ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

“Trudeau Metre”: Ένα παράδειγμα παρακολούθησης προεκλογικών δεσμεύσεων από τους πολίτες

Λέγεται ότι μια υπόσχεση, είναι ένα χρέος απλήρωτο. 

Ο πρόσφατα εκλεγμένος πρωθυπουργός του Καναδά, Justin Trudeau κατά την διαρκεια του προεκλογικού του αγώνα έκανε πολλές υποσχέσεις προς τον δύσκολο δρόμο προς μια κυβέρνηση πλειοψηφίας.
Η ιστοσελίδα TrudeauMetre.ca -δημιουργήθηκε  για να βοηθήσει τους Καναδούς να παρακολουθούν την πρόοδο της εφαρμογής των προεκλογικών δεσμεύσεων του πρωθυπουργού τους και διαθέτει 167 διαφορετικές δεσμεύσεις του. Κάθε υπόσχεση είναι κατηγοριοποιημένη ανά θέματα, συμπεριλαμβανομένου του πολιτισμού, της οικονομίας, του περιβάλλοντος, της διακυβέρνησης, της μετανάστευσης, των αυτόχθονων πληθυσμών, και της ασφάλειας.

Την ιστοσελίδα TrudeauMetre.ca  την δημιούργησε ο προγραμματιστής Dom Bernard  με στόχο να δημιουργήσει μια πλατφόρμα ανταλλαγής ιδεών και παρακολούθησης του έργου της κυβέρνησης:

trmetr

“Αυτό είναι το θέμα της ιστοσελίδας. Δεν έχει κομματική προέλευση. Δεν βγάζει χρήματα με κάποιο τρόπο. Είναι απλώς μια πλατφόρμα ανταλλαγής ιδεών, και γενικά είναι ένας τόπος όπου κάποιος παρακολουθεί τι κάνει η κυβέρνηση.

Φυσικά οι αναρτημένοι σχολιασμοί ίσως και να ‘ναι πολιτικοί, κάποιοι ίσως να συμφωνούμε ή όχι με μια υπόσχεση – είναι μια ελεύθερη και ανοιχτή πλατφόρμα ανοιχτή για τον καθένα. Όμως ότι αν μια υπόσχεση έχει τηρηθεί βεβαιώνεται αποκλειστικά με στοιχεία – γεγονότα, άρθρα, επίσημα φύλλα κυβέρνησης, ή οτιδήποτε καθολικά αποδεκτό που να αποδεικνύει τι συνέβη.

Μου αρέσει να αρχίζω με το παράδειγμα του θερμομέτρου. Οι Καναδοί, είμαστε λίγο πολύ εξοικειωμένοι με αυτό. Ό,τι και αν δείχνει -30 ή +35, το θερμόμετρο κάνει ακριβώς αυτό: δείχνει την θερμοκρασία. Μπορεί να γκρινιάζουμε, να χαιρόμαστε ή να ειρωνευόμαστε γι’ αυτό – μα το θερμόμετρο δεν νοιάζεται. η θερμοκρασία είναι αυτή που είναι.

Και εδώ το παράδειγμα τελειώνει- η θερμοκρασία δεν μπορεί να αλλάξει, όμως αυτό που καταφέρνει η κυβέρνηση, εξαρτάται από εμάς. Αν πραγματικά νοιαζόμαστε τι ειπώθηκε και δεσμεύτηκε στην διάρκεια της μεγάλης προεκλογικής εκστρατείας που περάσαμε, είναι καθήκον μας ως πολίτες να εντοπίσουμε την πρόοδο της δικιάς μας κυβέρνησης. Οι πολιτικοί μας είναι μετρήσιμοι, το ίδιο είμαστε και εμείς.

Θα ήθελα να το φτάσω λίγο παραπέρα και να πω πως όταν η ιστοσελίδα εντοπίζει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στην ουσία αντανακλά την απόδοση εμάς των Καναδών. Σε μια χώρα σαν και την δικιά μας, με τα δικαιώματα που απολαμβάνουμε και τους καλό-διαχειρίσιμους δημόσιους οργανισμούς που δουλεύουν για εμάς καθημερινά (και παρακαλώ πιστέψτε με όταν λέω πως έχω δει πολλούς τέτοιους σε όλες τις ηπείρους, και οι δικοί μας είναι από τους καλύτερους παγκοσμίως), εμείς σαν Καναδοί δεν έχουμε καμία δικαιολογία – η κυβέρνηση πραγματικά είναι όσο καλοί είμαστε και εμείς.

Πηγή έμπνευσης της ιστοσελίδας είναι μια παρόμοια που είχε γίνει από Αιγύπτιους ακτιβιστές το 2012. Είχα την δυνατότητα να ταξιδεύω συχνά προς τα εκεί και μπορούσα να παρακολουθήσω τα νέα της περιοχής. Εκείνη τη στιγμή οι Αιγύπτιοι μόλις είχαν επιλέξει τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο τους πρόεδρο – Μωχάμετ Μόρσι – και κάποιοι έξυπνοι άνθρωποι ξεκίνησαν μια σελίδα, που ονόμασαν \latintext “Morsi Meter”. \greektext Έκανα την σελίδα αυτή μετά από την δικιά τους. Αυτό που με προβλημάτισε τότε ήταν ότι καμιά δυτική χώρα δεν είχε κάνει κάτι παρόμοιο – απλό, με συνέργεια, αμερόληπτο και χρηστικό. Ίσως επειδή θεωρούμε την δημοκρατία μας δεδομένη – ίσως επειδή δεν μας νοιάζει- αλλά διαπίστωσα ότι χάναμε μια σημαντική ευκαιρία να αισθανθούμε τι σημαίνει να ζούμε σε μια δημοκρατική κοινωνία. Συχνά χρειάζεται το θάρρος εκείνων που αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις να εμπνεύσει εμάς τους υπόλοιπους να δράσουμε, και είναι αυτό που συνέβη την περίπτωση αυτή.”

Μετάφραση: Αναστάσιος Γκότζιας

Πηγή: https://www.trudeaumetre.ca/about

Leave a Comment