ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Liquid Democracy και Blockchain ως λύση στα πολιτικά προβλήματα

Οι οπαδοί του Blockchain σε συνεργασία με μια ομάδα τεχνολόγων αναρωτιούνται αν μπορούν να διορθώσουν τα πολιτικά προβλήματα με το να δημιουργήσουν ένα online σύστημα που θα επιτρέπει στους ψηφοφόρους να έχουν επαφή με τους αντιπροσώπους τους στο Κογκρέσο, ώστε οι τελευταίοι να λογοδοτούν για τις πράξεις τους. Το εγχείρημα τοποθετείται στο δυτικό Σαν Φρανσίσκο, στο οποίο μπορούν να ψηφίσουν, πλέον, για την εφαρμογή του συστήματος.

Η ιδέα του Liquid Democracy, όπως είναι γνωστό, είναι να αναγνωριστεί το δικαίωμα των πολιτών για εποικοδομητική κριτική σε πολιτικά ζητήματα ή σε τροποποιήσεις της νομοθεσίας, το οποίο οι πολίτες δεν έχουν συχνά το χρόνο να ασκήσουν. Η πλατφόρμα, λοιπόν, προσφέρει στο ψηφοφόρο την ικανότητα να επιλέξει προσωπικά τον αντιπρόσωπο, που θα εξουσιοδοτείται να εκφέρει την άποψη του. Ο αντιπρόσωπος, αυτός, θα αλλάζει σύμφωνα με την θέληση των ψηφοφόρων όταν δεν μένουν ικανοποιημένοι ή αλλάζουν οι απόψεις τους. Με αυτό το τρόπο, έρχεται στο προσκήνιο το blockchain, καθώς ο κάθε αντιπρόσωπος μπορεί να εξουσιοδοτεί άλλα άτομα με τις ψήφους του, με αποτέλεσμα να δημιουργεί ένα δίκτυο, που ιδανικά συνδέει τους ψηφοφόρους με τους πολιτικούς. Αν και το δυναμικό του Κογκρέσου ανέρχεται σε περίπου 700.000 άτομα, ενδεχομένως να χρειαστούν μερικοί εκατοντάδες από τους χιλιάδες, ως “ανώτεροι αντιπρόσωποι”, για να συνδεθούν στην πλατφόρμα.

Ένα από τα ηγετικά μέλη του κινήματος, ο David Ernst, είναι υποψήφιος για την  California Assembly District 19, που εδρεύει στο μισό του δυτικού Σαν Φρανσίσκο. Η ιδέα για τη Liquid Democracy, πηγάζει από την συμμετοχή του στη καμπάνια Flux Party, το 2016 στην Αυστραλία, κατά την οποία έγινε

προσπάθεια να εφαρμοστεί το λεγόμενο “ζήτημα άμεσης δημοκρατίας”, που αφορούσε τη νομοθεσία της χώρας. Με αφορμή την καμπάνια, σχεδίασε την πλατφόρμα που ονομάζεται  United.vote ώστε να διαχειρίζεται υλικοτεχνικά την επιλογή των αντιπροσώπων και τη ψηφοφορία. Ακόμη, η εφαρμογή συλλέγει τις ψήφους και τις συγκρίνει με τις ψήφους του Κογκρέσου, προβάλλοντας τη διαφορά στα αποτελέσματα.

Η κινητικότητα στην πλατφόρμα είναι ακόμη περιορισμένη, συγκροτείται από 968 μέλη που έχουν υπογράψει για το Liquid Democracy. O Εrnst έχει θέσει υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος και θα αντιμετωπίσει τον εν ενεργεία Δημοκρατικό Phil Ting. O Ting κέρδισε τις εκλογές του 2016 με 80%, με τον Ρεπουμπλικάνο Carlos Taylor να συλλέγει 20%, και αντιπροσωπεύει την Distict 19 από το 2012. Ο πρώτος γύρος των εκλογών αναμένεται για τις 5 Ιουνίου 2018, που οι 2 κορυφαίοι υποψήφιοι των κομμάτων θα αναμετρηθούν τελικώς στις κοινοβουλευτικές εκλογές στις 6 Νοεμβρίου.

 

Πηγήhttps://techcrunch.com/2018/02/24/liquid-democracy-uses-blockchain/

Leave a Comment