Καθώς το 2024 πλησιάζει στο τέλος του, το παρόν άρθρο επισημαίνει ορισμένα από τα βασικά ορόσημα και επιτεύγματα των τελευταίων 12 μηνών, αναδεικνύοντας την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά την προώθηση της διασυνοριακής συνεργασίας, την ενίσχυση των ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών και την προώθηση της καινοτομίας σε όλα τα κράτη μέλη. Αν και δεν είναι εξαντλητικά, τα κυριότερα σημεία προσφέρουν μια ματιά στο σημαντικό έργο που πραγματοποιήθηκε φέτος από το έργο του Interoperable Europe.
Τέθηκε σε ισχύ ο νόμος για τη διαλειτουργική Ευρώπη
Ένα από τα σημαντικότερα ορόσημα του 2024 ήταν ο νόμος για τη διαλειτουργική Ευρώπη που τέθηκε επίσημα σε ισχύ στις 11 Απριλίου 2024. Ο παρών κανονισμός παρέχει ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο για τη διασυνοριακή διαλειτουργικότητα, διασφαλίζοντας ότι οι δημόσιες διοικήσεις σε όλα τα κράτη μέλη μπορούν να συνεργάζονται απρόσκοπτα. Ο νόμος εισάγει μηχανισμούς όπως οι υποχρεωτικές αξιολογήσεις διαλειτουργικότητας, με ισχύ από τις 12 Ιανουαρίου 2025, οι οποίοι απαιτούν από τους φορείς του δημόσιου τομέα να αξιολογούν και να αντιμετωπίζουν τη διασυνοριακή διαλειτουργικότητα κατά τη φάση σχεδιασμού των ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών.
Επιπλέον, προωθεί την ανταλλαγή και την επαναχρησιμοποίηση λύσεων διαλειτουργικότητας μεταξύ των δημόσιων διοικήσεων μέσω της Διαλειτουργικής Δικτυακής Πύλης της Ευρώπης, ενισχύοντας τη συνεργασία και την αποτελεσματικότητα. Η πράξη θεσπίζει επίσης ένα πλαίσιο πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, το οποίο διευθύνεται από το Συμβούλιο Διαλειτουργικής Ευρώπης και υποστηρίζεται από τη Διαλειτουργική Ευρωπαϊκή Κοινότητα, για τον καθορισμό και την εποπτεία της Διαλειτουργικής Ευρωπαϊκής Ατζέντας. Επιπλέον, ενισχύει την καινοτομία και τη στήριξη της πολιτικής με τη θέσπιση ρυθμιστικών δοκιμαστηρίων για τον πειραματισμό πολιτικής, την προώθηση πρωτοβουλιών της GovTech και την παροχή στήριξης κατάρτισης και εφαρμογής για την ανάπτυξη, τη δοκιμή και την επέκταση λύσεων.
Το Joinup γίνεται η Διαλειτουργική Πύλη της Ευρώπης
Η φετινή χρονιά σηματοδότησε επίσης τη μετατροπή του Joinup στo Interoperable Europe Portal, έναν κεντρικό κόμβο για λύσεις διαλειτουργικότητας, ανταλλαγή γνώσεων και συνεργασία. Η νέα πύλη αντικατοπτρίζει τους στόχους του νόμου για τη διαλειτουργική Ευρώπη και παρέχει ενισχυμένη πρόσβαση σε πόρους για τις δημόσιες διοικήσεις, τις επιχειρήσεις και την κοινότητα. Ανακαλύψτε περισσότερα σχετικά με την εξέλιξη της πύλης στο άρθρο Joinup becoming Interoperable Europe Portal.
Ρεκόρ συμμετοχής στη συνεδρίαση SEMIC 2024
Το Semic 2024, το κορυφαίο συνέδριο σημασιολογικής διαλειτουργικότητας και ψηφιακής διακυβέρνησης στην Ευρώπη, πέτυχε νέο ρεκόρ σε αριθμούς συμμετεχόντων φέτος, με 480 επιτόπιους επισκέπτες και 1.188 μοναδικούς διαδικτυακούς επισκέπτες. Η διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, τόνισε τη σημασία της διαλειτουργικότητας για τον μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα και παρουσίασε καινοτόμες λύσεις και περιπτωσιολογικές μελέτες.
