Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) από το 2004 και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης από το 2010, η Εσθονία θεωρείται ευρέως μια από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες του πρώην ανατολικού μπλόκ, με καλά ενοποιημένους δημοκρατικούς θεσμούς. Έχει επίσης κερδίσει επαίνους ως παγκόσμιος ηγέτης στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και εντάχθηκε στο Σύμπραξη Ανοιχτής Κυβέρνησης(OGP) το 2011.
Τώρα, η Εσθονία συμπροεδρεύει της Διοικούσας Επιτροπής του OGP, και θα φιλοξενήσει την 8η Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής OGP αυτόν τον Σεπτέμβριο. Θα είναι μια καίρια στιγμή για την υλοποίηση της νέας στρατηγικής του OGP , ενός «παγκόσμιου σχεδίου δράσης» για τη Σύμπραξη για τα επόμενα πέντε χρόνια. Κατά τη διάρκεια έξι σχεδίων δράσης, η Εσθονία έχει επιδείξει ισχυρή ικανότητα να ενθαρρύνει πολιτιστικές αλλαγές μέσω της OGP. Οι μεταρρυθμιστές της ανοιχτής διακυβέρνησης έχουν θεσμοθετήσει τη συνδημιουργία και ενίσχυσαν τη συμμετοχή στη χάραξη πολιτικής, βελτιώθηκαν στην διαφάνεια λήψης κυβερνητικών αποφάσεων και ενσωματωμένο άνοιγμα σε δημοτικό επίπεδο.
Ακολουθεί μια αναδρομή σε αυτά τα σημαντικά επιτεύγματα και μια εξερεύνηση του τι επιφυλάσσει το μέλλον για την Εσθονία στο OGP.
Ενδυνάμωση της φωνής των πολιτών στη χάραξη πολιτικής
Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η διαδικτυακή συμμετοχή των πολιτών αποτελούν εδώ και καιρό προτεραιότητες για την κυβέρνηση της Εσθονίας. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου σχεδίου δράσης OGP της χώρας (2014-2016), η Eesti Koostöö Kogu (Εσθονική Συνέλευση Συνεργασίας) ξεκίνησε το rahvaalgatus.ee («Πρωτοβουλία Πολιτών»). Αυτή η πλατφόρμα επιτρέπει στους πολίτες να συγκεντρώνουν εύκολα πηγές, να δίνουν προτεραιότητα και να ψηφίζουν προτάσεις πολιτικής που θα αποστέλλουν στο Riigikogu (Κοινοβούλιο) και στις τοπικές κυβερνήσεις. Η πλατφόρμα χρησιμοποιείται ευρέως από τους πολίτες και αρκετές αναφορές έχουν οδηγήσει σε αλλαγές πολιτικής, ιδιαίτερα στην προστασία του περιβάλλοντος. Μέχρι το 2022, υπέγραψαν 50.000 άτομα την υποστήριξή τους σε τοπικές πρωτοβουλίες, όπως η διατήρηση σχολείων, βιβλιοθηκών και κοινοτικών κέντρων που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.
Μέσω των διαδικασιών του OGP, η κυβέρνηση της Εσθονίας έχει επίσης συγκεντρώσει στοιχεία από τους χρήστες σχετικά με τις απαιτήσεις για ένα νέο εργαλείο συνδημιουργίας για τους πολίτες και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ώστε να έχουν πρόσβαση στον πλήρη κύκλο ανάπτυξης πολιτικών. Μέσω του τρέχοντος σχεδίου δράσης του (2022-2024), το Κυβερνητικό Γραφείο αναπτύσσει μια πιλοτική έκδοση του εργαλείου , που θα επιτρέψει στο κοινό να υποβάλλει σχόλια στις διαδικασίες νομοθετικής σύνταξης. Οι κυβερνητικές υπηρεσίες θα κληθούν να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο για όλη τη χάραξη πολιτικής μόλις είναι έτοιμο. Για να βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, το Κυβερνητικό Γραφείο δημιούργησε μια ηλεκτρονική εργαλειοθήκη (« Koosloomeranits ») ως πηγή πρόσβασης σε μεθόδους συνδημιουργίας, κατευθυντήριες γραμμές και πραγματικές μελέτες περιπτώσεων.
