Αυτή η έκθεση δημοσιεύθηκε στο πλαίσιο του AI Watch, της υπηρεσίας γνώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παρακολούθηση της ανάπτυξης, της υιοθέτησης και του αντικτύπου της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) για την Ευρώπη, η οποία δρομολογήθηκε τον Δεκέμβριο του 2018. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας AI Watch, ένα ειδικό καθήκον εξετάζει τον ρόλο της ΤΝ στον δημόσιο τομέα, το οποίο αποσκοπεί στην παροχή εφαρμόσιμων κατευθυντήριων γραμμών για την προώθηση της υιοθέτησης ασφαλούς, νόμιμης, χωρίς αποκλεισμούς και αξιόπιστης ΤΝ από τις διοικήσεις του δημόσιου τομέα στην ΕΕ.
Η παρούσα έκθεση συμβάλλει στην υπάρχουσα γνώση σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη στον δημόσιο τομέα, μεταβαίνοντας από μια πιο θεωρητική και ανέκδοτη άποψη σε συστηματικότερη ανάλυση. Βασίζεται στην ανάλυση μιας συλλογής πρωτότυπων στοιχείων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται η ΤΝ στον δημόσιο τομέα, τις επιπτώσεις, τις προκλήσεις και τους φραγμούς της.
Η έκθεση βασίζεται σε τρεις πυλώνες έρευνας:
- τις εθνικές στρατηγικές που δημοσιεύουν τα κράτη μέλη για την ΤΝ, με ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο με τον οποίο οι στρατηγικές αυτές αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις που σχετίζονται με τον δημόσιο τομέα όσον αφορά την ανάπτυξη και τη χρήση της ΤΝ·
- απογραφή των περιπτώσεων χρήσης ΤΝ στον δημόσιο τομέα· και
- μια εις βάθος εικόνα 8 περιπτώσεων χρήσης ΤΝ στον δημόσιο τομέα, όπου έχει συλλεχθεί μια ποικιλία «επιτόπιων» πληροφοριών μέσω της έρευνας περιπτώσεων.
Η χαρτογράφηση και των 27 εθνικών στρατηγικών των κρατών μελών της ΕΕ, συν της Νορβηγίας, αποτελεί επικαιροποίηση των προηγούμενων εργασιών της Misuraca & van Noordt (2020). Συνίστατο σε βαθιά βουτιά σε κάθε στρατηγική και σύγκριση μεταξύ των πρωτοβουλιών πολιτικής για την τόνωση της ανάπτυξης και της υιοθέτησης της ΤΝ στον δημόσιο τομέα. Η έκθεση παρουσιάζει επίσης ένα ενημερωτικό δελτίο ανά χώρα (παράρτημα 1) που συνθέτει τα κύρια στοιχεία της στρατηγικής της για την ΤΝ.
Η απογραφή αποτελείται από 686 περιπτώσεις χρήσης τεχνητής νοημοσύνης που εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και σε ορισμένες άλλες χώρες της Ευρώπης. Η συλλογή αυτή έχει ως στόχο να είναι η πρώτη προσπάθεια δημιουργίας ενός αποθετηρίου υποθέσεων τεχνητής νοημοσύνης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τη διερεύνηση των κινδύνων και την παροχή στους ερευνητές και στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής μιας βάσης δεδομένων υποθέσεων για την προώθηση της έρευνας και της ανταλλαγής. Ένα σύστημα ταξινόμησης σχεδιάστηκε για να περιγράφει χαρακτηριστικά και να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις τεχνολογικές διαστάσεις της ΤΝ, τις εφαρμοζόμενες τεχνικές, το διοικητικό πλαίσιο και τη σχέση της με το πλαίσιο του ΟΟΣΑ. Οι υποθέσεις που επιλέγονται για διεξοδική ανάλυση μπορούν να υποστηρίξουν και να εμπνεύσουν άλλους δημόσιους οργανισμούς στην εφαρμογή της ΤΝ. Η βάση δεδομένων είναι διαθέσιμη ως ανοικτά δεδομένα στον κατάλογο ανοικτών δεδομένων του Jrc. Δείτε το παράρτημα ΙΙ για λεπτομερή περιγραφή των μελετών περίπτωσης.
Ο κατάλογος παρέχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει προχωρήσει πέρα από σπάνια πειράματα και πιλότους σε ένα πλούσιο σύνολο συγκεκριμένων εφαρμογών και λύσεων που εφαρμόζονται καθημερινά για την αύξηση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης.
Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η διάδοση της τεχνητής νοημοσύνης παραμένει άνιση και η άρση των εμποδίων στην υιοθέτηση της ΤΝ απαιτεί σημαντική εξέταση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Η πρόοδος στον τομέα αυτό θα εξαρτηθεί από τη διασφάλιση της σωστής ισορροπίας μεταξύ της εμπειρογνωμοσύνης και της ικανότητας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, της ισχυρής συνεργασίας, της ενισχυμένης διακυβέρνησης των δεδομένων και του μετριασμού των κινδύνων.
Η έκθεση παρέχει συστάσεις πολιτικής σε οργανωτικό επίπεδο, οι οποίες θα πρέπει να θεωρούνται συμπληρωματικές προς εκείνες που δημοσιεύονται στην έκθεση «Οδικός δρόμος για την έγκριση της τεχνητής νοημοσύνης από τον δημόσιο τομέα» (Manzoni et al., 2022).
Εξερευνήστε τα παραρτήματα της έκθεσης:
- Εθνικές στρατηγικές ΤΝ των χωρών του παραρτήματος Ι: Ενημερωτικά δελτία για τη χώρα
- Παράρτημα II Περιγραφή περιπτωσιολογικών μελετών
Κατεβάστε την έκθεση εδώ
Μάθετε περισσότερα για την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δημόσιο Τομέα
Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/