ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ψηφιακή ανεξαρτησία με λύσεις ανοιχτού κώδικα

Οι κυβερνήσεις, οι υπηρεσίες και οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν την τεράστια ευθύνη να προστατεύουν τα δεδομένα των πολιτών τους. Με τον τεράστιο αριθμό επιλογών για εργαλεία διαδικτυακής συνεργασίας που φιλοξενούνται από δεκάδες διαφορετικούς προμηθευτές, είναι δύσκολο να υπάρχει μια γενική εικόνα για το πού βρίσκονται αυτά τα δεδομένα. 

Η καλύτερη λύση είναι φυσικά να προσφέρουμε μια ενιαία πλατφόρμα συνεργασίας που είναι εύκολη στη χρήση, προσφέρει όλες τις λειτουργίες που χρειάζονται οι χρήστες ΚΑΙ που μπορεί να είναι αξιόπιστη με ευαίσθητα δεδομένα. Μπορείτε όμως να εμπιστευτείτε έναν τρίτο προμηθευτή με τέτοια ισχύ; Υπάρχουν νομικές αλλά και συνέπειες δημόσιας εικόνας από την επιλογή του πωλητή.

Τι θα γινόταν αν δεν χρειαζόταν να βασιστείτε σε κανένα τρίτο μέρος και μπορούσατε να κρατήσετε τα δεδομένα υπό τον έλεγχό σας;

Εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την ψηφιακή κυριαρχία, πολλές κυβερνήσεις και δημόσιες υπηρεσίες ανακαλύπτουν τα πλεονεκτήματα μιας πλατφόρμας συνεργασίας ανοιχτού κώδικα, self-hosted όπως το Nextcloud. Ας εξετάσουμε γιατί οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο επιλέγουν τέτοιες λύσεις ανοιχτού κώδικα

Φιλοξενία των δεδομένων στη χώρα 

Ξένοι πάροχοι cloud όπως η Microsoft και η Google έχουν αποκτήσει πελάτες σε όλο τον κόσμο, ωστόσο για εκείνους εκτός των ΗΠΑ, υπάρχουν νομικές και πρακτικές συνέπειες.

Μια από αυτές τις συνέπειες ότι υπόκεινται στις πιέσεις ξένων κυβερνήσεων. Οι ΗΠΑ έχουν θεσπίσει νόμους που αναγκάζουν τις εταιρείες τεχνολογίας να κοινοποιούν τα δεδομένα τους σε υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, καθώς και σε επιχειρήσεις ή κυβερνητικές υπηρεσίες όταν το επιβάλλει δικαστήριο. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και με μια εντολή gag, επομένως η οντότητα που έχει παραδώσει τα δεδομένα της δεν θα το γνωρίζει – ή μόνο πολύ μετά από αυτό. Εν ολίγοις, τα ξένα δεδομένα κινδυνεύουν και θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο ανά πάσα στιγμή, όποτε τηρούνται από εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ. Σημειώστε τη διατύπωση – αυτό εκτείνεται πέρα ​​από τα σύνορα των ΗΠΑ! Ακόμη και τα δεδομένα σε ένα ευρωπαϊκό κέντρο δεδομένων υπόκεινται σε Νόμος για το Νέφος των ΗΠΑ, υπογεγραμμένο από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Παρά τις διεθνείς προσπάθειες να διορθωθεί η κατάσταση, ακόμη και η Διατλαντικό πλαίσιο απορρήτου δεδομένων ΕΕ-ΗΠΑ δεν εξαλείφει τον κίνδυνο.

Είναι πολύ πιο ασφαλές να στεγάζετε τα δεδομένα σας σε αξιόπιστους διακομιστές δεδομένων στη χώρα σας. Με λύσεις ανοιχτού κώδικα όπως το  Nextcloud, οι κυβερνήσεις και οι δημόσιες υπηρεσίες μπορούν να έχουν τον έλεγχο των δεδομένων τους και δεν χρειάζεται να ανησυχούν για ξένους κανονισμούς ή αλλαγές νόμων. Για τα κράτη, η φιλοξενία δεδομένων στη χώρα του είναι η υψηλότερη προτεραιότητα που μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή self-hosted λύσεων ανοιχτού κώδικα .

Για παράδειγμα, το Πόλη της Γενεύης στην Ελβετία έδωσε μεγάλη σημασία σε μια λύση cloud που είναι ασφαλής και συμβατή με τη νομοθεσία περί απορρήτου δεδομένων. Με το Nextcloud, αυτές οι απαιτήσεις ήταν όλες δυνατές City of Geneva case study

Διαβάστε τη μελέτη περίπτωσης

Αποφύγετε το κλείδωμα σε προμηθευτή

Ένας σοβαρός κίνδυνος με τους προμηθευτές SaaS είναι το κλείδωμα σε προμηθευτή. Το κλείδωμα σε προμηθευτή, που συχνά σχεδιάζεται σε προϊόντα SaaS, είναι μια κατάσταση όπου ένας πελάτης δεν μπορεί να απομακρυνθεί από έναν προμηθευτή, καθώς το κόστος αλλαγής θα ήταν πολύ υψηλό. Αυτό δεν είναι μόνο από την άποψη των χρημάτων – συχνά, η απομάκρυνση σημαίνει απώλεια (μετα) δεδομένων ή την πραγματοποίηση μιας σημαντικής περιόδου όπου δεν θα υπάρχει υπηρεσία. Η αφαίρεση δεδομένων από μια υπηρεσία cloud, για παράδειγμα, μπορεί να διαρκέσει πολύ και να τερματίσει τις λειτουργίες. Ακολουθούν αρκετοί αναγνωρίσιμοι κίνδυνοι:

