ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Sharing & Reuse Awards 2017: Βραβεία επαναχρησιμοποιήσιμων λύσεων πληροφορικής στις δημόσιες διοικήσεις της Ε.Ε.

Πριν από λίγες ημέρες,  (29 Μαρτίου 2017) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τους νικητές των “Sharing & Reuse Awards” κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Sharing & Reuse Conference 2017 στη Λισσαβόνα της Πορτογαλίας.

Συνολικά δόθηκαν € 100.000 σε δημόσιες διοικήσεις που παρέχουν υπηρεσίες και λογισμικό που μπορεί να μοιραστεί και να επαναχρησιμοποιηθεί στο δημόσιο τομέα, και να έχει  δυνατότητα ευρύτερης επαναχρησιμοποίησης στην Ευρώπη.

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2016. Συνολικά,  υπήρξαν 118 αιτήσεις, εκ των οποίων 96 πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Η Επιτροπή Αξιολόγησης επέλεξε τις 17 καλύτερες λύσεις σε 4 κατηγορίες: διασυνοριακό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Το πρώτο και το  δεύτερο βραβείο των € 15.000 και € 10.000 αντίστοιχα απονεμήθηκα στις νικήτριες ομάδες σε κάθε κατηγορία. Σε οκτώ λύσεις  που κατετάγησαν στην 3η και 4η θέση απονεμήθηκε το Certificate of Excellence.

«Οι βραβευμένες δημόσιες διοικήσεις είναι πρότυπα για τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση των δημόσιων διοικήσεων μέσω της ανταλλαγής και της επαναχρησιμοποίησης των λύσεων πληροφορικής», δήλωσε ο Mário Campolargo, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφορικής (DIGIT) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τόνισε, επίσης, το γεγονός ότι αυτό το βραβείο δεν είναι μόνο αναγνώριση για την πολύ καλή δουλειά. Συνεπάγεται επίσης την ευθύνη να διαδώσουν το μήνυμα για τη σημασία της κοινής χρήσης και επαναχρησιμοποίησης των λύσεων πληροφορικής για τη βελτίωση των επιδόσεων των δημόσιων διοικήσεων.

Ο «Οδηγός του Πολίτη» της Περιφέρειας Ηπείρου (που ήταν και η μοναδική ελληνική συμμετοχή) κατέκτησε την 4η θέση  στην κατηγορία «περιφερειακό επίπεδο» και  βραβεύτηκε με το βραβείο “Certificate of Excellence”.

Την Περιφέρεια Ηπείρου στη διάσκεψη εκπροσώπησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Βασίλειος Γοργόλης και την παρουσίαση έκανε ο Νικόλαος Ντέμος, προϊστάμενος του Τμήματος «Σχεδίαση ηλεκτρονικών υπηρεσιών για τον πολίτη» της Διεύθυνσης Πληροφορικής & Επικοινωνιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, ο οποίος για τις ανάγκες του διαγωνισμού ως προέκταση του δικτυακού τόπου www.politis.gov.gr, ανέπτυξε μια λύση πληροφορικής, ως λογισμικό ανοιχτού κώδικα με έμφαση στη βελτίωση της επαναχρησιμοποίησης των δεδομένων και την παροχή προτύπου ως πακέτο εγκατάστασης με την αντίστοιχη διαμόρφωση, το οποίο και διατίθεται χωρίς περιορισμούς ως προς την αντιγραφή, περαιτέρω χρήση και διάθεση ή τροποποίηση αυτού. Παράλληλα παρέχεται δυνατότητα επέκτασης και υποστήριξης προς άλλες Ευρωπαϊκές Δημόσιες Διοικήσεις. Η περιγραφή της λύσης με τα σχετικά αρχεία προς μεταφόρτωση έχουν αναρτηθεί και στο Joinup portal.

Διασυνοριακό επίπεδο

Θέση Λύση πληροφορικής Όνομα Οργανισμού Χώρα Είδος Λύσης
1st gvSIG Generalitat Valenciana Ισπανία Open Source Software
2nd Oskari National Land Survey of Finland Φιλανδία Open Source software
3rd Sentilo Institut Municipal d’Informàtica. Ajuntament de Barcelona Ισπανία Open Source Software
4th Citadel on the Move Issy Média Γαλλία Open Source Software

Εθνικό επίπεδο

Θέση Λύση πληροφορικής Όνομα Οργανισμού Χώρα Είδος λύσης
1st Supervizor Ministry of Finance of the Czech Republic Τσεχία Open Source Software
2nd PDOK (Public Services On the Map) The Dutch Cadastre, Land Registry and Mapping Agency (Kadaster) Ολλανδία Shared Service
3rd OSiP Online-Sicherheitsprüfung Ministry of Interior of the State of North Rhine-Westphalia (Ministerium für Inneres und Kommunales NRW) Γερμανία Open Source Software
4th AERIUS National Institute for Public Health and the Environment (RIVM) Ολλανδία Open Source Software

Περιφερειακό επίπεδο

Θέση Λύση πληροφορικής Όνομα Οργανισμού Χώρα Είδος λύσης
1st Territoires Numériques Bourgogne-Franche-Comté Groupement d’Intérêt Public e-bourgogne-franche-comté (GIP e-bfc) Γαλλία Shared Service
2nd* Gebruikersbeheer en Toegangsbeheer van de Vlaamse overheid (Identity and Access Management Platform of the Flemish Government)* Flemish Government, Agentschap Facilitair Management Βέλγιο Shared Service
2nd* MAGDA Platform* Informatie Vlaanderen Βέλγιο Shared Service
3rd REGWEB –Input and output register Balearic Islands Government Ισπανία Open Source Software
4th Citizen’s Guide of the Region of Epirus Region of Epirus Greece Open Source Software

*Οι δύο λύσεις που υποβλήθηκαν έλαβαν την ίδια βαθμολογία και μοιράστηκαν το βραβείο
Τοπικό επίπεδο

Position Λύση πληροφορικής  Όνομα Οργανισμού Χώρα Είδος Λύσης
1st iA.Solutions Intercommunale de Mutualisation Informatique et Organisationnelle (IMIO) Βέλγιο Open Source Software
2nd Open Spending Austria KDZ – Centre for Public Administration Research Αυστρία Shared Service
3rd SEDIPUALB@ (Administrative Management Services) Diputación Provincial de Albacete Ισπανία Shared Service
4th Antwerp City Platform as a Service (ACPaaS) Digipolis Βέλγιο Shared Service

Πηγές άρθρου: https://ec.europa.eu    http://www.php.gov.gr

 

Leave a Comment