ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Έξι τρόποι ανοιχτής διακυβέρνησης για συμμετοχή των πολιτών στην εξουσία πέρα από την κάλπη

Οι εκλογές είναι βασικά ορόσημα για τη δημοκρατική δέσμευση, και τα δημοψηφίσματα όπως η βρετανική δημοσκόπηση για το Brexit αποτελούν καινοτόμους τρόπους για την άμεση συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Αλλά η ψήφος παρέχει μόνο μια περιορισμένη γεύση από την ποικιλία των τρόπων με τους οποίους ο πολίτης μπορεί να συμμετέχει στην κυβέρνηση. Το αληθινό αντίδοτο για το αίσθημα της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων των πολιτών έγκειται στην ανοικτή διακυβέρνηση. Υπάρχει ένας ταχέως αυξανόμενος αριθμός πρωτοβουλιών σε όλο τον κόσμο που συνεταιρίζονται από την κυβέρνηση και την κοινωνία των πολιτών, που δημιουργούν έναν χώρο στους πολίτες για να διαμορφώνουν, να ιεραρχούν ή να παρακολουθούν κυβερνητικές πολιτικές και υπηρεσίες.

Εδώ είναι έξι διαφορετικοί τύποι δράσης των πολιτών, καθένας από τους οποίους, με κάποια προσπάθεια, θα μπορούσε να αναπαραχθεί σε σχεδόν οποιαδήποτε χώρα:

  • Χρησιμοποιήστε εφαρμογές καταγγελίας για την καταπολέμηση της οικονομικής διαφθοράς

Στη Νιγηρία, μια χώρα που έχει “μολυνθεί” από τη φήμη για διαφθορά, εκτιμάται ότι τα 180 εκατομμύρια δολάρια που χάθηκαν μέσω δωροδοκίας έχουν ανακτηθεί μέσω μιας πύλης καταγγελίας που αναπτύχθηκε από την κυβέρνηση και την κοινωνία των πολιτών.

Η πλατφόρμα DoZorro στην Ουκρανία επιτρέπει στους πολίτες να παρέχουν ανατροφοδότηση και να επισημαίνουν τυχόν παραβιάσεις των κυβερνητικών συμβάσεων. Από τον Φεβρουάριο του 2017, 429 ύποπτες προσφορές έχουν αναφερθεί χρησιμοποιώντας το DoZorro.

  • Αξιολογήστε τις δημόσιες υπηρεσίες σας

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι κάτοικοι μπορούν να βοηθήσουν στην εξασφάλιση υψηλής ποιότητας δημόσιων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, αξιολογώντας τα τοπικά νοσοκομεία, στο τμήμα υπηρεσιών που βρίσκεται κοντά μου στην ιστοσελίδα του NHS Choices.

Οι Ινδονήσιοι μπορούν να αναφέρουν προβλήματα με τις βασικές δημόσιες υπηρεσίες χρησιμοποιώντας το LAPOR! μέσω ιστοσελίδας, κειμένου, εφαρμογής κινητού ή Twitter. Η πρωτοβουλία Check My Services της Μογγολίας καλεί τους πολίτες να συμπληρώσουν τα scorecards της κοινότητας για να κρίνουν την ποιότητα των σχολείων τους, τη διανομή νερού και τη συλλογή απορριμμάτων. Με 84 δημόσιες υπηρεσίες που έχουν ήδη αξιολογηθεί, μια Check My Services εφαρμογή κινητού αναπτύσσεται για να διευκολύνει ακόμη περισσότερο τις βελτιώσεις που βασίζονται στους πολίτες.

  • Συμμετέχετε στην δημιουργία των νόμων

Η ιδέα των νομοθέτων των πολιτών γρήγορα γίνεται πραγματικότητα στην Κροατία και τη Βραζιλία. Στην πλατφόρμα ηλεκτρονικής διαβούλευσης e-Savjetovanja, οποιοσδήποτε Κροάτης πολίτης μπορεί να σχολιάσει τα τελευταία νομοθετικά σχέδια και να διαμορφώσει άμεσα νέους νόμους.