  1. Εάν οι κυρώσεις αναγκάσουν τον πωλητή να κλείσει το προϊόν ή την υπηρεσία του, πτωχεύσει ή η εταιρεία πουληθεί, ο πελάτης έχει κολλήσει. Εάν θέλουν να ενημερώσουν τις πολιτικές τους που αντιβαίνουν στα πρωτόκολλά σας, έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν χωρίς να σας ενημερώσουν εκ των προτέρων. Αυτού του είδους η αναξιοπιστία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από κυβερνητικούς και δημόσιους φορείς.
  2. Εάν ο πωλητής αυξάνει τις τιμές, έχετε κολλήσει να πληρώσετε τη νέα τιμή.

Η Microsoft κατάφερε να αυξήσει τις προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό τιμές για το εταιρικό προϊόν Office της κατά 5 φορές από το 2003, αποσπώντας σημαντικά περισσότερα χρήματα από τους πελάτες της με την πάροδο των ετών. Αν και αυτό ωφελεί τους μετόχους τους, οι πελάτες είναι λιγότερο ενθουσιασμένοι.

3. Εάν η εταιρεία σας βασίζεται σε ένα κρίσιμο προϊόν, χαρακτηριστικό ή ενσωμάτωση που παρέχεται από τον προμηθευτή και αποφασίσει να το διακόψει, δεν έχετε τύχη και θα αφεθείτε να βρείτε μια νέα λύση.

Ποιο είναι το τέλειο αντίδοτο ενάντια στους κινδύνους του κλειδώματος του προμηθευτή; Η απάντηση είναι οι λύσεις ανοιχτού κώδικα. Όταν εκτελείτε λογισμικό ανοιχτού κώδικα όπως το Nextcloud εσείς ή σε έναν τοπικό πάροχο φιλοξενίας, κανείς δεν έχει τη δύναμη να τερματίσει την υπηρεσία σας ή να σας κλειδώσει από τα δεδομένα σας. Ακόμα κι αν, για οποιονδήποτε λόγο, το Nextcloud δεν θα ήταν πλέον αξιόπιστος προμηθευτής, η διαθεσιμότητα του πηγαίου κώδικα και οι πολιτικές για τα ανοιχτά πρότυπα θα επέτρεπαν στους πελάτες να μετεγκατασταθούν σε άλλες λύσεις ενώ διατηρούν την υπηρεσία τους σε λειτουργία για το ενδιάμεσο διάστημα.

Προστασία των  δεδομένων των πολιτών

Με την αυξανόμενη ψηφιοποίηση, η πρόκληση της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη. Οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να θεωρηθούν ότι διαρρέουν δεδομένα πολιτών. Είναι υψίστης σημασίας τα κυβερνητικά ιδρύματα να διαθέτουν μια λύση που να παρέχει σε αυτούς και στους πολίτες τους τη βεβαιότητα ότι ο τρόπος που αποθηκεύουν και εργάζονται με δεδομένα είναι ασφαλής.

Με λύσεις όπως το  Nextcloud Files, οι κρατικές οντότητες μπορούν να βασίζονται σε ασφαλή ανταλλαγή εγγράφων εσωτερικά και με άλλους οργανισμούς. Χαρακτηριστικά ασφαλείας όπως Απόθεση αρχείου, ομαδοποίηση φακέλων με προηγμένα δικαιώματα και μόνιμο version control δημιουργούν ένα ασφαλές περιβάλλον εργασίας.

Nextcloud 9 best collaboration platform features for government users

Τι προσφέρουν οι λύσεις ανοιχτού κώδικα όπως το Nextcloud

Το Nextcloud προσφέρει μια σύγχρονη, εύχρηστη Πλατφόρμα Συνεργασίας Περιεχομένου, προσβάσιμη μέσω διεπαφών για φορητές συσκευές, επιτραπέζιους υπολογιστές και ιστούς. Οι ομάδες συνεργάζονται απρόσκοπτα σε έγγραφα σε πραγματικό χρόνο, συνομιλούν και συμμετέχουν σε βιντεοκλήσεις, έχουν πρόσβαση στα email τους ή προγραμματίζουν συσκέψεις σε ημερολόγια. Ως καθαρά προμηθευτής λογισμικού, το Nextcloud δεν αναγκάζει τους πελάτες να φιλοξενούν στα κέντρα δεδομένων του, αλλά συνεργάζεται με διάφορους κορυφαίους συνεργάτες για την παροχή SaaS ή λύσεις εσωτερικής εγκατάστασης.

Οι λύσεις ανοιχτού κώδικα

  • Δεν παραδίδουν τα δεδομένα σας σε τρίτους
  • Πλήρως ελεγχόμενος κώδικας
  • Δεν υπάρχει κλείδωμα σε πωλητή
  • Κορυφαία χαρακτηριστικά ασφαλείας του κλάδου
  • Ολοκληρωμένο περιβάλλον συνεργασίας

Leave a Comment