ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Απολογισμός του εργαστηρίου CEF building Blocks

Ολοκληρώθηκε το εργαστήριο CEF building Blocks, το οποίο διεξήχθη την Πέμπτη 21 Μαρτίου στον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων από τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών,  ΕΕΛΛΑΚ σε συνεργασία με τον Chief Digital Officer του δήμου Αθηναίων Κωνσταντίνο Χαμπίδη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο εργαστήριο συμμετείχαν δεκάδες εκπρόσωποι από την Δημόσια Διοίκηση, την ακαδημαϊκή ερευνητική κοινότητα και τις επιχειρήσεις, παρουσιάστηκαν τα  CEF building blocks και καλές πρακτικές σε Δήμους και υπηρεσίες του δημοσίου τομέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα CEF building Blocks προσφέρουν βασικές δυνατότητες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διευκόλυνση την παροχή δημόσιων ψηφιακών υπηρεσιών. Στόχος των building Blocks είναι να εξασφαλιστεί η διαλειτουργικότητα μεταξύ των συστημάτων πληροφορικής έτσι ώστε οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και οι διοικήσεις να μπορούν να επωφεληθούν από τις απρόσκοπτες ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες όπου και αν βρίσκονται στην Ευρώπη.

Το εργαστήριο ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του  Chief Digital Officer του δήμου Αθηναίων Κωνσταντίνου Χαμπίδη, ο οποίος παρουσίασε την ψηφιακή στρατηγική και τις δράσεις του Δήμου Αθηναίων όσον αφορά την διαλειτουργικότητα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών για τους δημότες.

Στη συνέχεια ο Κοσμήτορας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Ε.Μ.Π. και αντιπρόεδρος του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών(ΕΕΛΛΑΚ), Καθηγητής Νεκτάριος Κοζύρης, έκανε μια εισαγωγή για τα CEF building Blocks και τη σημασία που έχουν ως λογισμικό ανοιχτού κώδικα μέσω της επανάχρησής τους για τη μείωση του κόστους και τη βελτίωση των ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών.

Στο κύριο μέρος του workshop, o Nils Mc Grath (CEF Stakeholder Management Office, Directorate General for Informatics (DIGIT) ) παρουσίασε τους τρόπους που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βοηθά τις δημόσιες διοικήσεις να δημιουργήσουν ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες συμβατές με το eIDAS και την χρήση των CEF building blocks στην Ευρώπη.

Έπειτα ο Konstantinos Kapsouropoulos, (Policy Officer,  Communications Networks, Content and Technology (CNECT)) παρουσίασε αναλυτικά τον κανονισμό eIDAS και τις υπηρεσίες που παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν από τον Paul Harris  (Evaluation Manager, CEF Telecom,  Innovation and Networks Executive Agency (INEA)) τα προγράμματα και οι ευκαιρίες χρηματοδότησης που προσφέρει  το CEF Telecom.

Στο τέλος του εργαστηρίου διεξήχθη μια αναλυτική συζήτηση με τη συμμετοχή του κοινού,  όπου οι ομιλητές απάντησαν σε απορίες σχετικά με το eIDAs και τα CEF Building Blocks.

Οι διαφάνειες των παρουσιάσεων από το Εργαστήριο είναι διαθέσιμες στο https://opengov.ellak.gr/cef-building-blocks-presentations/

Περισσότερα για το CEF και τους τρόπους επανάχρησης των CEF building blocks, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Στόχος μας είναι να αξιοποιηθούν όλα τα έργα CEF που έχουν υλοποιηθεί στην Ελλάδα αλλά και οι καλές πρακτικές από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής  Ένωσης.

 

Leave a Comment