ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Τα δάνεια των κομμάτων – @vouliwatch #opengov #openbudget #διαφάνεια

SQ7-750x330 Με την ολοκλήρωση των καταθέσεων των επικεφαλής των λεγόμενων «συστημικών» Τραπεζών στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια σε πολιτικά κόμματα και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σχηματίζεται μια πρώτη εικόνα για το ύψος και την ποιότητα του δανεισμού των δύο αυτών πυλώνων στα χρόνια της κρίσης.

Στην επιτροπή κατέθεσαν οι εξής εκπρόσωποι συστημικών τραπεζικών ιδρυμάτων, έχοντας την θεση του διευθύνοντος συμβούλου: Γιώργος Πουλόπουλος (Τράπεζα Πειραιώς), Δημήτρης Μαντζούνης (ALPHABANK), Λεωνίδας Φραγκιαδάκης (Εθνική Τράπεζα), Φωκίων Καραβίας (EUROBANK) και Αλέξανδρος Αναγνωστόπουλος (ATTICABANK)

Ειδικά για τα πολιτικά κόμματα τα στοιχεία που κατατέθηκαν στις δημόσιες συνεδριάσεις της επιτροπής και καταγράφονται στα επικυρωμένα πρακτικά της οριοθετούν το τοπίο του δανεισμού της τελευταίας – περίπου – 10ετίας.  Η περίοδος δεν μπορεί να οριστεί με σαφήνεια εφόσον υφίστανται αναδιαρθρώσεις δανείων που αφορούν και προηγούμενα χρόνια.

Η αποτύπωση του δανεισμού με λογιστική ακρίβεια είναι πιθανό να παρουσιαστεί όταν η επιτροπή θα καταθέσει το τελικό της πόρισμα, εφόσον κριθεί απαραίτητο από την επιτροπή. Αυτό θα γίνει είτε στο τέλος Σεπτεμβρίου με βάση την προθεσμία που ισχύει, είτε αργότερα εφόσον ζητηθεί από την Ολομέλεια της Βουλής, νέα παράταση, πράγμα που ήδη συζητείται μεταξύ των μελών της.

Η πληροφόρηση της Εξεταστικής Επιτροπής, στηρίζεται τόσο στις καταθέσεις των μαρτύρων, οι οποίες συνεχίζονται, όσο και στο έγγραφο υλικό το οποίο βρίσκεται στην διάθεσή της. Σε αυτό περιλαμβάνονται τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, εισαγγελικά πορίσματα από τις έρευνες που έχουν κατά καιρούς πραγματοποιηθεί καθώς και τα έγγραφα υπομνήματα των εξεταζόμενων φορέων. Το υλικό αυτό είναι διαβαθμισμένο ως απόρρητο και δεν βρίσκεται στην διάθεση του κοινού και των μέσων ενημέρωσης. Παρόλα αυτά γίνονται συχνές αναφορές στο περιεχόμενό του στις τοποθετήσεις των μελών της επιτροπής.

Στο γράφημα που παρουσιάζει το Vouliwatch.gr χαρτογραφείται η εικόνα του δανεισμού των πολιτικών κομμάτων με βάση τα δημοσιοποιημένα στοιχεία. Απεικονίζει την έως τώρα πρόοδο των ερευνών της επιτροπής, που αξίζει να θυμίσουμε ότι πέραν από κοινοβουλευτικές έχει και εισαγγελικές αρμοδιότητες.

Power-to-the-people-300x180

Τέλος, όσον αφορά το θέμα της εξυπηρέτησης των δανείων, να σημειωθεί ότι με τροπολογία που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του 2014 (ειδικός αριθμός 1910) σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, ορίζεται ότι «ποσοστό 40% της συνολικής κρατικής χρηματοδότησης που λαμβάνει κάθε κόμμα και συνασπισμός κομμάτων είναι ακατάσχετο και ανεκχώρητο». Την τροπολογία είχαν καταθέσει οι βουλευτές Κώστας Καραγκούνης (Ν.Δ) και Γιάννης Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ) και είχε γίνει αποδεκτή από τον τότε υπουργό Αργύρη Ντινόπουλο.

 

Πηγή: http://www.vouliwatch.gr

Leave a Comment