Πρόσφατα ολοκληρώθηκε μια μελέτη για την εξέταση ζητημάτων για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού καταλόγου επιχειρηματικών εφαρμογών ανοιχτού κώδικα που έχουν κατασκευαστεί από τα κράτη μέλη. Η μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τη Interoperable Europe αποτελεί πολύτιμη συμβολή στο πιλοτικό έργο FOSSEPS , το οποίο στοχεύει στην αύξηση της συνεργασίας μεταξύ των Ευρωπαϊκών Δημόσιων Υπηρεσιών στο θέμα του ανοιχτού κώδικα.
Η χρήση ανοιχτού κώδικα συνεχίζει να αυξάνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές δημόσιες διοικήσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγάλος αριθμός επιχειρηματικών εφαρμογών την τελευταία δεκαετία. Αναγνωρίζοντας την αξία της επαναχρησιμοποίησης ήδη κατασκευασμένων κυβερνητικών λύσεων, αρκετά κράτη μέλη έχουν δημιουργήσει Εθνικούς Καταλόγους Εφαρμογών, γεγονός που έχει ήδη εξοικονομήσει σημαντικό χρόνο και χρήμα. Ένας από τους βασικούς στόχους που αναφέρονται στον Χάρτη του Έργου FOSSEPS είναι η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Καταλόγου Εφαρμογών, για την ενθάρρυνση της ευρύτερης επαναχρησιμοποίησης λειτουργικών, αποδεδειγμένων κυβερνητικών επιχειρηματικών εφαρμογών, συνδυάζοντας πληροφορίες από εθνικούς καταλόγους.
Η μελέτη της Gartner, μιας εταιρείας συμβούλων, συνιστά η διακυβέρνηση ενός μελλοντικού καταλόγου εφαρμογών ανοιχτού κώδικα σε ολόκληρη την ΕΕ να περιλαμβάνει πολιτική υποστήριξη και να περιλαμβάνει ενεργά τους κατόχους παρόμοιων καταλόγων στα κράτη μέλη. Για να είναι ένα σύνολο επιτυχημένο, καταλήγει η Gartner, θα πρέπει να υποδεικνύει με σαφήνεια ποιες δημόσιες υπηρεσίες χρησιμοποιούν και επαναχρησιμοποιούν οποιαδήποτε από τις καταχωρημένες επιχειρηματικές εφαρμογές ανοιχτού κώδικα.
Η Επιτροπή είχε ζητήσει από τους συμβούλους να αναλύσουν καταλόγους λογισμικού και πλατφόρμες ανάπτυξης κώδικα ανοιχτού κώδικα στην ΕΕ και πέρα από αυτήν. Η μελέτη αναφέρει λεπτομερώς 12 καταλόγους και αποθετήρια στο Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τον Καναδά, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ολλανδία. Αυτό βοήθησε τους συμβούλους να σχεδιάσουν ένα κοινό μοντέλο δεδομένων που θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν κατάλογο σε όλη την ΕΕ.
«Η διευκόλυνση για τις δημόσιες υπηρεσίες να ανακαλύψουν έτοιμες προς χρήση επιχειρηματικές εφαρμογές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης μπορεί εύκολα να βοηθήσει στην εξοικονόμηση εκατομμυρίων ευρώ σε περιττές εξελίξεις λογισμικού», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Marcel Kolaja (Τσεχική Δημοκρατία, Green-EFA) που χρηματοδότησε το πιλοτικό έργο FOSSEPS στο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε στη μελέτη
Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu