ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Μια ματιά στο European Blockchain Services Infrastructure (EBSI)

Η European Blockchain Services Infrastructure έχει ως στόχο να αξιοποιήσει τη δύναμη του blockchain για το δημόσιο συμφέρον. Πράγματι, στην τρέχουσα εποχή του Διαδικτύου (Web2), οι μεγάλες πλατφόρμες και τα κοινωνικά δίκτυα (δηλαδή το λεγόμενο «GAFAM») προσφέρθηκαν να διευκολύνουν τις δραστηριότητες των χρηστών παρέχοντάς τους υπηρεσίες όπως μοναδική σύνδεση (δηλ. «Συνδεθείτε με την Google»).

Ωστόσο, με την παροχή μιας τέτοιας υπηρεσίας, έχουν αποκτήσει παγκόσμια προβολή και έλεγχο της συμπεριφοράς και των διαπιστευτηρίων των χρηστών. Στην επόμενη εποχή του διαδικτύου (Web3), ο στόχος του EBSI είναι να παράσχει ένα νέο πρότυπο για την ανταλλαγή και την επαλήθευση των πληροφοριών, βάζοντας τους χρήστες πίσω στον έλεγχο των δεδομένων τους, δημιουργώντας παράλληλα ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης που είναι η διατήρηση της ιδιωτικής ζωής, με βάση ευρωπαϊκούς κόμβους και δεν βασίζεται πλέον σε μεγάλες πλατφόρμες ή ισχυρή κεντρική κυβέρνηση.

Το έργο γεννήθηκε το 2018, όταν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, η Νορβηγία, το Λιχτενστάιν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένωσαν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Εταιρικής Σχέσης Blockchain (EBP). Από το 2020 παρήγαγε ένα Proof of Concept που αναπτύχθηκε από τη GD DIGIT. Στις αρχές του 2021, τα «Early Adopters», 21 έργα από 18 ευρωπαϊκές χώρες, συμμετείχαν σε ένα πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα στο οποίο οι εταίροι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα είχαν πρόσβαση στο περιβάλλον προπαραγωγής τoy EBSI και κλήθηκαν να αναπτύξουν και να καταστήσουν διαλειτουργικά τα δικά τους πιλοτικά έργα.

Το τελικό βήμα του προγράμματος Early Adopters ήταν μια παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ημέρας επίδειξης που διοργανώθηκε τον Ιούνιο του 2022 και από τώρα τον Μάρτιο/Απρίλιο 2023, το EBSI θα πρέπει να ξεκινήσει αποτελεσματικές υλοποιήσεις ανοίγοντας στις Βρυξέλλες έναν ειδικό χώρο για το EBSI Experience Centre και παρέχοντας επαληθεύσιμο πλαίσιο διαπιστευτηρίων σε πρώτους τομείς όπως η εκπαίδευση (πιστοποίηση πανεπιστημιακών διπλωμάτων) και η κοινωνική ασφάλιση, με τα διαπιστευτήρια του Ευρωπαϊκού Δελτίου Κοινωνικής Ασφάλισης.

Με βάση το Blockchain

Η τεχνολογία blockchain είναι σχεδόν αδύνατο να παραποιηθεί, με την έννοια ότι το αποκεντρωμένο καθολικό της ενημερώνεται από όλους τους εξουσιοδοτημένους κόμβους με βάση τη συναίνεση. Τα αντίγραφα του καθολικού, με πληροφορίες για όλες τις προηγούμενες συναλλαγές, αποθηκεύονται ταυτόχρονα σε πολλά σημεία, γεγονός που καθιστά πολύ πιο δύσκολη την παραποίηση των δεδομένων, αποφεύγει την ύπαρξη ενός ενιαίου σημείου αποτυχίας και καθιστά το σύστημα πιο ανθεκτικό στις κυβερνοεπιθέσεις.
Το δίκτυο blockchain EBSI είναι συγκεκριμένο με διάφορους βασικούς τρόπους:

Χρήση και διαφάνεια

Όπως και οι πολίτες, τόσο η βιομηχανία όσο και ο δημόσιος τομέας θα επωφεληθούν από τη χρήση της EBSI στις επιχειρηματικές τους διαδικασίες, για τις οποίες εφαρμόζονται επί του παρόντος οι κύριες οικογένειες και τομείς χρήσης.
Η διαφάνεια του πηγαίου κώδικα και η μόνιμη διαθεσιμότητα ανοικτής πηγής χορηγούνται με τη χρήση της δημόσιας άδειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUPL-1.2).

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον ιστότοπο του EBSI

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/

Leave a Comment