ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Οι ψευδείς ειδήσεις υπονομεύουν το ανοιχτό διαδίκτυο

To Ίδρυμα Mozilla , οι δημιουργοί του δημοφιλούς προγράμματος περιήγησης ιστού του Firefox, ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια για την αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων.

Οι κατασκευασμένες ειδήσεις, που έγιναν για να παραπλανήσουν ή να αποφέρουν κέρδη, είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα στις διαδικτυακές κοινότητες. Η αμερικανική κοινότητα  διαπίστωσε αυτό το πρόβλημα στις προεδρικές εκλογές του 2016, με τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκαν τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης για να προωθήσουν καμπάνιες παραπληροφόρησης

Η παραπληροφόρηση υποβαθμίζει τον ανοιχτό διαδίκτυο“, δήλωσε την Τετάρτη η Katharina Borchert, επικεφαλής  καινοτομίας του Mozilla, ανακοινώνοντας τη νέα πρωτοβουλία τους. “Βλέπουμε αυτό ως απειλή για τον ιστό της κοινωνίας μας”.

Η πρωτοβουλία του Mozilla Information Trust Initiative (MITI) θα αυξήσει τη χρηματοδότηση της έρευνας για την παραπληροφόρηση, τα πρώτα ευρήματα της οποίας θα κυκλοφορήσουν αργότερα φέτος. Η εταιρεία ελπίζει να αξιοποιήσει το μέγεθος του Firefox και να φτάσει για να πάρει στοιχεία σχετικά με τις συνήθειες περιήγησης ειδήσεων.

Το MITI θα προσαρμόσει επίσης τα προϊόντα του για να ενισχύσει τα αληθινές ειδήσεις σε βάρος των πλαστών, θα επεκτείνει την προσπάθεια να αυξήσει  την  ψηφιακή εγγραμματοσύνη  και θα χρηματοδοτήσει προγραμματιστές που θα εργάζονται σε λογισμικό που θα παρέχει οπτικοποιήσεις για το πραγματικό  μέγεθος του προβλήματος.

“Δεν θα διορθωθεί γρήγορα το πρόβλημα”, δήλωσε η Borchert, η οποία τόνισε τη σημασία της αντιμετώπισης του θέματος από πολλαπλά μέτωπα.

Τα ψεύτικα νέα είναι κάτι περισσότερο από ένα ζήτημα μαζικού επηρεασμού των ανθρώπων. Μετά τις εκλογές, ορισμένοι παραγωγοί viral ειδήσεων που ανήκουν στον δεξιό χώρο, παραδέχτηκαν ότι σχεδιάσαν ψεύτικες ειδήσεις – φάρσες για να προσελκύουν διαφημιστικά έσοδα.

Το ίδρυμα θα δημιουργήσει επίσης ένα “πρόγραμμα σπουδών για την ηλεκτρονική παιδεία”, θα συνεργαστεί με τις οργανώσεις των μέσων ενημέρωσης και θα χρησιμοποιήσει τα προϊόντα  Pocket, Focus, και Coral. στη μάχη του ενάντια σε ψεύτικα νέα.

Πηγή άρθρου: http://thehill.com/

 

Σχετικά άρθρα:

Ψευδείς ειδήσεις (fake news): Το περίπλοκο πλαίσιο της παραπληροφόρησης

Χακάροντας την Οικονομία του Ενδιαφέροντος: χειραγώγηση πληροφοριών και απόσπαση ενδιαφέροντος

Share the Facts μια εφαρμογή ενάντια στις ψευδείς ειδήσεις

Disinformation: A Taxonomy – IEEE Xplore Document

 

Leave a Comment