ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η σημασία της ψηφιακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης για την δημοκρατία και την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών: Ένα ντοκιμαντέρ από την DW

Εφαρμογές γνωριμιών, υπηρεσίες παράδοσης, απομακρυσμένη εργασία και έξυπνα σπίτια. Σήμερα, η ζωή μας είναι πιο ψηφιοποιημένη από ποτέ. Ταυτόχρονα, τα τρωτά σημεία που συνεπάγεται η παγκοσμιοποίηση γίνονται όλο και πιο εμφανή. Και η εξάρτηση της Ευρώπης από διεθνείς τεχνολογικούς γίγαντες είναι μια ολοένα μεγαλύτερη απειλή.

Η πανδημία του κορωνοϊού — και οι περιορισμοί που τη συνεπάγονται — ανέτρεψαν τις ζωές των ανθρώπων στην Ευρώπη. Μας έδειξαν όμως και πόσο χρήσιμες μπορεί να είναι οι νέες τεχνολογίες. Σήμερα, είναι δύσκολο να φανταστούμε την καθημερινότητά μας χωρίς απομακρυσμένη εργασία, ηλεκτρονικές αγορές, βιντεοκλήσεις και αμέτρητες χρήσιμες εφαρμογές. 


Παρ’ όλα αυτά, η Ευρώπη υστερεί πολύ πίσω από τον υπόλοιπο κόσμο, όσον αφορά τον αγώνα της ψηφιοποίησης. Η ΕΕ έχει ξεπεράσει τις ΗΠΑ και την Κίνα. Η κατακερματισμένη και απομονωμένη αγορά της Ευρώπης, οι ελάχιστες επενδύσεις και η εξάρτηση από αμερικανικές εταιρείες έχουν συμβάλει στο πρόβλημα. 


Αλλά η ψηφιακή ανεξαρτησία της Ευρώπης είναι πιο κρίσιμη τώρα από ποτέ. Καθώς μια χούφτα διαδικτυακών κολοσσών με έδρα τις ΗΠΑ αποφεύγουν όλους τους ρυθμιστικούς ελέγχους, μοιάζοντας να ενεργούν αποκλειστικά σύμφωνα με τις δικές τους ιδιοτροπίες, οι ευρωπαίοι πολίτες γίνονται όλο και πιο ευάλωτοι σε ψεύτικες ειδήσεις, επισφαλή εργασία και λοπή δεδομένων. 


Η ψηφιακή ανεξαρτησία είναι σημαντική για τη διατήρηση της δημοκρατίας, καθώς και για την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών και των καταναλωτών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ένα από τα κύρια μέλημα της ΕΕ. Η προσπάθεια για διασφάλιση της ψηφιακής ανεξαρτησίας της ΕΕ ηγείται από την αναπληρώτρια αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Margarethe Vestager.

Με τη βοήθεια ευρωπαϊκών επενδύσεων, αρκετές χώρες έχουν ήδη υιοθετήσει κάποια μέτρα. Η Σουηδία, για παράδειγμα, έχει αναλάβει τη μεγαλύτερη υπηρεσία ροής ήχου στον κόσμο, το Spotify. Η Εσθονία έχει αρχίσει να συγκεντρώνει και να διασφαλίζει όλες τις υπηρεσίες πληροφορικής και τα δεδομένα της. Αλλά αυτή είναι μόνο η αρχή: Η μάχη ενάντια στους διαδικτυακούς κολοσσούς που κυριαρχούν στις αγορές είναι συνεχής. 

Δείτε το σχετικό βίντεο της Deutsche Welle

Πηγή άρθρου: https://www.dw.com/en/e

Leave a Comment