Το Συμβούλιο του Interoperable Europe πραγματοποιεί την πρώτη του συνεδρίαση
Στις 5 Δεκεμβρίου 2024, το νεοσυσταθέν συμβούλιο του Interoperable Europe συγκάλεσε για την εναρκτήρια συνεδρίασή του, σηματοδοτώντας σημαντικό ορόσημο στη διακυβέρνηση της διαλειτουργικότητας του δημόσιου τομέα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το διοικητικό συμβούλιο είναι επιφορτισμένο με την εποπτεία της εφαρμογής του νόμου και την παροχή στρατηγικής καθοδήγησης για την προώθηση απρόσκοπτων διασυνοριακών ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών.
Κατά την πρώτη αυτή συνεδρίαση, το συμβούλιο συζήτησε τις αρχικές του προτεραιότητες και ενέκρινε τις κατευθυντήριες γραμμές για την αξιολόγηση της διαλειτουργικότητας. Η συνάντηση χρησίμευσε επίσης ως πλατφόρμα για να σκιαγραφηθεί η δομή διακυβέρνησης και οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου, διασφαλίζοντας τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στις δραστηριότητές του.
Το διοικητικό συμβούλιο συγκεντρώνει εκπροσώπους των κρατών μελών και της Επιτροπής, δημιουργώντας ένα συνεργατικό περιβάλλον για την προώθηση πρωτοβουλιών διαλειτουργικότητας. Θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στην ευθυγράμμιση των δημόσιων διοικήσεων με τους στόχους της ευρωπαϊκής ψηφιακής δεκαετίας και στη διασφάλιση της επιτυχούς εφαρμογής της πράξης για τη διαλειτουργική Ευρώπη.
Η πρώτη αυτή συνεδρίαση έθεσε τα θεμέλια για μια συντονισμένη και αποτελεσματική προσέγγιση της διαλειτουργικότητας, η οποία αντικατοπτρίζει μια κοινή δέσμευση για τη βελτίωση των ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Τα πρώτα βραβεία Best Cases γιορτάζουν την αριστεία στην καινοτομία του δημόσιου τομέα
Φέτος, η πρώτη έκδοση των βραβείων Best Cases Public Sector Tech Watch πραγματοποιήθηκε στο GovTech Connect Assembly στις Βρυξέλλες, γιορτάζοντας τα εξαιρετικά επιτεύγματα στη διαλειτουργικότητα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό εντός των δημόσιων διοικήσεων. Τα βραβεία ανέδειξαν καινοτόμες προσεγγίσεις που ενισχύουν σημαντικά την παροχή υπηρεσιών και ενισχύουν τη συμμετοχή των πολιτών. Η πόλη του Ελσίνκι κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Κυβέρνηση προς κυβέρνηση» (G2G) για το πολεοδομικό της έργο, Reimagining Helsinki. Με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ), η πρωτοβουλία αυτή δημιουργεί ρεαλιστικές εικόνες πιθανών εξελίξεων στους δρόμους, επιτρέποντας στους πολίτες να οπτικοποιούν και να συνεργάζονται με τους προτεινόμενους μετασχηματισμούς στις γειτονιές τους.
Δημοσιεύτηκε η έκθεση για την τρέχουσα κατάσταση του 2024
Η έκθεση προόδου του 2024, που εκπονήθηκε από το Εθνικό Παρατηρητήριο Διαλειτουργικότητας (NIFO), παρείχε ολοκληρωμένες πληροφορίες σχετικά με την πρόοδο των πρωτοβουλιών διαλειτουργικότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η έκθεση χρησιμεύει ως πολύτιμος πόρος για την κατανόηση των τάσεων και των προκλήσεων στην ψηφιακή διακυβέρνηση.
