ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ομιλία: Πώς Μπορούμε να Επανεφεύρουμε την Πολιτική και την Οικονομία με βάση τα Κοινά; Michel Bauwens, Κυριακή, 26/2, 19:00, Νοσότρος

Την Κυριακή , 26/2, 19:00,  στο Νοσότρος (Θεμιστοκλέους 66,Εξάρχεια) ο Michel Bauwens από  Peer-to-Peer Foundation  θα κάνει μια ομιλία με τίτλο “Πώς Μπορούμε να Επανεφεύρουμε την Πολιτική και την Οικονομία με βάση τα Κοινά;”

Τα τελευταία χρόνια, ένα ιδιαίτερα δυναμικό παγκόσμιο κίνημα για τα Κοινά (commons) αναδύεται σε πλήθος διαφορετικών τομέων. Διεκδικεί νέους ορισμούς για την αξία σε οικονομικό και βιοπολιτικό επίπεδο, αμφισβητώντας τη νεοφιλελεύθερη οικονομική και πολιτική τάξη. Η συζήτηση για τα Κοινά έχει ως κινητήριο δύναμη, μεταξύ άλλων, και την αναζήτηση ενός δρόμου εκτός του κράτους και της αγοράς που θα οδηγεί σε ένα εναλλακτικό και βιώσιμο μέλλον.

Η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή μιας τεράστιας αποτυχίας της αριστεράς, μέρος μιας σειράς από ήττες από τη Λατινική Αμερική μέχρι την Ευρώπη. Το ερώτημα όμως παραμένει: Πρέπει να αδιαφορούμε για την αντιπροσωπευτική πολιτική και τους κρατικούς θεσμούς, ή μπορούμε να βρούμε έναν εναλλακτικό τρόπο για την εμπλοκή μας με αυτούς διατηρώντας ταυτόχρονα το μέγιστο της αυτονομίας ΚΑΙ αποτελεσματικότητάς μας. Απαντώντας στο ερώτημα αυτό θα εκθέσουμε το πορίσματά μας σχετικά με την αξία σε μία βασισμένη στα κοινά οικονομία, σχετικά με τις στρατηγικές για την παραγωγική μας αυτονομία καθώς και τις απόψεις μας για πολιτικά ισοδύναμα για τα κοινά

Michel Bauwens είναι ιδρυτής του Peer-to-Peer Foundation και συνεργάζεται με ένα παγκόσμιο δίκτυο ερευνητών με αντικείμενο την ομότιμη παραγωγή, τη διοίκηση και το καθεστώς ιδιοκτησίας. Είναι συνιδρυτής του Commons Strategies Group το οποίο συντονίζει τις πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο σχετικά με την ‘οικονομία των κοινών’. Παράλληλα, συνεργάζεται ως ερευνητής με το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ  με αντικείμενο την ανθρωπολογία της ψηφιακής εποχής και έχει επιμεληθεί την παραγωγή και έκδοση σχετικών βιβλίων και ντοκιμαντέρ. Έχει εργαστεί ως επιστημονικός σύμβουλος σε πλήθος φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η κυβέρνηση του Εκουαδόρ του ανέθεσε τη θέση του Διευθυντή του ερευνητικού προγράμματος (FLOK project) με αντικείμενο τη μετάβαση στην ‘οικονομία της γνώσης’, το οποίο ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Διοργάνωση: P2P Lab.

Leave a Comment