Σχεδόν 600 συμμετέχοντες συμμετείχαν στο ψηφιακό συνέδριο SEMIC 2021 με θέμα « Human-Centric Data Spaces – Powered by Interoperability,Ανθρώπινοι-κεντρικοί χώροι δεδομένων — Powered by Interoperability», το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2021.
Η δεύτερη ψηφιακή έκδοση της διάσκεψης SEMIC συνδιοργανώθηκε από τη Μονάδα Διαλειτουργικότητας της DIGIT και τη σλοβενική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Η εκδήλωση συγκέντρωσε υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, επαγγελματίες στον τομέα της πληροφορικής και ερευνητές για να συμμετάσχουν σε συζητήσεις σχετικά με τη σημασιολογική διαλειτουργικότητα για τις δημόσιες διοικήσεις, με επίκεντρο τους ανθρωποκεντρικούς χώρους δεδομένων.
Δείτε τα βίντεο του συνεδρίου στο Youtube!
Τα κυριότερα σημεία
Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Προϋπολογισμού και Διοίκησης, Johannes Hahn τόνισε ότι η Επιτροπή εργάζεται για μια ενισχυμένη ευρωπαϊκή πολιτική διαλειτουργικότητας, η οποία «θα μας βοηθήσει να οικοδομήσουμε διαλειτουργικές δημόσιες υπηρεσίες επικεντρωμένες στον άνθρωπο». Για να επιτύχουμε αυτό, πρέπει να έχουμε συναίνεση σχετικά με τη σημασιολογία και τα μοντέλα δεδομένων, τόνισε.
Ο Γενικός Διευθυντής της DG Informatics της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Mario Campolargo διαβεβαίωσε ότι μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους η Επιτροπή θα υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση για μια νέα πολιτική διαλειτουργικότητας, η οποία θα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ όλων των κρατών μελών.
Ο Marko Grobelnik, Digital Champion της Σλοβενίας, έδωσε μια κεντρική ομιλία με θέμα «Παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της τεχνητής νοημοσύνης για την ανάπτυξη πολιτικής» και τόνισε ότι τα semantics λειτουργούη ως γέφυρα μεταξύ μηχανών και ανθρώπων.
Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τρεις παράλληλες συνεδρίες.
Το απόγευμα, ο καθηγητής του KU Leuven Joep Crompvoets και ο Διευθυντής Προγράμματος της Μονάδας Διαλειτουργικότητας της DG DIGIT Georges Lobo έδωσαν τον λόγο σε μεταπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές στο Interoperability Academy Speaking Corner.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση με θέμα «Data Spaces & the role of semantics» και στο κλείσιμο του, η Natalia Aristimuño, διευθύντρια του τμήματος «Ψηφιακές υπηρεσίες» στο DIGIT δήλωσε: «Καθώς τελειώνουμε τη δεύτερη εικονική διάσκεψη SEMIC, όλοι κατανοούν το βασικό όφελος που προσφέρει η εικονική διάσκεψη: μεγαλύτερη προσέλευση! Ωστόσο, η διάσκεψη της SEMIC αφορά επίσης τη σύνδεση με τους συναδέλφους & τους επιχειρηματικούς εταίρους. Ας ελπίσουμε ότι το SEMIC 2022 θα είναι ένα υβριδικό γεγονός στο οποίο μπορούμε να συνδυάσουμε τους καλύτερους και των δύο κόσμων».
Τα βίντεο
Τα βίντεο από το συνέδριο είναι διαθέσιμα στο επίσημο κανάλι του Youtube της Interoperable Europe.
Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu