ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Digital-O-Mat: Μια πύλη ενημέρωσης και αξιολόγησης των θέσεων των Γερμανικών κομμάτων για τον ανοιχτό κώδικα

Η πύλη Digital-O-Mat δημιουργήθηκε από μια ομάδα οργανισμών που υποστηρίζουν την ανοιχτή διακυβέρνηση και το ανοιχτό λογισμικό, όπως το Free Software Foundation Europe (FSFE), το Wikimedia Deutschland, το Open Knowledge Foundation Deutschland και το Mozilla Deutschland. Το Digital-O-Mat παρουσιάζει τις θέσεις των Γερμανικών κομμάτων σχετικά με θέματα ελευθερίας και πολιτικής στο διαδίκτυο και βοηθά τους ψηφοφόρους να βρουν τις αντίστοιχες θέσεις των κομμάτων για τις εκλογές στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Ο σχεδιασμός του μοιάζει με το γνωστό εργαλείο Wahl-O-Mat, ένα δημοφιλές ηλεκτρονικό εργαλείο πληροφόρησης των ψηφοφόρων από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Εκπαίδευσης της Γερμανίας. Οι χρήστες του Digital-O-Mat μπορούν να απαντήσουν σε δώδεκα ερωτήσεις και στη συνέχεια να συγκρίνουν τη θέση τους με τα κόμματα που συμμετέχουν . Τα θέματα της Digital-O-Mat περιλαμβάνουν τη διαφάνεια, την επιτήρηση, τα ψηφιακά πολιτικά δικαιώματα και, φυσικά, το Ελεύθερο Λογισμικό.

Το ίδιο το Digital-O-Mat είναι φυσικά ελεύθερο λογισμικό,  και είναι βασισμένο σε λογισμικό που αναπτύχθηκε για τη γερμανική εφημερίδα Der Tagesspiegel.

Πιο συγκεκριμένα, το FSFE ζήτησε από τα συμμετέχοντα κόμματα  στις Γερμανικές εκλογές τις θέσεις τους για το Ελεύθερο Λογισμικό. Το CDU / CSU, το SPD και το FDP απέφυγαν να πάρουν σαφείς θέσεις  και έτσι επιβεβαιώνουν το status quo, ενώ οι Πράσινοι και η Αριστερά σε αντίθεση εμφανίζονται ως υποστηρικτές του Ελεύθερου Λογισμικού.

Οι θέσεις των Γερμανικών κομμάτων σχετικά με το Ελεύθερο Λογισμικό

Για το Digital-O-Mat, το Free Software Foundation Europe έθεσε στα  συμμετέχοντα κόμματα τα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Εάν το λογισμικό χρηματοδοτείται ή συγχρηματοδοτείται από το δημόσιο τομέα, δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας κανονισμός σχετικά με την αδειοδότηση του, π.χ. μια άδεια χρήσης Ελεύθερου Λογισμικού;
  • Πρέπει οι δημόσιες διοικήσεις να μεταφέρουν σταδιακά τα συστήματά τους πληροφορικής σε ελεύθερο λογισμικό και λογισμικό ανοιχτού κώδικα;

Το CDU / CSU (Συντηρητικοί) και το FDP (φιλελεύθεροι) χαρακτήρισαν τη θέση τους ως “ουδέτερη” και απάντησαν με πολύ παρόμοιο τρόπο χωρίς να πάρουν σαφή θέση. Από τη μια πλευρά, εξετάζουν τη χρήση του Ελεύθερου Λογισμικού, αλλά από την άλλη πλευρά λένε ότι υπάρχουν πολλές άλλες πτυχές που πρέπει να εξεταστούν. Εντούτοις, αναφέροουν την λειτουργικότητα και την χρηστικότητα, για παράδειγμα, χωρίς όμως να εξετάζουν τις άδειες χρήσης. Όταν ρωτήθηκαν για τη μετάβαση των υφιστάμενων συστημάτων πληροφορικής σε ΕΛΛΑΚ, το CDU / CSU προτιμά τη λήψη αποφάσεων κατά περίπτωση, ενώ το FDP αποφεύγει την ερώτηση.

Παρόλο που το SPD χαρακτήρισε την απάντησή του ως “ουδέτερη”, υποστηρίζουν την ανάπτυξη του Ελεύθερου Λογισμικού σε δημόσιες διοικήσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα,  για “να προωθήσουν τη δημιουργία καινοτόμων επιχειρήσεων στην τοπική αγορά”. Το Die Linke (αριστερά) και οι Bündnis 90 / Die Grünen (greens) τοποθετούνται ως υποστηρικτές της ανάπτυξης και της δημόσιας χρηματοδότησης του Ελεύθερου Λογισμικού. Οι Πράσινοι θεωρούν το Ελεύθερο Λογισμικό ως “ακρογωνιαίο λίθο για ασφαλή και μελλοντικά ανθεκτικά συστήματα πληροφορικής” και η Αριστερά το υποστηρίζει επίσης πλήρως, εφόσον δεν υπάρχουν θέματα σχετικά με την ασφάλεια ή τη λειτουργία.

Πηγή άρθρου: https://fsfe.org/

Leave a Comment