ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Τέσσερις μύθοι για το Ανοικτό Λογισμικό

Παρά την τεράστια αποδοχή του, το ανοικτό λογισμικό υποφέρει από επίμονες παρανοήσεις σχετικά με κατηγορίες όπως το κόστος, την ασφάλεια και τη γενικότερη αποδοχή.

Κάθε χρόνο η Εθνική Ένωση Αξιωματούχων για την Πληροφορία [ NASCIO] δημοσιεύει τον πίνακα για τις περίφημες 10 προτεραιότητες, ένα κατάλογο ελέγχου των σημαντικότερων θεμάτων τα οποία θα βρίσκονται στους καταλόγους εργασιών σε όλη τη χώρα.

Ο κατάλογος του τρέχοντος έτους περιλαμβάνει ανησυχίες σχετικές με την ασφάλεια και τη διαχείριση κινδύνων, την υλοποίηση και την ανάπτυξη υπηρεσιών νέφους και την ανάγκη ενοποίησης και βελτιστοποίησης υπηρεσιών και υποδομών.

Το Ανοικτό Λογισμικό μπορεί να διευκολύνει την υλοποίηση μιας περισσότερο ευέλικτης υποδομής πληροφορικής και είναι η βασική τεχνολογία πίσω από πολλές δημοφιλείς πλατφόρμες υπηρεσιών νέφους [cloud]. Το Ανοικτό Λογισμικό [Open Source] μπορεί επίσης να βοηθήσει τους οργανισμούς να εδραιώσουν και να συγκεντρώσουν τις διάσπαρτες υπηρεσίες, καθιστώντας τις υπηρεσίες αυτές πιο ευέλικτες και οικονομικά αποδοτικότερες.

Πολλές πολιτείες και πόλεις αγκαλιάζουν ενεργά το ανοικτό λογισμικό. Η Υπηρεσία Κυβερνητικών Επιχειρήσεων της Καλιφόρνια ξεκίνησε πρόσφατα την λειτουργία μιας ιστοσελίδας του Κώδικα της Καλιφόρνιας, μια ανοιχτή συνεργασία μεταξύ υπηρεσιών, βιομηχανικών εταιρειών και πολιτικών τεχνοκρατών που εργάζονται για τη δημιουργία μιας πιο καινοτόμου, συνεργατικής και αποτελεσματικής διακυβέρνησης. Το κράτος έχει επίσης πιστοποιήσει το πρώτο ανοικτό λογισμικό, ένα δημόσιας ιδιοκτησίας εκλογικό λογισμικό για χρήση στην κομητεία του Λος Άντζελες. Εν τω μεταξύ, στο Σικάγο, το ανοικτό λογισμικό έχει εφαρμοσθεί από την Υπηρεσία Προϋπολογισμού και Διαχείρισης (OMB) με σκοπό την απλούστευση και τον εκσυγχρονισμό των ετήσιων υποχρεώσεων δημοσίευσης των για τα χρηματοοικονομικά της πόλης. Ωστόσο, παρά τα πολλά οφέλη, οι μύθοι για το ανοικτό λογισμικό εξακολουθούν να υφίστανται.

Εδώ υπάρχουν τέσσερις παρανοήσεις σχετικά με το ανοικτό λογισμικό και μικρές συμβουλές για το πώς κρατικές υπηρεσίες μπορούν να διακρίνουν τον μύθο από την πραγματικότητα για να αξιοποιήσουν παραγωγικά το ανοιχτό λογισμικό.

Μύθος # 1: Το Ανοικτό Λογισμικό είναι εντελώς ανασφαλές

Ο πρώτος επίμονος μύθος είναι ότι το λογισμικό ανοιχτού κώδικα δεν είναι τόσο ασφαλές όσο το ιδιόκτητο λογισμικό. Εξάλλου, η ασφάλεια μέσω μιας μυστικοπάθειας είναι κακή ασφάλεια. Ο διαφανής χαρακτήρας του ανοιχτού κώδικα δημιουργεί ένα ενδιαφέρον για τους προγραμματιστές και τις εταιρείες να ανταποκριθούν γρήγορα στις ευπάθειες του λογισμικού μέσω της συνεχούς αξιολόγησης από προγραμματιστές. Σε αντίθεση με το ιδιόκτητο λογισμικό, το λογισμικό ανοικτού κώδικα συχνά αναπτύσσεται σε συνεργασία και μοιράζεται σε διάφορες κοινότητες (συμπεριλαμβανομένων των τομέων της κυβέρνησης και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών), έτσι ώστε οι τυχόν ελλείψεις ασφαλείας να μπορούν να αντιμετωπιστούν γρήγορα.

