ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ψηφιακά ανεξάρτητη AI για τον δημόσιο τομέα: Το παράδειγμα της συνεργασίας του γερμανικού κρατιδίου Schleswig-Holstein και του Nextcloud

Η Καγκελαρία του κρατιδίου του Schleswig-Holstein θέλει να δημιουργήσει ένα γλωσσικό μοντέλο που θα βοηθήσει την δημόσια διοίκηση στην παραγωγή και επεξεργασία κειμένων. Το εργαλείο, προσαρμοσμένο ειδικά για τους δημόσιους υπαλλήλους, αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των καθηκόντων δημιουργίας κειμένου, όπως η σύνοψη των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η μετάδοση ήχου και η παροχή βοήθειας στον σχεδιασμό έργων. Το Schleswig-Holstein σχεδιάζει να αναπτύξει το μοντέλο AI για δοκιμές πριν από το τέλος του έτους.

«Στο μέλλον, θα παρέχουμε στους συναδέλφους μας στην δημόσια διοίκηση υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης απευθείας στο χώρο εργασίας τους», δήλωσε ο υπουργός ψηφιοποίησης Dirk Schrödter.

«Εκτός από τη χρήση υφιστάμενων υπηρεσιών ΤΝ, όπως το ChatGPT, θέλουμε να προωθήσουμε την ανάπτυξη ψηφιακά κυρίαρχων και ανοικτών λύσεων. Επειδή η διαχείριση του μέλλοντος θα είναι αυτοματοποιημένη, αλγοριθμοποιημένη, σε cloud και βασισμένη σε δεδομένα. Για να γίνει πραγματικότητα αυτό το όραμα για το μέλλον, πρέπει να παράσχουμε τα κατάλληλα εργαλεία. Αυτό δημιουργεί επίσης προστιθέμενη αξία και θέσεις εργασίας στην τοπική ψηφιακή οικονομία μας.»

Για να επιτευχθεί αυτή η φιλοδοξία, το Schleswig-Holstein θα συνεργαστεί με το Nextcloud. Η συνεργασία ανακοινώθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου στο Κίελο από τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο του Nextcloud Frank Karlitschek και τον υπουργό Schrödter.

«Η στρατηγική μας πρωτοβουλία θα οδηγήσει στην πρώτη ψηφιακά κυρίαρχη ΤΝ που θα μπορεί να παρέχει πληροφορίες με βάση ευαίσθητα κυβερνητικά δεδομένα, χωρίς τον κίνδυνο πρόσβασης τρίτων», σχολίασε ο Karlitschek.

Αν και η πλατφόρμα θα επιτρέψει την ενσωμάτωση μοντέλων όπως τα ChatGPT, Deepl και Aleph Alpha, η εταιρεία υπόσχεται ότι το κρατικό μοντέλο AI θα είναι διαθέσιμο ως «100 % open source».
Η ανακοίνωση αποτελεί συνέχεια της επιδίωξης στρατηγικών στόχων της Schleswig-Holstein για την ψηφιακή κυριαρχία. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Schrödter τόνισε όχι μόνο την εμπιστοσύνη της περιοχής αλλά και άλλων κρατών στην ανοικτή καινοτομία και συνεργασία σε επιστολή προς την Επίτροπο Ανταγωνισμού της ΕΕ Margarethe Vestager.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/

Leave a Comment