Ανοικτός κώδικας: Πρόοδος, τάσεις και πληροφορίες ανά χώρα
Φέτος σημειώθηκε σημαντική πρόοδος όσον αφορά την προώθηση και την προώθηση πολιτικών λογισμικού ανοικτού κώδικα (OSS) σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το Παρατηρητήριο Ανοικτού Κώδικα (OSOR) δημοσίευσε μια νέα έκθεση με τίτλο «Progress and trends in OSS policies», η οποία παρέχει μια ολοκληρωμένη ανάλυση της εξέλιξης και της εφαρμογής των στρατηγικών OSS τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Συμπληρώνοντας αυτό, ο πόρος πληροφοριών λογισμικού ανοικτού κώδικα για τα κράτη επεκτάθηκε περαιτέρω, παρέχοντας λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την προσέγγιση κάθε κράτους μέλους όσον αφορά το λογισμικό ανοικτού κώδικα. Αυτός ο συνδυασμός εκθέσεων υπογραμμίζει την αυξανόμενη σημασία του ανοιχτού κώδικα για την ενίσχυση της επαναχρησιμοποίησης, της καινοτομίας, της διαλειτουργικότητας και της συνεργασίας μεταξύ των δημόσιων διοικήσεων.
Τελική έκθεση προόδου για την παρακολούθηση της δήλωσης του Βερολίνου
Η τελική έκθεση προόδου για την παρακολούθηση της δήλωσης του Βερολίνου (BDM) δημοσιεύθηκε φέτος, στην οποία συνοψίζονται τα επιτεύγματα και τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την πρωτοβουλία της Διακήρυξης του Βερολίνου. Η έκθεση υπογραμμίζει τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού που βασίζεται στην αξία για τη δημιουργία αποτελεσματικών ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών με επίκεντρο τον χρήστη.
Interoperable Europe Academy 2024
Η Interoperable Europe Academy 2024 αποτέλεσε σημαντικό ορόσημο με τη διήμερη εκδήλωσή της στο KU Leuven, που πραγματοποιήθηκε την ίδια στιγμή που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος για τη διαλειτουργική Ευρώπη. Η εκδήλωση, που συνδιοργανώθηκε από το KU Leuven και τη Μονάδα Διαλειτουργικότητας της GD DIGIT, παρείχε μια πλατφόρμα για τη διερεύνηση της διαλειτουργικότητας του δημόσιου τομέα, παρέχοντας πρακτική καθοδήγηση σχετικά με την εφαρμογή του ευρωπαϊκού πλαισίου διαλειτουργικότητας (ΕΤΕ) και τις αρχές της πράξης για τη διαλειτουργική Ευρώπη. Στην εκδήλωση συμμετείχαν 200 άτομα αυτοπροσώπως και 400 συμμετέχοντες στο διαδίκτυο.
Εκτός από την ετήσια εκδήλωσή της, η Ακαδημία διαθέτει πάνω από 30 self-paced διαδικτυακά μαθήματα, προσβάσιμα 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίξουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό και να προωθήσουν την εμπειρογνωσία διαλειτουργικότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Για περισσότερες λεπτομέρειες και για να εξερευνήσετε τους πόρους της Ακαδημίας, επισκεφθείτε την σελίδα του Interoperable Europe Academy.
Πλήθος διαδικτυακών σεμιναρίων και εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους
Φέτος, το Interoperable Europe και οι διάφορες δραστηριότητές του φιλοξένησαν πολυάριθμα διαδικτυακά σεμινάρια και εργαστήρια, στα οποία συμμετείχαν εμπειρογνώμονες, ενδιαφερόμενα μέρη και δημόσιες διοικήσεις για να συζητήσουν βασικά θέματα όπως οι λύσεις διαλειτουργικότητας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η εφαρμογή της πράξης για τη διαλειτουργική Ευρώπη. Οι εκδηλώσεις αυτές παρείχαν πολύτιμες ευκαιρίες για μάθηση, δικτύωση και συνεργασία. Τα προσεχή διαδικτυακά σεμινάρια και εργαστήρια μπορούν να παρακολουθηθούν στο Interoperable Europe Portal.
Η Leontina Sandu στο Government AI 100 List
Τέλος, καθώς το έτος πλησιάζει στο τέλος του, είμαστε περήφανοι που μοιραζόμαστε ότι η Leontina Sandu, προϊσταμένη της Μονάδας Διαλειτουργικότητας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης της GD DIGIT, είναι στη λίστα «Διακυβέρνηση AI 100» της Apoli για το 2025. Αυτή η υψηλού κύρους λίστα αναγνωρίζει ηγέτες του δημόσιου τομέα από όλο τον κόσμο που προωθούν την καινοτομία και προσφέρουν αποτελεσματικές λύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) προς όφελος των πολιτών.
Πηγή άρθρου: https://interoperable-europe.ec.europa.eu