ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Gaia-X: Μια πρωτοβουλία για την εδραίωση της ψηφιακής ανεξαρτησίας της ΕΕ μέσω ανοικτών τεχνολογιών

Η ευρωπαϊκή πλατφόρμα υπολογιστικού νέφους είναι μια αντίδραση σε μια αγορά στην οποία κυριαρχούν οι τεχνολογικοί γίγαντες. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία για την εδραίωση της ψηφιακής ανεξαρτησίας της ΕΕ μέσω ανοικτών τεχνολογιών και στρατηγικών για τα δεδομένα.

Gaia-X Διάγραμμα πληροφοριών

Η πρωτοβουλία για το Gaia-X ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019 από τα Υπουργεία Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας. Το Gaia-X είναι πανευρωπαϊκή πλατφόρμα υπολογιστικού νέφους. Το γερμανικό υπουργείο έχει ήδη επενδύσει 13,5 εκατομμύρια ευρώ στο έργο, το οποίο ιδρύθηκε επίσημα τον Ιανουάριο του 2021, και οι πρώτες προδιαγραφές ήταν έτοιμες τον Ιούνιο του 2021.

Οι ψηφιακές υποδομές της Ευρώπης βρίσκονται σήμερα στα χέρια ενός μικρού αριθμού μεγάλων μη ευρωπαϊκών εταιρειών: Η Ευρώπη δεν διαθέτει αξιοσημείωτους φορείς ανάπτυξης λειτουργικών συστημάτων, ούτε σχετικές μηχανές αναζήτησης, ούτε παγκόσμιο κοινωνικό δίκτυο ούτε ανταγωνιστική υποδομή υπολογιστικού νέφους.

Κίνητρο για τη συνεργασία της ΕΕ με το Gaia-X

Αντίδραση στη Silicon Valley

Η πλατφόρμα υπολογιστικού νέφους είναι μια αντίδραση στην κυριαρχία των Υπηρεσιών όπως της Amazon, του Microsoft Azure καιτου Google Cloud, καθώς και η επιθυμία για ανεξαρτησία και ασφάλεια δεδομένων. Στόχος του Gaia-X είναι να φέρει την Ευρώπη σε μια νέα ψηφιακή οικονομία, σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, με κοινά πρότυπα και ανοικτές τεχνολογίες. Πρόκειται για ένα δίκτυο που εξυπηρετεί τους πολίτες μέσω της συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων, φορέων χάραξης πολιτικής, δημόσιου τομέα και άλλων οργανισμών, εν ολίγοις, όλους όσους συμμετέχουν στην ψηφιακή οικονομία. Χρησιμοποιώντας ανοιχτές τεχνολογίες, η Gaia-X παρέχει τη δυνατότητα τυποποίησης της μετάδοσης δεδομένων χωρίς κλείδωμα σε προμηθευτή.

Αρχιτεκτονική

Η αρχιτεκτονική πίσω από το Gaia-Χ αποτελείται από τρία επίπεδα: Δεδομένα, υποδομές και ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Το επίπεδο δεδομένων παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας έξυπνων υπηρεσιών (IoT, εφαρμογές Big Data κ.λπ.), οι υποδομές θα επιτρέψουν στους ιδιωτικούς φορείς να συνεργαστούν παρέχοντας και αναπτύσσοντας υπηρεσίες, και το ομοσπονδιακό επίπεδο υποστηρίζει τα δύο άλλα επίπεδα και βασίζεται σε άδειες ανοιχτού κώδικα. Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες αποτελούνται από ελάχιστες τεχνικές απαιτήσεις και υπηρεσίες.

Όλα πρέπει να ακολουθούν τις αρχές του Security-by-Design και του Privacy-by-Design και πρέπει επίσης να είναι φιλικά προς τον χρήστη. Οι εταιρείες που δεν μπορούν να παράσχουν αυτό και τα κοινά πρότυπα δεν θα συμμετέχουν στο έργο.

Το πρώτο σύνολο υπηρεσιών της Ομοσπονδίας θα παρέχεται ως λογισμικό ανοιχτού κώδικα και θα διατίθεται σύμφωνα με την άδεια χρήσης λογισμικού Apache v2 (ASL2) και το περιεχόμενο που δεν περιέχει κώδικα, σύμφωνα με την άδεια Creative Commons με Αναφορά «CC-BY».

Ευρωπαϊκή στρατηγική για τα δεδομένα

Το έργο Gaia-X και η συμμαχία πίσω από αυτό θα δημιουργήσουν ένα οικοσύστημα όπου τα δεδομένα συλλέγονται και ανταλλάσσονται με εμπιστοσύνη. Οι χρήστες πρέπει να διατηρούν την κυριαρχία των δεδομένων τους. Η στρατηγική της ΕΕ για τα δεδομένα υπογραμμίζει τη σημασία των δεδομένων ως πηγής καινοτομίας, καθώς θα μπορούσε να αποτελέσει το θεμέλιο της εξατομικευμένης ιατρικής, της βελτιωμένης κινητικότητας και της καλύτερης βάσης για τις πολιτικές αποφάσεις.

Επόμενα βήματα

Πέρυσι, το Gaia-X δέχθηκε κριτική από τον Stefane Fermigier (διευθυντή της Abilian και συμπρόεδρος της CNLL, της γαλλικής ένωσης εταιρειών λογισμικού ανοιχτού κώδικα) και τον Sven Franck (επικεφαλής μάρκετινγκ στο Nexedi, έναν από τους μεγαλύτερους εκδότες λογισμικού ανοιχτού κώδικα στην Ευρώπη, και διαχειριστή του Free Web Endowment Fund όσο καιρό με μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Volt France) ως δούρειος ίππος για τους τεχνο-γίγαντες στην Ευρώπη. Η κριτική δεν φαίνεται να επηρεάζει την υποστήριξη της Gaia-X από τις 100 εταιρείες και ακαδημαϊκά ιδρύματα που συμμετέχουν επί του παρόντος στο σχέδιο.

Το επόμενο βήμα είναι εν μέρει να αυξηθεί το έργο στους εθνικούς κόμβους, οι οποίοι παρέχουν καινοτομία και υλοποίηση, και εν μέρει να διασφαλιστεί η υποβολή προσφορών για τους εταίρους υλοποίησης.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/

Leave a Comment