ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η πανδημία της νόσου COVID-19 έδειξε ότι η πρόσβαση στο διαδίκτυο πρέπει να είναι βασικό δικαίωμα για κάθε πολίτη.

Πρέπει να τους συνδέσουμε όλους“. Με αυτόν τον υπότιτλο, ξεκινά το άρθρο της η Αναπληρώτρια Διευθύντρια και Υπεύθυνη Πολιτικής της A4AI, κα. Eleanor Sarpong.

Η A4AI (Alliance for Affordable Internet) είναι ένας συνασπισμός που έχει ως αποστολή την μείωση του κόστους πρόσβασης στο διαδίκτυο σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος.

Στο εν λόγω άρθρο της, που δημοσιεύτηκε στην σελίδα του A4AI, η κα. Sarpong τονίζει ότι τώρα περισσότερο από ποτέ, η πρόσβαση στο Διαδίκτυο είναι μια σανίδα σωτηρίας και όχι μια πολυτέλεια αλλά δυστυχώς πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Όσο είναι σε ισχύ τα μέτρα κοινωνικής απόστασης, ζούμε τη ζωή μας μέσα από το Διαδίκτυο. Από τη διαδικτυακή μάθηση έως την εργασία από το σπίτι, μέχρι και θρησκευτικές υπηρεσίες ζωντανής μετάδοσης – ακόμη και γάμοι και κηδείες – ο παγκόσμιος ιστός μπορεί και μας συνδέει με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Ωστόσο, η ψηφιακή ανισότητα στερεί δισεκατομμύρια ανθρώπους από αυτές τις κρίσιμες συνδέσεις. Η κρίση του κορωνοϊού έχει αποκαλύψει έντονα το συγκλονιστικό ψηφιακό χάσμα που υπάρχει σε όλο τον κόσμο. Μόνο το 54% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι συνδεδεμένο σήμερα, με άτομα σε φτωχότερες περιοχές να είναι πολύ λιγότερο πιθανό να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβάνοντας γυναίκες, ηλικιωμένους και πολιτών που ζουν σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές. Μεταξύ αυτών που είναι συνδεδεμένοι, πολλοί συνδέονται μόνο μέσω του χώρου εργασίας τους, του σχολείου ή σε δημόσιους χώρους πρόσβασης, όπως βιβλιοθήκες και καφετέριες – πράγμα που σημαίνει ότι το κλείσιμο αυτών των δημόσιων χώρων έχει ως αποτέλεσμα ακόμη περισσότερα άτομα να είναι εκτός σύνδεσης.

Βέβαια δεν είναι μόνο οι φτωχότερες χώρες που πλήττονται στον τομέα της πρόσβασης στο διαδίκτυο. Στη Νέα Υόρκη, σχεδόν το ένα τρίτο των νοικοκυριών δεν έχει ευρυζωνικές υπηρεσίες στο σπίτι. Στην Ισπανία, το 19% δεν διαθέτει υπολογιστή ενώ τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος στις ΗΠΑ δεν έχουν ευρυζωνική πρόσβαση.

Ευτυχώς όμως σε αντίθεση με την μάχη κατά της πανδημίας ο εχθρός εδώ δεν είναι αόρατος. Οι κυβερνήσεις, οι εταιρείες, οι οργανισμοί και η κοινωνία των πολιτών μπορούν να συνεργαστούν για να λάβουν επείγοντα μέτρα ώστε να φέρουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους κοντά στο διαδίκτυο. Η Συμμαχία για το Προσιτό Διαδίκτυο (A4AI) και το World Wide Web Foundation έχουν δημοσιεύσει ένα σύντομο κείμενο πολιτικής (PDF) που προτείνει βήματα για την επείγουσα σύνδεση περισσότερων ατόμων στο Διαδίκτυο και την καθολική πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, οι κυβερνήσεις πρέπει να δεσμευτούν να παρέχουν κάθε απαραίτητη υποστήριξη (και μείωση φορολογίας) για να διατηρούν τους πολίτες συνδεδεμένους. Το πλήρες σύνολο προτάσεών της A4AI περιλαμβάνει επίσης μια σειρά εκκλήσεων προς τις κυβερνήσεις να αναλάβουν ταχεία ρυθμιστική δράση, τόσο για την γρήγορη ανάπτυξη κάθε υποδομής διαδικτύου όσο και προστασίας της από βανδαλισμούς.

Οι εταιρείες από την πλευρά τους πρέπει να παρέχουν προσιτές και εύκολα προσβάσιμες επιλογές συνδεσιμότητας, μειώνοντας τις χρεώσεις και παρέχοντας εκπτωτικά πακέτα δεδομένων για ομάδες χαμηλού εισοδήματος. Για να εξαλειφθούν τα εμπόδια και να διασφαλιστεί ότι όλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε βασικές πληροφορίες, οι εταιρείες πρέπει να προσφέρουν μηδενικές χρεώσεις για πλοήγηση σε ιστότοπους δημόσιων υπηρεσιών.

Σημαντικό ρόλο στην επιτάχυνση της παροχής των υπηρεσιών διαδικτύου μπορεί να παίξει και η δημιουργία συμπράξεων δημόσιου – ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Δράσεις μπορεί να αναλάβει και η κοινωνία των πολιτών. Τα άτομα μπορούν να μοιράζονται πακέτα δεδομένων κινητής τηλεφωνίας και το πιστωτικό υπόλοιπο καρτοκινητών με άλλους ή να δωρίζουν εφεδρικές συσκευές με δυνατότητα διαδικτύου σε οικογένειες που δεν διαθέτουν.

Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο είναι ένα δημόσιο αγαθό και ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα που μπορεί να μειώσει την αίσθηση της απομόνωσης που αντιμετωπίζουν πολλοί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου περιορισμού. Για αυτό “πρέπει να τους συνδέσουμε όλους”.

Πηγή άρθρου :Α4ΑΙ

Leave a Comment