ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Οι δημόσιες υπηρεσίες της Γαλλίας συμβάλλουν όλο και περισσότερο στον ανοιχτό κώδικα

Η γεωργία, η αεροπορία, ο πολιτισμός, η οικονομία, η δικαιοσύνη, η εκπαίδευση και το δημόσιο ταμείο: οι προγραμματιστές από όλους τους τομείς των δημόσιων υπηρεσιών της Γαλλίας, υποβάλλουν κώδικα σε έργα ανοιχτού κώδικα σε δημόσια αποθετήρια. Μια ανάλυση  των commits and pull requests  για τα έργα ανοιχτού κώδικα που φιλοξενούνται στο GitHub,  δείχνει ότι είναι όλο και πιο κοινό για τις δημόσιες υπηρεσίες της Γαλλίας να γράφουν ανοιχτό κώδικα.

Οι προγραμματιστές  εργάζονται σε κυβερνητικά έργα που φιλοξενούνται στο GitHub. Εντούτοις, υποβάλουν επίσης επιδιορθώσεις σε γνωστά έργα ανοιχτού κώδικα, συμπεριλαμβανομένου του OpenDNSSec – συμβάλλοντας στην ασφάλεια των ονομάτων τομέα στο διαδίκτυο, στο έργο TheHive – ένα σύστημα που βοηθά στη διαχείριση περιστατικών κυβερνοασφάλειας και σε πολλά στοιχεία λογισμικού που αναπτύχθηκαν από την Mozilla.

Το γράφημα του κ. Augusti δείχνει μια σταδιακή αύξηση του αριθμού των commits. Η ανάλυση (που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο) έγινε από τον Antoine Augusti, μηχανικό λογισμικού στην Etalab, την μονάδα ανοιχτής διακυβέρνησης και Ανοιχτών Δεδομένων της Γαλλίας.  Η έρευνα μελέτησε  τα public commits logs, ψάχνοντας τον κώδικα που υποβλήθηκε από συγγραφείς που είχαν εγγραφεί με μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου gouv.fr.

Στη Γαλλία, οι προγραμματιστές που εργάζονται για δημόσιες υπηρεσίες επιτρέπεται να συνεισφέρουν σε έργα λογισμικού ανοικτού κώδικα που σχετίζονται με το έργο τους.

Σύμφωνα με την ανάλυσή του, ο αριθμός των προγραμματιστών λογισμικού που εργάζονται για τις δημόσιες υπηρεσίες της Γαλλίας, οι οποίοι συνεισφέρουν κώδικα σε έργα ανοιχτού κώδικα που φιλοξενούνται στο αποθετήριο κώδικα GitHub, έχει αυξηθεί από μια χούφτα το 2015 σε περίπου 60 στο τέλος του περασμένου έτους. “Τα δεδομένα είναι όμως ελλιπή για πολλούς ανθρώπους”, γράφει ο κ. Augusti. Τα στοιχεία που εξέτασε δείχνουν, για παράδειγμα,ότι  ο κώδικας που έγινε commit τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους , ήταν από  66 προγραμματιστές με μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου gouv.fr.

“Αυτό είναι μόνο περίπου το ένα τρίτο των περίπου 200 προγραμματιστών που εργάζονται στο γραφείο IT της γαλλικής κεντρικής κυβέρνησης, DINSIC”, εξηγεί στο Open Source Observatory της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεν έχουν όλοι οι προγραμματιστές που εργάζονται για την κυβέρνηση μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου gouv.fr, ενώ άλλοι προωθούν commits στο GitHub ενώ έχουν συνδεθεί με τις προσωπικές διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους.

Στο blog του, ο κ. Augusti εξηγεί ότι η γνώση της συμμετοχής της κυβέρνησης στον ανοιχτό κώδικα είναι πολύ χρήσιμη. Βοηθά να μάθουμε πού δημοσιεύεται ο κώδικας, να έρχονται σε επαφή οι προγραμματιστές μεταξύ τους, να δημιουργείται μια λίστα συχνά χρησιμοποιούμενο  λογισμικού  και να γνωρίζουμε σε ποιες λύσεις λογισμικού ανοιχτού κώδικα συμβάλλει η κυβέρνηση.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu

Leave a Comment