Μύθος # 2: Το Open Source είναι απόλυτα ασφαλές

Εκκινώντας από μια ανησυχία για πιθανά ζητήματα ασφάλειας, προέκυψε μια νέα ανησυχία και είναι έγκυρη – ότι το ανοικτό λογισμικό είναι εγγενώς πιο ασφαλές. Και είναι ένας μύθος που πρέπει να διαλύσουμε. Ακριβώς επειδή ο ανοικτός κώδικας είναι διαφανής και ορατός σε όλους, δεν είναι, όπως πολλοί υποθέτουν, ασφαλής ούτως η άλλως. Δεν έχουν όλοι οι προγραμματιστές ανοιχτού κώδικα το χρόνο, το ενδιαφέρον ή τις ικανότητες για να ασχοληθούν με ζητήματα ασφάλειας – κάτι που θα μπορούσε να αφήσει την κυβέρνηση έκθετη να εκτεθεί σε πολλά τρωτά σημεία. Χωρίς μια ενεργή και ζωντανή κοινότητα, εναπόκειται στον χρήστη του ανοικτού λογισμικού – κώδικα να αυτενεργήσει και να εντοπίσει πιθανά τρωτά σημεία ασφαλείας και να ανταποκριθεί αναλόγως. Οι χρήστες μπορούν επίσης να στηριχθούν σε μετρήσεις ασφάλειας και δείκτες που δημοσιεύονται από εταιρείες ανοιχτού λογισμικού – ανοικτού κώδικα και χρησιμοποιούν εργαλεία τρίτων.

Μύθος # 3: Το λογισμικό ανοιχτού κώδικα είναι δωρεάν

Για να καταλάβουμε γιατί το ελεύθερο λογισμικό δεν είναι ελεύθερο, θα πρέπει να εξετάσουμε το νόημα του “ελεύθερου” και του τρόπου με τον οποίο εξελίχθηκε με τον καιρό. Η ανοιχτή πηγή ως “ελεύθερο λογισμικό” – δηλ. χωρίς κόστος, ήταν ένα βασικό κριτήριο από την αρχή. Ωστόσο, για τους ανθρώπους οι οποίοι είναι τελείως ανεξάρτητοι, η ανοιχτή πηγή παραπέμπει επίσης στην ελευθερία. Η ελευθερία πρόσβασης, αλλαγής και διανομής του πηγαίου κώδικα.

Με την πάροδο του χρόνου, το “ελεύθερο” πήρε νέο νόημα. Το 2005, ο συνιδρυτής της Sun Microsystems, Scott McNealy, δημιούργησε τον όρο “δωρεάν όπως ένα κουτάβι είναι δωρεάν”, αναφερόμενος στο μακροπρόθεσμο κόστος και τις ευθύνες των λεγόμενων “ελεύθερων” έργων ανοιχτού λογισμικού – ανοικτού κώδικα. Ο McNealy είχε δίκιο. Δεν μπορείτε να κατεβάσετε τυφλά τον πηγαίο κώδικα και να περιμένετε να διατηρηθεί και να επιδιορθωθεί ο ίδιος.

Πιο πρόσφατα, μια νέα αναλογία προσδίδει μια άλλη προοπτική: «ελεύθερη όπως σε ένα στρώμα». Ένα εγκαταλελειμμένο στρώμα σε ένα δρόμο είναι εκεί για να το πάρει ο οποιοσδήποτε. Αλλά χωρίς να ξέρετε από πού προήλθε ή ποιος το χρησιμοποίησε, θα το πάρετε σπίτι; Το ίδιο ισχύει και για το λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Χωρίς πληροφορίες σχετικά με την εφοδιαστική αλυσίδα – ποιος το έγραψε, πόσο ασφαλές είναι, αν εξακολουθεί να διατηρείται – πραγματικά δεν πρέπει να το χρησιμοποιείτε. Εστιάζοντας στους κινδύνους του κυβερνοχώρου και στις κυβερνητικές αλυσίδες εφοδιασμού του ανοικτού λογισμικού, η γνώση της εξελικτικής πορείας του υλικού και του λογισμικού σας είναι κρίσιμη.

