ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ελληνική Εβδομάδα για την Παιδεία στα Μέσα, 4-10 Δεκεμβρίου 2017

Η πρώτη Ελληνική Εβδομάδα για την Παιδεία στα Μέσα (MediaandinformationLiteracy) θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 10 Δεκεμβρίου 2017. Πρόκειται για την πρώτη ανοιχτή και δημόσια οργανωμένη προσέγγιση στην προσπάθεια εξοικείωσης των Ελλήνων πολιτών με τους νέους τρόπους πρόσληψης και ερμηνείας κάθε είδους πληροφορίας και μηνύματος στα παραδοσιακά ή στα νέα ΜΜΕ, είτε εφημερίδες και τηλεοράσεις είτε ραδιόφωνο και διαδικτυακές πλατφόρμες.

Στο αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιούν 2 πάνελ συζητήσεων: στην Αθήνα, την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, στις 6 μμ, στην αίθουσα διαλέξεων του ραδιοφωνικού σταθμού Αθήνα 9.84, Πειραιώς 100, Τεχνόπολη, και στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, 5-7 το απόγευμα, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜΘ, Στρ. Καλλάρη 5, στα οποία θα συμμετέχει και ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ.

Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία της Εβδομάδας ανήκει στο MEDIA LITERACY INSTITUTE (MLI), στο JournalistsAboutJournalism (JAJ)καιστο PeaceJournalismLab (Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης). Υποστηρίζεται επικοινωνιακά από το ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84, την Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας Θεσσαλονίκης (Fm100, TV100) και την ΕΣΗΕΜΘ.

Στόχος της διοργάνωσης είναι να γνωρίσουν οι πολίτες κάθε ηλικίας ότι τα νέα μέσα επικοινωνίας και ενημέρωσης τους δίνουν δύναμη και δικαιώματα, ότι έχουν τρόπους να διακρίνουν τα «fakenews» από τις αξιόπιστες ειδήσεις, ότι μπορούν να μάθουν να κρίνουν τα μηνύματα που διακινούνται σε ψηφιακά και παραδοσιακά μέσα και ότι όλοι μπορούν να έχουν δημιουργική και υπεύθυνη συμμετοχή στα κοινωνικά δίκτυα (socialmedia) και, γενικώς, στον ψηφιακό κόσμο – ζητήματα που, στον 21ο αιώνα, αποκτούν κρίσιμη σημασία για την υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών και τη βελτίωση της καθημερινής μας ζωής.

Ραδιοφωνικά σποτ σε πολλά δημοτικά ραδιόφωνα ανά την επικράτεια, σχετικές δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο στο www.jaj.gr και στο www.medialiteracyinstitute.gr και στο site του 9.84 (http://www.athina984.gr), επεξηγηματικά βίντεο, ρεπορτάζ καθώς και πάνελ συζητήσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα είναι μερικές από τις δράσεις που θα αναπτυχθούν στη διάρκεια της Ελληνικής Εβδομάδας για την Παιδεία στα Μέσα. Στις δράσεις συμμετέχουν το Εργαστήριο Εφαρμογών Πληροφορικής στα Μ.Μ.Ε (Α.Π.Θ) και το Εργαστήριο Κοινωνικών Μέσων (Α.Π.Θ) (http://www.jour.auth.gr/?page_id=811)

Στο πάνελ της Αθήνας συμμετέχουν: ΣίσσυΑλωνιστιώτου – Δημοσιογράφος, Κώστας Γιαννακίδης – Δημοσιογράφος,Θεόδωρος Καρούνος – Αντιπρόεδρος ΕΛΛΑΚ – Ερευνητής ΕΜΠ, ΧαράλαμποςΤσέκερης – Ερευνητής ΕΚΚΕ, Στάθης Χαικάλης – Διευθυντής CommunicationEFFECT, Κωνσταντίνος Χαμπίδης – Chief Digital Officer στο Δήμο Αθηναίων, Κατερίνα Χρυσανθοπούλου – Γνωσιοεπιστήμονας – Συγγραφέας. Συντονίζει η Μαρία Κοζάκου –Δημοσιογράφος, New Media Expert.

Στο πάνελ της Θεσσαλονίκης συμμετέχουν: Σοφία Ασλανίδου -ΚαθηγήτριαΑνώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογίας, Αντιπρόεδρος ΔΕΠΘΕ, Ανδρέας Βέγλης- Καθηγητής Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ ΑΠΘ, Σοφία Θεοδοσιάδου-Μεταδιδάκτορας ΑΠΘ,Γιάννης Κοτσιφός- Διευθυντής ΕΣΗΕΜ-Θ, Γρηγόρης Πασχαλίδης- Αν. Καθηγητής Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ ΑΠΘ, Περικλής Πολίτης- Αν. Καθηγητής Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ ΑΠΘ, Νίκος. Παναγιώτου-Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ ΑΠΘ, Θωμάς Σιώμος-Δημοσιογράφος, Χρήστος Φραγκονικολόπουλος- Αν. Καθηγητής Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ ΑΠΘ, Φίλιος Στάγκος–Διευθυντής ΔΕΠΘΕ.

Σχετικά άρθρα:

Ψευδείς ειδήσεις (fake news): Το περίπλοκο πλαίσιο της παραπληροφόρησης

Πως να συμμετέχετε ενεργά στην αξιόπιστη ενημέρωση: Ελέγξτε την είδηση σε τρία απλά βήματα πριν την μοιραστείτε με τρίτους

Η παιδεία στα Mέσα (Media literacy) και το σχολικό πρόγραμμα σπουδών

Οι ψευδείς ειδήσεις υπονομεύουν το ανοιχτό διαδίκτυο

Τα bots πολιτικής προπαγάνδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απειλούν την δημοκρατία: Μια έρευνα του Oxford Internet Institute

Χακάροντας την Οικονομία του Ενδιαφέροντος: χειραγώγηση πληροφοριών και απόσπαση ενδιαφέροντος

Ιδιωτικά Προσωπικά Μέσα Ενημέρωσης: Γκέτο πληροφόρησης και δημοκρατία

Leave a Comment