ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ολοκληρώθηκε το 10ο ετήσιο συνέδριο e-Government Forum με τη συμμετοχή του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ

Την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 10ου ετήσιου συνεδρίου  e-Government Forum. Το συνέδριο το οποίο διήρκησε από 10 έως 12 Νοεμβρίου και πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, διεξήχθη φέτος για δέκατη συνεχή χρονιά και ο βασικός θεματικός του άξονας ήταν «Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Δημοσίου Τομέα εν μέσω COVID-19».

Στο συνέδριο συμμετείχε και ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών με 3 εισηγήσεις. Αναλυτικότερα:

  • Την Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου, στη θεματική ενότητα “Κατευθύνσεις και πολιτικές υλοποίησης ολοκληρωμένων   Συστημάτων   Πληροφορικής”, ο Δρ. Πρόδρομος Τσιαβός, Διευθυντής Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας της του Ιδρύματος Ωνάση και μέλος του ΔΣ του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών, στην εισήγησή του με τίτλο Ο Ελέφαντας στο Δωμάτιο: Εθνική Ψηφιακή Κυριαρχία και Ευρωπαϊκή Πολιτική”, αναφέρθηκε στα ψηφιακά εργαλεία και την ψηφιακή στρατηγική της Ελλάδας, την ταύτισή της με την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή πολιτική  και παρουσίασε μια σειρά δράσεων και πολιτικών  για την περαιτέρω ενδυνάμωσή της, όπως για παράδειγμα τη συμμετοχή σε διεθνή Fora έρευνας & τεχνολογίας, την ενίσχυση των ανεξάρτητων αρχών, την αλγοριθμική διαφάνεια κ.ά. Δείτε την παρουσίαση του κ. Τσιαβού εδώ.
  • Την Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου,  στη θεματική ενότητα  “Έργα και υποδομές ΤΠΕ, ισχυροί πυλώνες Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Δημόσιας Διοίκησης”, ο κ. Νίκος Τζιμόπουλος, Εκπαιδευτικός,  μέλος   της   ΕΥΥ   eTwinning   και  Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας της ΕΕΛΛΑΚ για τις Ανοιχτές τεχνολογίες στην εκπαίδευση, στην εισήγησή του με τίτλο “Ανάπτυξη ανοιχτών μαθημάτων για την υποστήριξη των ψηφιακών υπηρεσιών της πλατφόρμας www.gov.gr” παρουσίασε το εκπαιδευτικό υλικό της Επιμορφωτικής πύλης https://howto.gov.gr/ που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους της ενιαίας ψηφιακής πύλης της δημόσιας διοίκησης για πολίτες και επιχειρήσεις, gov.gr το οποίο έχει υλοποιηθεί με ανοιχτά πρότυπα και ανοιχτό λογισμικό Moodle και παρέχει οδηγίες χρήσεις για επιλεγμένες ψηφιακές υπηρεσίες του gov.gr. Δείτε την παρουσίαση του κ. Τζιμόπουλου εδώ
  • Την Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου, στη θεματική ενότητα  “Από   την   κλασική   Διοίκηση   στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση”, ο Δρ. Ηρακλής Βαρλάμης, Καθηγητής στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και μέλος του ΔΣ του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών, στην εισήγησή του με τίτλο “Αυτόματη εξαγωγή BPM διαγραμμάτων από την καταγραφή διαδικασιών. Η περίπτωση του ΕΜΔ” αναφέρθηκε στον τρόπο που παράγεται bpmn μιας διαδικασίας με ανοιχτό λογισμικό στο πλαίσιο καταγραφής των διαδικασιών στο Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών (ΕΜΔ). Δείτε την παρουσίαση του κ. Βαρλάμη εδώ.

Επίσης στο πλαίσιο του συνεδρίου παρουσιάστηκε από τον κ. Ιωάννη Κωνσταντίνου, Επικ.Καθηγητή Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος Δ.Σ. της ΚτΠ Α.Ε. το ευρωπαϊκό έργο eThemisID στο οποίο συμμετέχει και ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών κι έχει ως στόχο την υποστήριξη του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων της Ελληνικής Διοικητικής Δικαιοσύνης (ΟΣΔΔΥ-ΔΔ) στο πλαίσιο με eIDAS.

Leave a Comment