια από χώρες όπως η Σουηδία και οι Κάτω Χώρες, οι οποίες ήδη διερευνούν τη δημοσίευση κανονισμών σε δομημένες και επαναχρησιμοποιήσιμες μορφές.

Η δεύτερη ημέρα (18 Μαρτίου 2025) επικεντρώθηκε στη συνεργασία, με:

  • Διαδραστικά εργαστήρια που επιτρέπουν στους συμμετέχοντες να πειραματιστούν με εργαλεία και να αναπτύξουν από κοινού περιπτώσεις χρήσης γύρω από γαλλικά ψηφιακά κοινά ανοιχτού κώδικα όπως το OpenFisca και το Publicodes, καθώς και την έρευνα του INRIA.
  • Συζητήσεις σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και την επεξήγηση των αυτοματοποιημένων αποφάσεων, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο ενσωματώνονται στους κανόνες ως κώδικας, υπό την καθοδήγηση εμπειρογνωμόνων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Δημιουργία εξατομικευμένων βοηθών με Rules as Code

Ένα από τα βασικά θέματα που εξετάστηκαν στην εκδήλωση ήταν το πιλοτικό πρόγραμμα «PRA», με επικεφαλής το DINUM (Γαλλία), το ΕΔΥΤΕ (Ελλάδα) και το Digicampus (Ολλανδία) στο πλαίσιο του προγράμματος GovTech4All, το οποίο γέννησε αυτή την κοινότητα.

Οι εξατομικευμένοι βοηθοί ρύθμισης (PRA) είναι καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν τους πολίτες να κατανοούν και να εφαρμόζουν τους κανονισμούς μέσω της αξιοποίησης των κανόνων ως κώδικα. Αποτελούν ένα βήμα προς μια πιο προορατική διοίκηση, διευκολύνοντας την πρόσβαση στα δικαιώματα και βοηθώντας τους χρήστες να περιηγούνται ευκολότερα σε σύνθετους κανονισμούς.

Με μια PRA, κάθε πολίτης θα μπορούσε:

  • Προσδιορίσει τα διαθέσιμα δικαιώματα και υπηρεσίες με βάση την προσωπική τους κατάσταση.
  • Λάβει σαφείς και εξατομικευμένες εξηγήσεις για την περίπτωσή τους.
  • Ελέγξει την επιλεξιμότητα για παροχές ή βοήθεια.
  • Υποβολή αιτήσεων ή αιτημάτων.
  • Να ενημερώνεται προορατικά για κανονιστικές αλλαγές ή νέα δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Στόχος του εν λόγω πιλοτικού προγράμματος είναι να συγκεντρώσει και να εμπλουτίσει τις υπάρχουσες γνώσεις σχετικά με τους κανόνες ως κώδικας, όπως το OpenFisca, μεταξύ τριών κρατών μελών της ΕΕ, με στόχο την απλούστευση της πρόσβασης σε δικαιώματα και δημόσιες υπηρεσίες. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον πιλότο, επισκεφθείτε τη σελίδα του προγράμματος GovTech4All.

Επόμενα βήματα: Συνεχής συνεργασία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο

Οι ομάδες από το DINUM, το ΕΔΥΤΕ και το Digicampus που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα GovTech4All θα συνεχίσουν να πειραματίζονται με την προσέγγιση των Rules as Code στο επόμενο πιλοτικό πρόγραμμα. Η νέα αυτή φάση θα διερευνήσει τρόπους εναρμόνισης των μορφότυπων δημοσίευσης κανονιστικών ρυθμίσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία δημόσιων ψηφιακών υπηρεσιών επωφελών για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Πέρα από το πιλοτικό πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν έντονο ενδιαφέρον για τη συνέχιση της συνεργασίας σχετικά με τους κανόνες ως κώδικα, τόσο σε εθνικό επίπεδο στη Γαλλία — μέσω τακτικών συναντήσεων — όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με όλους τους παρόντες εταίρους, προσβλέποντας σε μια δεύτερη έκδοση το 2026.

Πηγή άρθρου: https://interoperable-europe.ec.europa.eu

Leave a Comment