ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ανοιχτός κώδικας στο κέντρο δεδομένων της Ολλανδικής κυβέρνησης: Κλιμάκωση υπηρεσιών αλλά όχι κόστους

Το κέντρο δεδομένων της Ολλανδικής κυβέρνησης στο Groningen (ODC-Noord),  ξεκίνησε να λειτουργεί ως πρότυπο για τις κυβερνητικές υπηρεσίες που φιλοξενούνται σε cloud. Ο συνδυασμός λύσεων ανοιχτού κώδικα όπως του OpenStack (διαχείριση εικονικών μηχανών) και του CEPH (διαχείριση αποθηκευτικού χώρου) προσελκύει όλο και περισσότερες κεντρικές κυβερνητικές υπηρεσίες. Οι λύσεις ανοιχτού κώδικα αποδεικνύονται εξαιρετικά επεκτάσιμες, διατηρώντας παράλληλα το κόστος σε χαμηλά επίπεδα.

e4ef0a27-0bd4-429d-b1d9-8af223b4e722
Το κέντρο δεδομένων ODC-Noord ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα βασισμένο σε Open Stack και CEPH στις αρχές του 2014,  και το αξιολόγησε ως την καλύτερη επιλογή μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων, όπως τα Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure και EMC² VMWare.  Οι απαιτήσεις του ODC-Noord περιλάμβαναν τη φιλοξενία του λογισμικού στο δικό του κέντρο δεδομένων, την ανεξαρτησία από προμηθευτές IT- και την ικανότητα να ανταποκριθεί σε μια ευρεία ποικιλία των κυβερνητικών διεργασιών.

Μέσα στο 2016  το ODC Noord φιλοξενεί 18 πελάτες από υπηρεσίες της κεντρικής κυβέρνησης, τρέχει 1500 εικονικές μηχανές, και διαχειρίζεται 12 petabytes  αποθηκευτικού χώρου και πάνω από 400 κόμβους. Το κόστος ανά κόμβο αποθήκευσης ή ανά εικονική μηχανή στο κέντρο δεδομένων είναι στο ίδιο επίπεδο με  το AWS και το VMWare.

odc-architecture1

Κλιμάκωση υπηρεσιών αλλά όχι κόστους

Πρόσφατοι πελάτες περιλαμβάνουν το Ολλανδικό Εθνικό Αρχείο, το οποία ψάχνει να αυξήσει τις ανάγκες αποθήκευσης του σε περίπου 100 petabytes. «Όταν ακούσαμε ότι θα φιλοξενούσαμε το Ολλανδικό Εθνικό Αρχείο, ήμασταν πολύ χαρούμενοι που είχαμε επιλέξει Ανοιχτό κώδικα»,  λέει ο Henk Bultje, ένας από τους διαχειριστές του  ODC Noord, » Ο ανοιχτός κώδικας  μας επιτρέπει να κλιμακώνουμε τις υπηρεσίες  μας, διατηρώντας παράλληλα το κόστος διαχειρίσιμο.»

Άλλοι πελάτες του κέντρου, είναι η φορολογική και η τελωνειακή διοίκηση της χώρας και τον οργανισμό DUO.  O DUO είναι ο κυβερνητικός οργανισμός που είναι υπεύθυνος για τους μισθούς των εκπαιδευτικών και των μελών του προσωπικού ,  την χρηματοδότηση των σχολικών κτιρίων, τις κρατικές εξετάσεις και τις σπουδαστικές υποτροφίες.

Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, η ομάδα του έργου αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στο θέμα της μετάβασης εικονικών μηχανών από ιδιόκτητα συστήματα σε OpenStack και CEPH cloud. «Έχουμε χτίσει μια μέθοδο μετάβασης που παίρνει μια ιδιόκτητη εικονική μηχανή και  την μεταφράζει σε OpenStack. Έχουμε χρησιμοποιήσει αυτή την μέθοδο μετάβασης πολλές φορές – και λειτουργεί χωρίς κανένα πρόβλημα» , λέει ο Fijtse Vos, ΙΤ Architect σε OpenStack & CEPH. «Συνήθως, τέτοιες μεταναστεύσεις προκαλούν πολλά προβλήματα, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουμε  χάσει τίποτα, ούτε είχαμε οποιεσδήποτε διακοπές υπηρεσιών.»

Η ομάδα μηχανικών OpenStack & CEPH του ODC-Noord  είναι απασχολημένοι βοηθώντας τους συναδέλφους τους στα άλλα 3 εθνικά κέντρα δεδομένων. Μοιράζονται επίσης την μέθοδο τους, με την κυβερνητικούς συναδέλφους στην Αυστρία, τη Δανία, την Ιταλία, τη Σουηδία και την Τσεχική Δημοκρατία, και έχουν οργανώσει εκδρομές για  τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες. Μέχρι το 2018, τα τέσσερα κυβερνητικά Ολλανδικά κέντρα δεδομένων θα χρησιμοποιούν OpenStack και CEPH, επιτρέποντας  στις κυβερνητικές υπηρεσίες να μειώσουν σταδιακά την εξάρτησή τους από ιδιόκτητες λύσεις εικονικοποίησης.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/

 

Leave a Comment