Στις 12 Νοεμβρίου 2020, το Εθνικό Παρατηρητήριο Πλαισίου Διαλειτουργικότητας (NIFO) εγκαινίασε το EIF Toolbox στο Joinup. Το EIF Toolbox είναι ένα εργαλείο καθοδήγησης για τις εθνικές δημόσιες διοικήσεις που προσπαθούν να ευθυγραμμίσουν τα εθνικά τους πλαίσια διαλειτουργικότητας (NIF) με το ευρωπαϊκό πλαίσιο διαλειτουργικότητας (EIF). Μιλήσαμε με τον Μιγκέλ Αλβαρέζ Ροντρίγκεζ , Υπεύθυνο Έργων της NIFO, για να μάθουμε τι κάνει αυτήν την πρωτοβουλία τόσο ξεχωριστή.
Η εργαλειοθήκη EIF σχετίζεται προφανώς με το ευρωπαϊκό πλαίσιο διαλειτουργικότητας (EIF). Θα μπορούσατε να δώσετε μια σύντομη περιγραφή αυτού του Πλαισίου μαζί με τους κύριους στόχους του;
Το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας είναι το κύριο εργαλείο της ΕΕ και το πρόγραμμα διαλειτουργικότητας ΙSA² Programme παρέχει συγκεκριμένες οδηγίες για τον τρόπο δημιουργίας διαλειτουργικών και απρόσκοπτων ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών. Το νέο EIF αποτελεί μέρος της ανακοίνωσης (COM (2017) 134 ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εγκρίθηκε στις 23 Μαρτίου 2017. Το πλαίσιο περιέχει 12 αρχές και 47 συστάσεις, με μεγαλύτερη έμφαση στη διαφάνεια και στη διαχείριση πληροφοριών, στη φορητότητα δεδομένων, στη διαλειτουργικότητα της διακυβέρνησης και απεικονίζει τα κύρια δομικά στοιχεία για την ολοκληρωμένη παροχή δημόσιας υπηρεσίας σε ένα ολοκαίνουργιο εννοιολογικό μοντέλο.
Ο σκοπός του EIF είναι να εμπνεύσει τις ευρωπαϊκές δημόσιες διοικήσεις στις προσπάθειές τους να σχεδιάσουν και να παρέχουν απρόσκοπτες ευρωπαϊκές δημόσιες υπηρεσίες ψηφιακές και διασυνοριακές , να παρέχει καθοδήγηση στις δημόσιες διοικήσεις για τον σχεδιασμό και την ενημέρωση των εθνικών πλαισίων διαλειτουργικότητας (NIF) ή πολιτικών και να συμβάλλει στη δημιουργία της ενιαίας ψηφιακής αγοράς με την προώθηση της διασυνοριακής και διατομεακής διαλειτουργικότητας για την παροχή ευρωπαϊκών δημόσιων υπηρεσιών.
Το EIF Toolbox δημιουργήθηκε για να γεμίσει ένα κενό. Τι είναι λοιπόν αυτή η εργαλειοθήκη και πώς συμπληρώνει το EIF;
Το Εθνικό Παρατηρητήριο Πλαισίου Διαλειτουργικότητας ( NIFO), ως μέρος του προγράμματος ISA2, είναι υπεύθυνο για την παρακολούθηση του επιπέδου εφαρμογής του EIF σε επίπεδο ΕΕ.
Για να υποστηρίξει τις δημόσιες διοικήσεις σε όλη την Ευρώπη, εφαρμόζοντας στην πράξη τις αρχές διαλειτουργικότητας και τις συστάσεις που περιγράφει το EIF κατά το σχεδιασμό νέων ψηφιακών υπηρεσιών, το EIF Toolbox έχει σχεδιαστεί ως κέντρο πόρων που προσφέρει ένα ευρύ φάσμα διαθέσιμων επαναχρησιμοποιήσιμων λύσεων. Η πρώτη έκδοση της εργαλειοθήκης επικεντρώνεται σε επαναχρησιμοποιήσιμες λύσεις που αναπτύχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω των προγραμμάτων ISA2 και CEF που πληρούν τις αρχές και τις συστάσεις του EIF. Στην πραγματικότητα, μπορείτε να βρείτε σαφείς εξηγήσεις για το πώς μπορούν να ικανοποιηθούν πολλές απαιτήσεις διαλειτουργικότητας από αυτές τις λύσεις από διάφορες γωνίες διαλειτουργικότητας κατά την περιήγηση στην εργαλειοθήκη.
Η εργαλειοθήκη EIF στην πραγματικότητα έχει εφαρμοστεί ως μια οπτική συλλογή λύσεων στο Joinup που συνδέονται με τις αρχές και τις προτάσεις του EIF και είναι εύκολο να περιηγηθείτε και να ανακαλύψετε πράγματα.
