ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ο Ανοιχτός Κώδικας ως κινητήρια δύναμη για την ψηφιακή ανεξαρτησία της Ευρώπης

Ο ανοιχτός κώδικας είναι στο επίκεντρο στις συζητήσεις για την ψηφιακή πολιτική, τους τελευταίους μήνες. Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε το Open Source Programme Office και εξέφρασε την υποστήριξή της για το ανοιχτό λογισμικό ως ένα κεντρικό στόχο αυτής της δεκαετίας για την Ευρώπη.

Στις 23 Ιουνίου, ο Thierry Breton, Επίτροπος για την εσωτερική αγορά, στον εναρκτήριο χαιρετισμό του στο συνέδριο Open Source Lisbon, τόνισε το ρόλο του Ανοιχτού Κώδικα για έναν ανθεκτικό, ανοιχτό και καινοτόμο ψηφιακό μετασχηματισμό.

Ο Επίτροπος ξεκίνησε την ομιλία του δηλώνοντας ότι ο Ανοιχτός Κώδικας είναι ένα κοινό αγαθό που φέρνει ορατά οφέλη στην καθημερινή ζωή και σε διάφορους τομείς, ξεκινώντας από τον ελεύθερο χρόνο και την υγεία μέχρι τη μεταποίηση και τις μεταφορές. Οι κοινότητες ανοιχτού κώδικα είναι ζωτικής σημασίας για την κατασκευή της απαραίτητης υποδομής για ψηφιακό μετασχηματισμό, συγκρίσιμες με τις γέφυρες που χρησιμοποιούνται για την επίτευξη των προορισμών μας – επιτρέποντας την καινοτομία, την ανάπτυξη και τις δεξιότητες.

«Στην ψηφιακή δεκαετία, το Open Source θα αποτελέσει βασικό στοιχείο για την επίτευξη της ανθεκτικότητας και της ψηφιακής κυριαρχίας της Ευρώπης», Thierry Breton

Αργότερα, ο Επίτροπος συζήτησε τα οφέλη του Open Source, αναφέροντας τη μείωση των εμποδίων εισόδου για τις μικρές εταιρείες, τη βελτίωση του ανταγωνισμού στην αγορά και την τεχνολογική ουδετερότητα. Σύμφωνα με τον Breton, το τοπίο ανοιχτού κώδικα είναι διαφορετικό και δεν περιλαμβάνει μόνο λογισμικό, αλλά και υλικό, ηλεκτρονικά, τρισδιάστατες εκτυπώσεις και άλλους τομείς. Τελείωσε την ομιλία του εκφράζοντας την εκτίμησης του για κοινότητες ανοιχτού κώδικα, συμβάλλοντας στις τεχνολογικές εξελίξεις και τις ψηφιακές δεξιότητες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Επίτροπος Breton ενέκρινε το ανοιχτό λογισμικό ως μια πορεία προς ένα ψηφιακό μέλλον – στο παρελθόν, σε μια keynote ομιλία του στο Open Source Policy Summit 2021, επισήμανε τον επαγγελματισμό του ανοιχτού κώδικα και ότι έχει μετακινηθεί από μια εξειδικευμένη δραστηριότητα σε έναν ακρογωνιαίο λίθο ψηφιακής υποδομής.

Κατά τη διάρκεια του ίδιου συνεδρίου, ο Thomas Gageik, Διευθυντής Digital Business Solutions στη Directorate General for Informatics της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε την πρόθεση θέσπισης νέων κανόνων σχετικά με το Ανοιχτό Κώδικα, μόλις δύο μήνες μετά τη σύσταση του Γραφείου Ανοιχτού Κώδικα στην Επιτροπή. 

Το βίντεο της ομιλίας του Επιτρόπου είναι διαθέσιμο εδώ . Περισσότερες ομιλίες από το συνέδριο Open Source Lisbon μπορείτε να βρείτε σε αυτόν τον ιστότοπο .

H στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ανοιχτό λογισμικό, ΕΔΩ.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/

Leave a Comment