Ομοίως, οι Βραζιλιάνοι μπορούν να δημιουργήσουν λογαριασμό στο Participa.br για να μάθουν για τις τελευταίες ευκαιρίες δημόσιας διαβούλευσης, καθώς και να συμμετάσχουν σε ένα από τα πολλά online φόρουμ του ιστότοπου ή ακόμα και να δημιουργήσουν δικά τους, για να συζητήσουν τα θέματα που τους ενδιαφέρουν μαζί με άλλους εμπλεκόμενους πολίτες. Καθώς οι νέες προτάσεις κερδίζουν την προσοχή, η ομάδα Particpa.br θα φέρει κυβερνητικό αξιωματούχο για να ενισχύσει περαιτέρω τη συζήτηση και να κινηθεί προς την κατεύθυνση της δράσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτουν πύλες πρωτοβουλίας πολιτών που απαιτούν απάντηση της κυβέρνησης -μερικές φορές και νομοθετική δράση- σε ορισμένα αιτήματα των πολιτών.

  • Εμπλέξτε τους νέους

Στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας, το Όσλο, τα παιδιά δανείζουν τις φωνές τους για να κάνουν τους δρόμους ασφαλέστερους για τους πεζούς. Έχοντας αναπτυχθεί με και για τα παιδιά, η εφαρμογή Traffic Agent επιτρέπει στα παιδιά και τους γονείς τους να αναφέρουν θέματα ασφάλειας καθώς περπατούν ή κάνουν ποδήλατο προς και από το σχολείο. Η πόλη ανταποκρίνεται στις αναφορές όσο το δυνατόν γρηγορότερα, είτε αυτό σημαίνει την αποστολή ενός δημόσιου υπαλλήλου για να φροντίσει τα αυτοκίνητα που σταθμεύουν παράνομα είτε για να χτίσει ένα νέο πεζοδρόμιο σε στενό, πολυσύχναστο δρόμο.

  • Παρακολουθήστε πώς η κυβέρνησή σας δαπανά τα μετρητά σας

Ο δικτυακός τόπος Monithon επιτρέπει στους Ιταλούς να παρακολουθούν τα έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ. Τα εργαλεία του Monithon χρησιμοποιούνται σε όλη την Ιταλία από τοπικές κοινότητες και μαθητές που εκπαιδεύονται να είναι επί τόπου ελεγκτές, επισκεπτόμενοι χώρους έργων, υποβάλλοντας ερωτήσεις στις τοπικές αρχές και παρέχοντας συγκεκριμένες προτάσεις, αρκετές από τις οποίες υλοποιούνται.

Στη Γεωργία, οι πολίτες ενθαρρύνονται ενεργά να συμμετάσχουν σε ετήσιους ελέγχους διάφορων κυβερνητικών υπηρεσιών και να ψηφίσουν για τη διάθεση δημόσιων κονδυλίων για τα προγράμματα / υπηρεσίες που τους ενδιαφέρουν περισσότερο, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, των υποδομών και της υγειονομικής περίθαλψης, χρησιμοποιώντας την καρτέλα “πολίτης” στη νέα πλατφόρμα Budget Monitor που αναπτύχθηκε από το Γεωργικό Κρατικό Ελεγκτικό Γραφείο.

Και στο Παρίσι, μια διαδικασία συμμετοχής στον προϋπολογισμό επιτρέπει στους κατοίκους να αποφασίσουν πώς θα δαπανήσουν 500 εκατ. Ευρώ μέχρι το 2020 (περίπου 100 εκατ. Ευρώ δημόσιων επενδύσεων ετησίως).

  • Δραστηριοποιηθείτε ενάντια στην ατμοσφαιρική ρύπανση

Στην πΓΔΜ, η κυβέρνηση απελευθερώνει δεδομένα για την ποιότητα του αέρα κάθε ώρα μέσω της εφαρμογής Moj Vozduh (My Air). Οι πολίτες έχουν χρησιμοποιήσει τα δεδομένα για να παρακολουθήσουν τα επίπεδα ρύπανσης και να αναλάβουν δράση, ειδικά τον χειμώνα, όταν η ρύπανση είναι χειρότερη. Ήδη δύο εργοστάσια έχουν κλείσει επειδή δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς για το κλίμα και ορισμένοι δήμοι λαμβάνουν βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών κατά τις μέγιστες περιόδους ρύπανσης.

Η αλλαγή κυβέρνησης δεν είναι ποτέ εύκολη, αλλά δεν είναι τόσο δύσκολη όσο ήταν κάποτε. Με το άνοιγμα της κυβέρνησης για τη συμμετοχή των πολιτών γίνονται ουσιαστικές βελτιώσεις στη ζωή των απλών ανθρώπων. Και, όπως και στην κάλπη, κάθε φωνή μετράει.

Πηγή άρθρου Paul Maassen https://amp.theguardian.com

Ο Paul Maassen είναι διευθυντής της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών στη μονάδα υποστήριξης του Open Government Partnership.

Μετάφραση: http://okfn.gr/

Leave a Comment