Με την πλατφόρμα “Recommendations-collaboratives”- (συνεργατικές συστάσεις»), η Γαλλική κυβέρνηση παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο οι λύσεις ανοικτού κώδικα μπορούν να υποστηρίξουν τη διαχείριση των εδαφικών και δημόσιων υποδομών, υπογραμμίζοντας την ισχυρή γέφυρα μεταξύ ψηφιακών και μη διαδικτυακών δημόσιων αγαθών.
Recommendations-collaboratives
Η γαλλική κυβέρνηση δρομολόγησε τις Recommendations-collaboratives το 2021 και επιτάχυνε την ανάπτυξή της καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου 2023-2024. Καθοδηγούμενη από την Accélérema, ένα δημόσιο φορέα υπό την εποπτεία του Υπουργείου Οικολογικής Μετάβασης και Εδαφικής Συνοχής, η λύση «Recommendations-collaboratives» χρησιμοποιεί ανοικτό κώδικα για να παρέχει έναν απλό τρόπο στις τοπικές αρχές σε ολόκληρη τη Γαλλία να επικοινωνούν με εμπειρογνώμονες σε θέματα που σχετίζονται με την εδαφική διαχείριση, συμπεριλαμβανομένου του πολεοδομικού σχεδιασμού και της συντήρησης των δημόσιων υποδομών.
Με απλά λόγια, οι Recommendations-collaboratives προσφέρουν στους φορείς των δημόσιων υπηρεσιών και στους εταίρους τους τη δυνατότητα να δρομολογήσουν μια διαδικτυακή συμβουλευτική πλατφόρμα που θα επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο θέμα που συνδέεται με την εδαφική διαχείριση. Στη συνέχεια, η πλατφόρμα μπορεί να προσαρμοστεί στις ειδικές ανάγκες των διαφόρων έργων εδαφικής διαχείρισης και δημόσιων υποδομών, επιτρέποντας τη διευκόλυνση των συνδέσεων μεταξύ των τοπικών αρχών και των εμπειρογνωμόνων σε συγκεκριμένα θέματα. Η λύση υποστηρίζεται από την ομάδα του «Recommendations-collaboratives», η οποία προσφέρει επίσης δωρεάν υποστήριξη στους χρήστες δημόσιων υπηρεσιών για την ανάπτυξη μιας πλατφόρμας προσαρμοσμένης στις ανάγκες τους.
Με αυτή την απλή λύση σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές τοπικές αρχές κατά τη διαχείριση έργων πολεοδομικού σχεδιασμού, οι Recommendations-collaboratives δείχνουν πώς τα προϊόντα ανοιχτού κώδικα μπορούν να υποστηρίξουν τη συντήρηση των δημόσιων υποδομών, δημιουργώντας μια γέφυρα μεταξύ online και μη διαδικτυακών δημόσιων αγαθών.
Οι Recommendations-collaboratives δρομολογήθηκαν για πρώτη φορά το 2020 για το έργο UrbanVitaliz, στηρίζοντας τις τοπικές αρχές για την εκ νέου χρήση αστικών λυμάτων. Με βάση την επιτυχία αυτού του πρώτου έργου και για την κάλυψη των αναγκών των μικρών και μεσαίων τοπικών αρχών, το Recommendations-collaboratives χρησιμοποιείται επίσης για δύο άλλα έργα πολεοδομικού σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένου του SOS Ponts, βλ. παρακάτω, και ενός άλλου έργου για την πιστοποίηση οικολογικών περιοχών. Ο πηγαίος κώδικας της τυποποιημένης πλατφόρμας είναι διαθέσιμος στο GitHub και δημοσιεύθηκε με άδεια AGPL-3.0.
Το έργο SOS Ponts
Το έργο SOS Ponts («Γέφυρες SOS») δρομολογήθηκε μέσω του Recommendations-collaboratives το 2023 για τη στήριξη των μικρών τοπικών αρχών όσον αφορά τη συντήρηση και την ασφάλεια των δημόσιων υποδομών, ιδίως των γεφυρών.
Η ανάπτυξη γεφυρών SOS αποτελεί συνέχεια του εθνικού προγράμματος γεφυρών (2020), το οποίο χαρτογράφησε γέφυρες δημόσιων υποδομών σε όλους τους μικρούς δήμους της Γαλλίας (5.000 κάτοικοι και λιγότεροι). Το πρόγραμμα προσέφερε στις τοπικές αρχές δωρεάν χαρτογράφηση και αξιολόγηση των δημόσιων υποδομών τους, με αποτέλεσμα 42,000 «εκθέσεις υγείας» για γέφυρες σε όλη τη χώρα. Το Εθνικό Πρόγραμμα Γεφυρών ήταν το αποτέλεσμα έκθεσης της Γαλλικής Γερουσίας του 2019 στην οποία τονιζόταν η έλλειψη ορθής κατανόησης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και των σχετικών κινδύνων για την ασφάλεια λόγω υποεπιτήρησης και συντήρησης.
Ωστόσο, το εθνικό πρόγραμμα γεφυρών ήταν ανεπαρκές για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων για την ασφάλεια που συνδέονται με την υποσυντήρηση των δημόσιων γεφυρών. Αυτό οφειλόταν κυρίως στο ζήτημα των τοπικών δήμων με περιορισμένο χρόνο και πόρους, καθώς και στην έλλειψη εμπειρογνωμοσύνης για την ορθή κατανόηση των εκθέσεων υγείας που συνέταξαν οι πολιτικοί μηχανικοί, γεγονός που επηρέασε αρνητικά την εφαρμογή των προγραμμάτων συντήρησης.
Για να στηρίξει τις τοπικές αρχές στην ανάπτυξη και εφαρμογή του προγράμματος συντήρησης των δημόσιων υποδομών, το SOS Ponts χρησιμοποίησε τη λύση Recommendations-collaboratives για να αναπτύξει μια δωρεάν πλατφόρμα που θα παρέχει καθοδήγηση για τις δημόσιες υποδομές σε μια εύκολα κατανοητή γλώσσα για τους μη ειδικούς, και θα συνδέει τις τοπικές αρχές με εμπειρογνώμονες πολιτικού μηχανικού για να αναζητήσουν καθοδήγηση σχετικά με τη συντήρηση γεφυρών και να προσδιορίσουν συγκεκριμένες δράσεις που πρέπει να αναληφθούν και να επικοινωνήσουν με τους φορείς.
Δωρεάν και βασισμένη σε μια λύση ανοιχτού κώδικα προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους, η SOS Ponts προσφέρει στις τοπικές αρχές στοχευμένες και επιχειρησιακές απαντήσεις στα ερωτήματα συντήρησης των δημόσιων υποδομών τους.
Πηγή άρθρου: https://interoperable-europe.ec.europa.eu