ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Webinar για τα Fake News και την παραπληροφόρηση σε στελέχη επικοινωνίας του ΚIN.AΛ. από τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ), στο πλαίσιο ενός διαρκούς διαλόγου με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, πραγματοποίησε webinar για στελέχη του τομέα επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής. Το webinar με τίτλο “Fake News & Disinformation: Είναι δυνατή μια κοινωνία χωρίς παραπληροφόρηση; Οι προϋποθέσεις για μια φιλόδοξη στρατηγική ρύθμισης” διάρκειας 2 ωρών πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 17 Ιουνίου και ώρα 18:30 μέσω της πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων epresence, από τους Αλέξανδρο Μελίδη και Μανώλη Ανδριωτάκη.

Το webinar παρακολούθησαν περί τα 15 στελέχη επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ, ενώ βασική θέση στην agenda είχαν τα παρακάτω:

  • Disinformation & Misinformation: Παλιά προβλήματα σε νέα περιβάλλοντα
  • Ο κρίσιμος ρόλος της εμπιστοσύνης
  • Προσεγγίσεις αντιμετώπισης
  • Προτάσεις πολιτικής

Κατά την έναρξη του webinar, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Πρόεδρος ΔΣ της ΕΕΛΛΑΚ, καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης. Ακολούθησε η εισήγηση του κ. Ανδριωτάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στην ευρύτητα και τη συχνότητα του φαινομένου των Fake News το οποίο αποτελεί πια «απειλή» για τη δημοκρατία ενώ τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών. Στη συνέχεια, ο κ. Μελίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη καλλιέργειας μιας κριτικής και σκεπτόμενης σχέσης με τα ψηφιακά μέσα, ενώ αναφέρθηκε σε πολιτικές και ρυθμίσεις που προωθεί η ΕΕ αλλά και τα κράτη-μέλη για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Κλείνοντας, οι εισηγητές τόνισαν ότι υπάρχει ανάγκη δράσης για την καταπολέμηση του φαινομένου καθώς και την προστασία από αυτό σε ρυθμιστικό επίπεδο (εθνικό, επίπεδο ΕΕ) ενώ – συγκεκριμένα για την επικοινωνιακή πολιτική των κομμάτων – υπογράμμισαν την ανάγκη για ποιοτικά μηνύματα στο πλαίσιο ενός στρατηγικού πολιτικού σχεδιασμού ο οποίος εμπνέει το κοινό αντί να προκαλεί απλά «θόρυβο».

Σε συνέχεια των εισηγήσεων, ακολούθησε μια πολύ γόνιμη συζήτηση, με τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ να εκφράζουν προβληματισμούς και πιθανές λύσεις αντιμετώπισης του φαινομένου. Τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ επέδειξαν γνήσιο ενδιαφέρον για τη θεματολογία του webinar ενώ συζητήθηκε και η προοπτική συνέχισης των συζητήσεων γύρω από την ευρύτερη θεματική της ανοιχτότητας στην πολιτική δράση.

Οι παρουσιάσεις του webinar:

Leave a Comment