ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η πόλη της Ρώμης ξεκίνησε την μετάβαση στο LibreOffice

Αυτόν το μήνα, η πόλη της Ρώμης ξεκίνησε την διαδικασία, να κάνει το LibreOffice τη μόνη διαθέσιμη σουίτα εργαλείων παραγωγικότητας γραφείου στους σταθμούς εργασίας της πόλης της Ρώμης.

Η Ρώμη θα απεγκαταστήσει σταδιακά την ιδιόκτητη λύση εφαρμογών γραφείου, ανάλογα με τον βαθμό που χρησιμοποιούν  οι υπηρεσίες τις συγκεκριμένες εφαρμογές. Η μετάβαση ξεκίνησε πρώτα από τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούν λιγότερο αυτές τις εφαρμογές και σταδιακά θα εφαρμοστεί σε όλες τις υπηρεσίες.  Αυτό το μεταβατικό πρόγραμμα βασίζεται σε μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Ιουνίου και Δεκεμβρίου του περασμένου έτους.

Η κυβέρνηση της πόλης αποφάσισε να στραφεί στη χρήση λογισμικού ελεύθερου και ανοιχτού κώδικα τον Οκτώβριο του 2016, και το πρώτο βήμα – απογραφή όλων των εφαρμογών γραφείου και των λύσεων  – ολοκληρώθηκε αρχές 2017.

Ο κατάλογος αποτελεί τη βάση για τη συνεχιζόμενη αναθεώρηση των συμβάσεων με προμηθευτές λογισμικού και προμηθευτές υπηρεσιών ΤΠΕ, λέει η Cecilia Colasanti, διευθύντρια της αλλαγής που συνεργάζεται με τον δημοτικό σύμβουλο για την ψηφιακή καινοτομία. Το γραφείο μητρώου, για παράδειγμα, άλλαξε τον προμηθευτή για πρώτη φορά σε 34 χρόνια. Ο νέος προμηθευτής υποχρεούται να ελέγξει ποιες ιδιόκτητες εφαρμογές λογισμικού ή εξαρτήματα μπορούν να αντικατασταθούν από εναλλακτικές λύσεις ελεύθερης και ανοιχτής κώδικα και πόση ανανέωση κώδικα θα χρειαστεί.

Η απαίτηση από τους παρόχους υπηρεσιών ΤΠΕ να βοηθήσουν την πόλη να μεταβεί σε ανοικτό κώδικα είναι το βασικό μέρος της στρατηγικής της Ρώμης για τη μετάβαση. Η κ. Colasanti αναμένει ότι μέχρι το 2020 όλες οι συμβάσεις θα έχουν ανανεωθεί με αυτόν τον τρόπο.

Τον Απρίλιο, η Ρώμη ολοκλήρωσε την εγκατάσταση του LibreOffice μαζί με την ιδιόκτητη εναλλακτική λύση σε όλους τους 14.000 σταθμούς εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι το προσωπικό της πόλης μπορεί να δοκιμάσει το LibreOffice και να εξοικειωθεί σταδιακά με τη σουίτα γραφείου. Τα μέλη του προσωπικού που χρησιμοποιούν το ιδιόκτητο πακέτο γραφείων εντατικά δεν θα υποχρεωθούν να αλλάξουν από την αρχή.

Στο πλαίσιο της προσέγγισης διαχείρισης αλλαγών, η πόλη στηρίζεται εν μέρει σε 112 μέλη του προσωπικού που τάσσονται υπέρ του ελεύθερου και ανοιχτού κώδικα. Αυτό σημαίνει ότι, κατά μέσο όρο, η πόλη έχει δύο τέτοιους “πρωταθλητές καινοτομίας” ανά τμήμα.  Αυτή η ομάδα, βοηθά στην μετάβαση και εξηγεί τους λόγους για την αλλαγή στο LibreOffice και ενθαρρύνει τους συναδέλφους  να μάθουν περισσότερα, οδηγώντας τους σε μια πύλη eLearning με βάση το Moodle. Τον περασμένο μήνα, οι πρωταθλητές έλαβαν ένα διήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για να ενισχύσουν την εμπειρία τους στο LibreOffice και να τους προετοιμάσουν για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση των συναδέλφων τους,

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/

Leave a Comment