ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ψηφιακή μετάβαση συμμετοχική, συμπεριληπτική & δίκαιη: Στόχοι & προϋποθέσεις | Δευτέρα 15.05

Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος» (Πανεπιστημίου 30, Αθήνα)

Σήμερα μετασχηματισμοί δομικής σημασίας λαμβάνουν χώρα όχι μόνο στο επίπεδο της παραγωγής, αλλά ακολούθως και στο μοντέλο παραγωγής αξίας. Οι προκλήσεις που επιφέρει η ψηφιακή μετάβαση στην οικονομική και την κοινωνική σφαίρα συνιστούν μία νέα πολιτική πρόκληση. Στο πλαίσιο του οικονομικού μοντέλου που διαμορφώνεται η έρευνα, η γνώση, τα δεδομένα, η πληροφορία κ.ά. αποκτούν καίριο ρόλο. Πλήθος τεχνολογικών εφαρμογών, έγιναν δυνατές χάρη στο έργο πολλών επιστημόνων, μετά από μακρόχρονη προσπάθεια η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις υποστηρίχτηκε από δημόσια χρηματοδότηση. Συχνά τα έργα που χρηματοδοτούνται από την πλειονότητα των πολιτών, καταλήγουν να δημιουργούν πνευματική ιδιοκτησία που κατοχυρώνεται με πατέντα ευρεσιτεχνίας από ιδιωτικούς φορείς.

Η τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence) και η αυτοματοποιημένη διαδικασία λήψης αποφάσεων (automated decision making) συνιστούν πλέον παράγοντες θεμελιακής σημασίας, ωστόσο είναι απολύτως σημαντικό να βρεθεί το σημείο ισορροπίας ανάμεσα στα εταιρικά κέρδη και τα ψηφιακά δικαιώματα των χρηστών. Σήμερα, αλλά και στο μέλλον, αυτή η προσπάθεια δεν μπορεί παρά να εστιάσει στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στον τομέα της παραγωγής με γνώμονα το κοινωνικό όφελος και τις δημόσιες πολιτικές που μπορούν να το ενισχύσουν. Βασικά δικαιώματα όπως η ανωνυμία στο διαδίκτυο και η ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση δεν υπάρχουν ή περιορίζονται σημαντικά. Σε όλες τις περιπτώσεις το δικαίωμα της ιδιοκτησίας υπερισχύει του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης και της προστασίας της ιδιωτικής ζωής.



Την ίδια στιγμή η δυνατότητα αυτοοργάνωσης σε μεγάλες κλίμακες για δισεκατομμύρια ανθρώπους έχει δώσει την ευκαιρία νέων μορφών δημιουργίας και διανομής αξίας, πολιτικής και συνδικαλιστικής οργάνωσης. Η ψηφιακή τεχνολογία μας προσφέρει εργαλεία για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας συνιστά πολιτικό ζητούμενο προκειμένου τα ψηφιακά εργαλεία να αξιοποιηθούν προς όφελος της κοινωνίας και με κριτήριο την αειφορία και τη βιωσιμότητα.

Στο πλαίσιο αυτό και σε μια κρίσιμη συγκυρία, το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ επιχειρώντας να συμβάλει στην δημόσια συζήτηση, διοργανώνει την Δευτέρα 15 Μαΐου 2023 στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος» (Πανεπιστημίου 30, Αθήνα) την εκδήλωση «Ψηφιακή μετάβαση συμμετοχική, συμπεριληπτική και δίκαιη: Στόχοι & προϋποθέσεις».
 
1η συνεδρία: Ψηφιακά Δικαιώματα & Εργασία [17:00–18:15]
Ομιλητές/τριες:
Μανώλης Τερροβίτης, Κύριος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Πληροφοριακών συστημάτων του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά
Νίκος Ρούσσος, Μηχανικός λογισμικού & μέλος του FSFE (Free Software Foundation Europe)
Αθηνά Καρατζογιάννη, Καθηγήτρια Επικοινωνίας Πανεπιστημίου Leicester
Αντώνης Μπρούμας, Δικηγόρος, Ανεξάρτητος Ερευνητής
Κωνσταντίνος Κακαβούλης, Δικηγόρος, Συνιδρυτής Homo Digitalis
Σχολιασμός: Ιφιγένεια Δουβίτσα, Καθηγήτρια – Σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Συντονισμός: Αγγελική Μητροπούλου, Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αιγαίου, Επιστημονική Συνεργάτιδα ΕΝΑ
 
2η συνεδρία: Δημόσιες Πολιτικές & Επιχειρηματικότητα [18:30–19:45]
Ομιλητές/τριες: Ερρίκος Βεντούρας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
Αντώνης Μπόγρης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
Βασίλης Κωστάκης, Καθηγητής Πολυτεχνείου Tallin, Μέλος P2P Lab
Αλέξανδρος Μελίδης, Διευθυντής ΕΕΛΛΑΚ (Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών) Σχολιασμός: 
Λευτέρης Κοσμάς, Αντιπρόεδρος Libre Space Foundation
Συντονισμός:  Δώρα Κοτσακά, Συντονίστρια Παρατηρητηρίου των Κοινών ΕΝΑ, Ερευνήτρια  
To πρόγραμμα της εκδήλωσης σε pdf


Leave a Comment