Οι δημόσιες διοικήσεις με τα εθνικά τους πλαίσια διαλειτουργικότητας (NIF) φαίνεται να είναι οι άμεσοι δικαιούχοι της εργαλειοθήκης. Θα μπορούσατε να δώσετε πρακτικά παραδείγματα για το πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την εργαλειοθήκη;
Το EIF καθιερώνει ένα σύνολο αρχών και συστάσεων προκειμένου να σχεδιάσει διαλειτουργικές δημόσιες υπηρεσίες από προεπιλογή, καθώς και ένα ολοκαίνουργιο εννοιολογικό μοντέλο για ολοκληρωμένη παροχή ψηφιακών υπηρεσιών. Για παράδειγμα, ως μέρος του οράματος για ολοκληρωμένες δημόσιες υπηρεσίες , ας υποθέσουμε ότι μια εθνική δημόσια διοίκηση δημιουργεί έναν διαλειτουργικό εθνικό κατάλογο δημόσιων υπηρεσιών που συγκεντρώνει τις πληροφορίες για τις υπηρεσίες που συχνά είναι ευρέως διασκορπισμένες σε μη – εναρμονισμένο τρόπο σε διάφορους δημόσιους καταλόγους ή αποθετήρια. Ο απώτερος στόχος είναι να μειωθεί το βάρος για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να βρουν τις επιθυμητές πληροφορίες δημιουργώντας έναν κοινό κατάλογο δημόσιων υπηρεσιών προσβάσιμο μέσω μεγάλων πυλών ψηφιακής κυβέρνησης που προορίζονται να είναι ενιαίες ψηφιακές πύλες.
Η εργαλειοθήκη EIF παρέχει καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο κατασκευής στην πράξη ενός τέτοιου καταλόγου, επαναχρησιμοποιώντας λύσεις όπως σημασιολογικές προδιαγραφές, κοινά λεξιλόγια και εργαλεία συλλογής, αντιμετωπίζοντας επίσης ορισμένες αρχές σχεδιασμού διαλειτουργικότητας, όπως η έμφαση στους χρήστες και η πολυγλωσσία.
Η εργαλειοθήκη ακολουθεί μια συγκεκριμένη δομή και προσφέρει χαρακτηριστικά (π.χ. ορισμούς με mouse over) που επιτρέπουν στους χρήστες του να έχουν εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες. Θα μπορούσατε να αναλύσετε αυτά τα θέματα;
Δεδομένου ότι η εργαλειοθήκη EIF συνδέει λύσεις με τις αρχές και τις συστάσεις διαλειτουργικότητας που περιγράφονται από το EIF, προσφέρει επίσης χρήσιμες βασικές πληροφορίες γύρω από το πλαίσιο. Προσφέρει πρώτα ένα γλωσσάρι για να κατανοήσει τους κύριους ορισμούς των εννοιών του EIF. Οι δυνατότητες hover / mouse-over επιτρέπουν την ομαλή και φιλική προς το χρήστη πλοήγηση στα διάφορα στοιχεία της εργαλειοθήκης για να βρεί το σωστό επίπεδο πληροφοριών.
Η πλατφόρμα Joinup επιλέχθηκε για τη φιλοξενία της εργαλειοθήκης,λόγω της εστίασης της στη διαλειτουργικότητα. Υπήρχαν άλλοι λόγοι για την επιλογή του Joinup;
Το Joinup είναι η κύρια πύλη και τεχνική πλατφόρμα που φιλοξενεί κάθε είδους λύσεις ανοιχτού κώδικα και επαναχρησιμοποιήσιμες λύσεις στην Ευρώπη για ψηφιακές υπηρεσίες και είναι ένα από τα εμβληματικά του προγράμματος ISA². Φιλοξενεί επίσης το Παρατηρητήριο του EIF (NIFO). Αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε και τα δύο γεγονότα προκειμένου να φιλοξενήσουμε το EIF Toolbox στην πλατφόρμα και να συνδέσουμε μαζί αυτές τις λύσεις που πληρούν ορισμένες απαιτήσεις διαλειτουργικότητας.
Το EIF Toolbox είναι στην πραγματικότητα μια φυσική εξειδίκευση του Joinup, που περιέχει ένα υποσύνολο λύσεων Joinup που προσφέρουν τη διαλειτουργικότητα και την προοπτική EIF στους χρήστες του.
Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια για το EIF Toolbox;
Προς το παρόν, το EIF Toolbox επικεντρώνεται σε λύσεις που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Εργαζόμαστε τώρα με τα κράτη μέλη σχετικά με τον τρόπο συμπλήρωσης της εργαλειοθήκης με εθνικές λύσεις που στοχεύουν ορισμένες συγκεκριμένες απαιτήσεις διαλειτουργικότητας που θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν από άλλες δημόσιες διοικήσεις και πώς να ενοποιήσουμε τα υπάρχοντα εθνικά αποθετήρια διαλειτουργικών λύσεων και προδιαγραφών πίσω στην εργαλειοθήκη EIF. Εξετάζουμε επίσης πώς να προσθέσουμε στo EIF Toolbox πρακτικά παραδείγματα και ορθές πρακτικές από κάθε είδους δημόσιες διοικήσεις που εφαρμόζουν διαλειτουργικότητα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για άλλους. Τέλος, εξετάζουμε τον καθορισμό των προφίλ χρηστών που στοχεύουν σε διαφορετικές επιχειρηματικές ανάγκες για μια πιο στοχευμένη ανακάλυψη λύσεων.
Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu