ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ολοκληρώθηκε το 8ο e-Government Forum με την συμμετοχή του Οργανισμού Ανοιχτών τεχνολογιών

Το 8ο Συνέδριο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης “e-Government Forum 2018” πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018 στο Ξενοδοχείο  WYNDHAM GRAND με την υποστήριξη του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ). Συμμετείχαν   κυβερνητικά στελέχη, μεγάλος αριθμός ομιλητών από όλο το εύρος του Δημόσιου Τομέα και από πολλές εταιρείες Πληροφορικής και Ψηφιακών Επικοινωνιών.

Παρουσιάστηκαν και  αναλύθηκαν θέματα που αφορούν: τον στρατηγικό σχεδιασμό και τον προγραμματισμό έργων στην Δημόσια Διοίκηση, επιτυχημένες υλοποιήσεις έργων και νέες προτάσεις Τεχνολογιών Πληροφορικής και Ψηφιακών Επικοινωνιών για το Δημόσιο, αρχές σχεδιασμού και υλοποίηση έργων Ψηφιακής Ασφάλειας και Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, αξιοποίηση υπηρεσιών Cloud, Ανοιχτά Δεδομένα και αξιοποίηση από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, καλές πρακτικές χρήσης Δημοσίων Συστημάτων Πληροφορικής και σειρά άλλων σημαντικών θεμάτων για τον εκσυγχρονισμό και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Διοίκησης.

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών συμμετείχε στο συνέδριο με τρεις εισηγήσεις:

  • “Τα βασικά συμπεράσματα από το σχεδιασμό και υλοποίηση της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ (pdf)” – με εισηγητή τον Αντιπρόεδρο του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) και Ερευνητή στο ΕΜΠ, netmode.ntua.gr Θεόδωρο Καρούνο.

Στην εισήγηση του ο κος Καρούνος παρουσίασε το ιστορικό της δημιουργίας της Δι@υγειας, την εξέλιξη της και τα βήματα που έχουν γίνει για τη βελτίωσης της ως έργο λογισμικού ανοιχτού κώδικα.

  • Τεχνικές συμμόρφωσης στο GDPR με χρήση ανοιχτού λογισμικού”  (pdf) με εισηγητή το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) και υπεύθυνο για Δημόσια Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση, Παναγιώτη Κρανιδιώτη

Ο κος Κρανιδιώτης έκανε μια εισαγωγή για τον κανονισμό GPDR και στη συνέχεια ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους ένας οργανισμός μπορεί να χρησιμοποιήσει το ανοιχτό λογισμικό για την συμμόρφωσή του στον κανονισμό σε πεδία όπως η καταλογογράφηση δεδομένων, η διαχείριση  χρηστών, η χρήση εφαρμογών συμβατών με τον Κανονισμό, η Χρήση APIs και ESB για την συγκέντρωση των δεδομένων και η επεξεργασία αρχείων καταγραφής.

 

  • “Συμπεράσματα μελετών για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και Πλατφόρμες Ανοιχτού Λογισμικού για το Δημόσιο Τομέα στην Ελλάδα(pdf) με εισηγητή το μέλος της ομάδας εργασίας για την ανοιχτή διακυβέρνηση του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών(ΕΕΛΛΑΚ), και Επιθεωρητή – Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης, Δρ. Διονύση Ρηγόπουλο

Ο κος Ρηγόπουλος αναφέρθηκε στην αξία της Διαφάνειας και της Ανοιχτής Διακυβέρνησης για καλύτερη Δημόσια Διοίκηση και για την εδραίωση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο Κράτος και στους πολίτες. Πλήθος πλατφόρμες ανοιχτού λογισμικού, πολλές από τις οποίες βρίσκονται οργανωμένες για θεματική διερεύνηση και αναζήτηση στο OGP toolbox, μπορούν να μας βοηθήσουν σ’ αυτό. Υπενθύμισε ότι πολύτιμες έγκυρες πληροφορίες διατίθενται δωρεάν, όπως π.χ. η μελέτη «Ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Ελλάδα» της διαΝΕΟσις, που εκπονήθηκε από τετραμελή επιστημονική ομάδα με συντονιστή τον καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη. Από τις προτάσεις της μελέτης εστίασε στην «ΣΤ6.13 Κεντρικό Ψηφιακό Οργανόγραμμα με Δεδομένα από την Απογραφή Δημοσίων Υπαλλήλων» που τη θεωρεί ως απαραίτητη προϋπόθεση για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και ως υποδομή για τη συνάρτηση των ψηφιακών δεδομένων του Δημοσίου.

Leave a Comment