Η κυβέρνηση της Εσθονίας δοκιμάζει επίσης βέλτιστες πρακτικές σε σενάρια συν-δημιουργίας στην πραγματική ζωή. Για παράδειγμα, το Κυβερνητικό Γραφείο χρησιμοποίησε τη μέθοδο συμμετοχής «Arvamusrännak» («Ταξίδι Γνώμης») για να δεσμεύσει τους νέους σχετικά με το πώς να βελτιώσουν το περιβάλλον διαβίωσης στην Εσθονία. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση επεκτείνει αυτές τις προσπάθειες. Κυβερνητικά ιδρύματα, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και πολίτες συμμετέχουν σε 150 ομαδικές συζητήσεις σε ολόκληρη τη χώρα για να δώσουν στοιχεία στο σχέδιο δράσης 2023 της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής « Εσθονία 2035 ».
Ενθάρρυνση πρακτικών ανοιχτής διακυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο
Το τρίτο σχέδιο δράσης της Εσθονίας (2016-2018) συνέπεσε με μια μεγάλης κλίμακας μεταρρύθμιση για τη μείωση του αριθμού των τοπικών δήμων στη χώρα. Αυτή η μεταρρύθμιση δημιούργησε την ευκαιρία να αντιμετωπιστούν προηγούμενα κενά όσον αφορά την πρόσβαση στην πληροφόρηση και τη συμμετοχή των πολιτών σε τοπικό επίπεδο. Κατά τη διάρκεια του τρίτου σχεδίου δράσης, η Ακαδημία Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης πραγματοποίησε δοκιμαστικά έργα για την εφαρμογή των αρχών της ανοιχτής διακυβέρνησης σε δύο πιλοτικούς δήμους, τους δήμους Elva και Lääneranna. Ο Elva εφάρμοσε το δικό του σχέδιο δράσης ανοιχτής κυβέρνησης, ενώ η Lääneranna προώθησε τη συμμετοχή των νέων στον δημοτικό προϋπολογισμό. Μετά την επιτυχία του πιλότου, αυτές οι προσπάθειες επεκτάθηκαν σε περισσότερους δήμους. Στο τέταρτο σχέδιο δράσης (2018-2020), η πόλη Valga ολοκλήρωσε το δικό της σχέδιο δράσης ανοιχτής κυβέρνησης και στο πέμπτο σχέδιο δράσης (2020-2022), το Υπουργείο Οικονομικών και η Ακαδημία Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης διοργάνωσαν εργαστήρια ανοιχτής διακυβέρνησης με εκπροσώπους τους μισούς δήμους της Εσθονίας. Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης ικανοτήτων για τη βελτίωση των δεξιοτήτων συμμετοχής στην κοινότητα των δήμων. Αυτές οι προσπάθειες βοήθησαν να ενσωματωθεί μια κουλτούρα ανοιχτής διακυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο. Για παράδειγμα, ο αριθμός των δήμων που εφαρμόζουν συμμετοχικό προϋπολογισμό αυξήθηκε από 18 το 2018 σε 51 το 2022, ενώ ο αριθμός των δήμων που έχουν εφαρμόσει σχέδιο δράσης ανοιχτής διακυβέρνησης ή στρατηγική ατζέντα έχει αυξηθεί από έξι σε 22 κατά την ίδια περίοδο.
Κατά τη διάρκεια του τέταρτου σχεδίου δράσης, το Υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε τον πίνακα ελέγχου Minuomavalitsus («Η τοπική μου κυβέρνηση»). Το Minuomavalitsus παρέχει στους πολίτες, τις ομάδες υπεράσπισης και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής μια φιλική προς τον χρήστη επισκόπηση των επιδόσεων όλων των δήμων της Εσθονίας σε 16 δημόσιες υπηρεσίες (εκπαίδευση, στέγαση και δημόσια υγεία κ.λπ.). Παρέχει επίσης επισκόπηση των επιδόσεων της ανοικτής κυβέρνησης κάθε δήμου σε τομείς όπως ο συμμετοχικός προϋπολογισμός ή οι δημόσιες συμβάσεις. Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών επαίνεσαν τον πίνακα ελέγχου, σημειώνοντας ότι τους βοηθά να παρακολουθούν τη συνηγορία και τη δημιουργία ικανοτήτων για τη βελτίωση των υπηρεσιών από τις τοπικές διοικήσεις. Το 2023 το υπουργείο Οικονομικών θα ενημερώσει τη μεθοδολογία και τους δείκτες μέτρησης της τοπικής ανοιχτής διακυβέρνησης στο Minuomavalitsus, μετά από διαβουλεύσεις με ειδικούς και τοπικούς ενδιαφερόμενους φορείς.
