ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η πόλη της Νανσί στη Γαλλία χρησιμοποιεί ελεύθερο και ανοιχτό κώδικα σε όλες τις υπηρεσίες της

Η πόλη της Νανσί στη Γαλλία χρησιμοποιεί ελεύθερο και ανοιχτό κώδικα, όπου αυτό είναι δυνατόν, τόσο για υπηρεσίες που αφορούν άμεσα τους πολίτες όσο και για εσωτερικές υπηρεσίες της πόλης, συμπεριλαμβανομένων περίπου του 90% των 900 σταθμών εργασίας PC της πόλης.

Η Νανσί χρησιμοποιεί ελεύθερο και ανοιχτό κώδικα, για να παρέχει σύγχρονες υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στους 104.000 περίπου πολίτες της. Ολόκληρη η αλυσίδα των σχέσεων με τους πολίτες υποστηρίζεται από το ελεύθερο λογισμικό, λέει ο Romain Pierronnet, δημοτικός σύμβουλος και υποστηρικτής της χρήσης του ελεύθερου λογισμικού στις δημόσιες υπηρεσίες.

Το κύριο εργαλείο που χρησιμοποιείται είναι το Publik Entrouvert, που αναπτύχθηκε από την Entrouvert, έναν συνεταιρισμό ελεύθερου λογισμικού. Το εργαλείο  χρησιμοποιείται για 110 ηλεκτρονικές φόρμες μέσω των οποίων οι πολίτες αλληλεπιδρούν με την πόλη και για 20 εσωτερικές ηλεκτρονικές φόρμες. Το σύστημα χειρίζεται σχεδόν 6000 αιτήματα ανά μήνα. Η αντιμετώπιση αυτών των αιτημάτων περιλαμβάνει, συνολικά, 220 μέλη του προσωπικού της πόλης.

Η Nancy επίσης χρησιμοποιεί το Maarch Courrier, ένα σύστημα διαχείρισης ανοικτού κώδικα ψηφιακών εγγράφων που αναπτύχθηκε από την ομώνυμη με εταιρεία με έδρα το Παρίσι. “Τους τελευταίους 11 μήνες χρησιμοποιήσαμε τον Maarch για να σαρώσουμε και να διαχειριστούμε ηλεκτρονικά 14.000 εισερχόμενες επιστολές και έγγραφα και καταγράψαμε τις περισσότερες από 10.000 επιστολές που έχει στείλει η Nancy”, δήλωσε ο Pierronnet στο Open Source Observatory της Ευρωπαϊκής Επιτροπής . Το Maarch χρησιμοποιείται από περίπου 520 μέλη του προσωπικού της πόλης.

Εφαρμογές γραφείου

Για την συμμετοχή των πολιτών, η πόλη χρησιμοποιεί το Decidem, το ανοιχτό λογισμικό eParticipation που αναπτύχθηκε  από την πόλη της Βαρκελώνης. Αυτό χρησιμοποιήθηκε, για παράδειγμα, για να οργανωθεί η ψηφοφορία περίπου 3000 πολιτών για να αποφασιστεί η ώρα των μαθημάτων και ο προγραμματισμός των διακοπών και να οργανωθεί μια ψηφοφορία για έναν περιβαλλοντικό μετασχηματισμό που περιλαμβάνει 5000 συμμετέχοντες και 200 ​​διαφορετικά σχέδια.

Στα τέλη του τρέχοντος έτους, η Nancy θα έχει ολοκληρώσει τη μετάβαση σε LibreOffice, Το LibreOffice χρησιμοποιείται σε 810 (90%) από τους 900 σταθμούς εργασίας PC στο Nancy και το προεπιλεγμένο πρότυπο αρχείου της πόλης είναι το Open Document Format. Το υπόλοιπο 10% των υπολογιστών δεν χρησιμοποιούν το LibreOffice επειδή χρειάζονται κάποιες συγκεκριμένες ασυμβίβαστες επιχειρηματικές εφαρμογές και συνδέσεις με άλλες δημόσιες υπηρεσίες, εξηγεί ο κ. Pierronnet.

Πριν από δύο εβδομάδες, μάλιστα η πόλη κέρδισε στο συνέδριο Congrès des Maires de France, το Territoire Numérique Libre niveau 5 (” Ελεύθερη ψηφιακή περιοχή- επίπεδο 5″ – το υψηλότερο).

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/

Leave a Comment