ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ο νέος κόμβος ψηφιακής διακυβέρνησης της Σουηδίας επιλέγει ανοιχτό κώδικα

Το DIGG, ο νέος κόμβος ψηφιακής διακυβέρνησης του δημόσιου τομέα της Σουηδίας, ανακοίνωσε την  πολιτική του για τη χρήση του ανοιχτού κώδικα.

“Θέλουμε να είμαστε ανοικτοί και προσβάσιμοι και να διευκολύνουμε τους εταίρους να επωφεληθούν από τις γνώσεις που δημιουργούμε”, δήλωσε η Άννα Έρικσον, Γενικός Διευθυντής του DIGG, σε δήλωση που δημοσιεύτηκε τον Μάιο.

Το DIGG (Myndigheten för digital förvaltning ή υπηρεσία Ψηφιακής διακυβέρνησης) ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2018.

Η πολιτική ανάπτυξης λογισμικού ανοιχτού κώδικα στοχεύει στην τυποποίηση και ρύθμιση των συνθηκών κοινής χρήσης λογισμικού στο δημόσιο.

Η πολιτική βασίζεται σε δύο αρχές: το DIGG στοχεύει να είναι όσο το δυνατόν πιο ανοικτό και θέλει να μοιραστεί τα αποτελέσματα των δράσεών του όσο το δυνατόν ευρύτερα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλο το λογισμικό που αναπτύσσεται από ή για τον οργανισμό θα μοιράζεται ως ανοικτός κώδικας, γράφει η ιστοσελίδα DIGG.

Η πολιτική καθιστά σαφή δύο σενάρια άδειας:

  • Εάν το DIGG συμβάλει σε ένα έργο ανοιχτού κώδικα, θα χρησιμοποιήσει την υπάρχουσα άδεια, εφόσον είναι αναγνωρισμένη από την πρωτοβουλία Open Source Initiative (OSI).
  • Εάν το DIGG είναι ο ιδιοκτήτης του έργου, ο οργανισμός θα χρησιμοποιήσει είτε την άδεια Apache είτε την άδεια BSD 2-clause. Σύμφωνα με το DIGG, αυτές οι δύο άδειες επιλέχθηκαν για να επιτρέψουν  και την εμπορική χρήση των λύσεων λογισμικού του.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu

Leave a Comment