Αύξηση της διαφάνειας στη λήψη αποφάσεων
Καθώς ενσωμάτωσε τη συνδημιουργία στη χάραξη πολιτικής, η Εσθονία συνέχισε να βελτιώνει τη διαφάνεια της κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια του τέταρτου σχεδίου δράσης, το Riigikogu έκανε διαθέσιμα τα πρακτικά του κατά μέσο όρο εντός τριών ημερών μετά από μια συνεδρίαση και άρχισε να δημοσιεύει πληροφορίες για το έργο του ως μηχαναγνώσιμα ανοιχτά δεδομένα . Η Συνέλευση Συνεργασίας της Εσθονίας χρησιμοποιεί αυτά τα δεδομένα για να παρακολουθεί την κατάσταση των προτάσεων πολιτών που υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας rahvaalgatus.ee σε πραγματικό χρόνο. Κατά τη διάρκεια του πέμπτου σχεδίου δράσης, τα όργανα της κεντρικής κυβέρνησης άρχισαν, για πρώτη φορά, να δημοσιεύουν πληροφορίες για συναντήσεις ανώτατων αξιωματούχων με εκπροσώπους συμφερόντων. Για να ενθαρρύνει τη δημοσιοποίηση, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανέπτυξε κατευθυντήριες γραμμές για την αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντων για δημόσιους λειτουργούς και έναν κώδικα ορθής πρακτικής . Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Διεθνούς Διαφάνειας της Εσθονίας διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι οργανισμοί δημοσιεύουν εθελοντικά επισκοπήσεις συναντήσεων με εκπροσώπους συμφερόντων μία φορά κάθε τρίμηνο. Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών χρησιμοποιούν ήδη τις πληροφορίες για να παρακολουθούν ποιες ομάδες συμφερόντων έχουν επηρεάσει τις διαδικασίες πολιτικής. Το Δίκτυο Εσθονικών Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων χρησιμοποίησε επίσης τις πληροφορίες για να συντάξει ένα μανιφέστο της κοινωνίας των πολιτών για τις γενικές εκλογές του 2023.
Κοιτάζοντας μπροστά: Πειραματισμός και καινοτομία στη χάραξη πολιτικής
Μέσω του τρέχοντος σχεδίου δράσης του, το Κυβερνητικό Γραφείο της Εσθονίας συνεχίζει να δημιουργεί το εργαλείο συν-δημιουργίας, να δοκιμάζει μεθόδους συνδημιουργίας και να αναπτύσσει έναν οδικό χάρτη για την ευρεία υιοθέτηση της συνδημιουργικής χάραξης πολιτικής στο κεντρικό και τοπικό επίπεδο της κυβέρνησης. Το σχέδιο δράσης εισάγει επίσης νέες δραστηριότητες γύρω από τη χάραξη πολιτικής που βασίζεται σε στοιχεία. Συγκεκριμένα, το Κυβερνητικό Γραφείο υποστηρίζει κυβερνητικούς φορείς να δοκιμάσουν καινοτόμες λύσεις με ομάδες-στόχους πριν σχεδιάσουν πολιτικές μεγάλης κλίμακας για πολύπλοκα κοινωνικά προβλήματα. Αυτές οι δραστηριότητες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο διαφανείς και αποτελεσματικές πολιτικές μακροπρόθεσμα , ιδιαίτερα καθώς το Κυβερνητικό Γραφείο ενθαρρύνει τα κυβερνητικά ιδρύματα να υιοθετήσουν τον πειραματισμό ως μέθοδο χάραξης πολιτικής.
Μερικά στοιχεία για την συμμετοχή της Εσθονίας στο OGP
- 5 ολοκληρωμένα σχέδια δράσης
- 57 δεσμεύσεις
- Το 40% των δεσμεύσεων είχε ικανοποιητικά πρώιμα αποτελέσματα
- Ολοκληρώθηκε το 93% των δεσμεύσεων.
Πηγή άρθρου: https://www.opengovpartnership.org/