Μύθος # 4: Η Συμμετοχή στο ανοικτό λογισμικό είναι μόνο για εταιρείες που κάνουν τα πρώτα τους βήματα

Αν και η κατανάλωση λογισμικού ανοικτού κώδικα στις κρατικές υπηρεσίες είναι ισχυρή, η επόμενη φάση είναι οι ιδιωτικές εταιρείες και οργανισμοί να συμβάλλουν στα έργα ανοιχτού λογισμικού. Οι προγραμματιστές του δημόσιου τομέα που συμβάλλουν στις κοινότητες ανοιχτού κώδικα μπορούν να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη. Για παράδειγμα, οι ομοσπονδιακές, κρατικές και τοπικές πρωτοβουλίες όπως το Code.gov και η Code.ca.gov της Καλιφόρνιας χρησιμοποιούν τη δύναμη της κοινής χρήσης και επεξεργασίας του ανοικτού κώδικα και της συνεργασίας για να βοηθήσουν την κυβέρνηση να περιορίσει την ανάπτυξη αντιγράφων και να εξοικονομήσει πόρους.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η επαναχρησιμοποίηση ανοικτού κώδικα αποτελεί μια από τις βασικές δυνατότητες για το πώς το ανοικτό λογισμικό υποστηρίζει την αποδοτική χρήση των δημόσιων πόρων. Ο κώδικας που αναπτύσσεται σε ένα κράτος ή έναν δήμο που είναι διαθέσιμος για επαναχρησιμοποίηση σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο μπορεί να μειώσει έως και 50% το κόστος  για παρόμοια έργα. Οι πόροι που απαιτήθηκαν για την οικοδόμηση μιας κοινότητας ανοιχτού κώδικα γύρω από ένα έργο και η ενθάρρυνση της συμβολής μπορεί τελικά να αποζημιώσει, καθώς η επένδυση μοιράζεται με παρόμοιους οργανισμούς στις Η.Π.Α. και παγκοσμίως.

Βέλτιστες πρακτικές για την κυβέρνηση

Καθώς η υιοθέτηση ανοιχτού λογισμικού – ανοικτού κώδικα αναπτύσσεται από την κυβέρνηση, οι οργανισμοί πρέπει να είναι ευέλικτοι ως προς τη στρατηγική περί του ανοικτού λογισμικού. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε διάφορους παράγοντες, όπως πόσο διαφανής και ασφαλής είναι η διαδικασία ανάπτυξης του ανοικτού λογισμικού. Και επειδή το «ελεύθερο» δεν είναι δωρεάν, πώς θα πληρώσουν οι οργανισμοί για υποστήριξη; Πρέπει να πληρώσουν μια εταιρεία ή το προσωπικό τους για την υποστήριξη αυτή.

Τέλος, οι οργανισμοί δεν πρέπει να φοβούνται να συνεισφέρουν σε κοινότητες ανοιχτού κώδικα. Χάρη στην επιρροή τους, οι εταιρείες λογισμικού μπορούν επίσης να βοηθήσουν σε αυτό, αφήνοντας το κυβερνητικό προσωπικό να επικεντρωθεί στην αποστολή. Ακόμη και εκείνοι που επιλέγουν να εργάζονται ανεξάρτητα από μια εταιρεία λογισμικού μπορούν να επωφεληθούν επιλέγοντας λογισμικό ανοιχτού κώδικα που υποστηρίζεται από μια ζωντανή κοινότητα και συμμετέχει σε αυτό.

Οι μύθοι για το ανοικτό λογισμικό είναι επίμονοι, για αυτό να τους αντιμετωπίζετε και να μην αποθαρρύνεστε. Μια καλύτερη προσέγγιση μπορεί να είναι η διερεύνηση αυτών των μύθων, η κατανόηση του τι σημαίνουν για την υπηρεσία σας και η λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων βασισμένων στην έρευνα.


Τι είναι το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα;


Πηγή άρθρου: http://www.govtech.com/

Leave a Comment