ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Το Διαδίκτυο στην Ελλάδα

Μια σειρά ερευνών για τη χρήση του ίντερνετ και για τις πηγές πληροφόρησης και ενημέρωσης στην Ελλάδα.

Πώς χρησιμοποιούν οι Έλληνες το ίντερνετ; Πόσοι το χρησιμοποιούν, και ποιοι είναι αυτοί που δεν ξέρουν ή δεν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν; Από πού ενημερώνονται, και πόσο εμπιστεύονται τις πληροφορίες που βρίσκουν εκεί; Και τι σκέφτονται για τα ΜΜΕ και τις πηγές ενημέρωσης που έχουν διαθέσιμες σήμερα; Η διαΝΕΟσις έχει δημοσιεύσει μια σειρά ερευνών για το θέμα, που αποτυπώνουν το πώς καταναλώνουν πληροφορίες οι Έλληνες σήμερα, χαρτογραφούν τις σχετικές τάσεις, και καταγράφουν ομοιότητες και διαφορές με την κατάσταση που ισχύει σε άλλες χώρες.

Η πιο πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύσαμε είναι μέρος του World Internet Project, μιας διεθνούς ερευνητικής σύμπραξης που από το 1999 μελετά τη χρήση του ίντερνετ σε πάνω από 30 χώρες του κόσμου. Η Ελλάδα συμμετέχει στη σύμπραξη από το 2015, με το συντονισμό του ΕΚΚΕ. Το Μάιο του 2020, η διαΝΕΟσις δημοσίευσε την πλήρη έκθεση με τα αποτελέσματα της έρευνας του 2019(PDF link), η οποία αποτυπώνει την εξέλιξη της χρήσης του ίντερνετ στη χώρα μας, μαζί με μια πλήρη δημογραφική ανάλυση των τάσεων που διαμορφώνονται. Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έκθεση εδώ:

World Internet Project Greece, 2019 (PDF)

Παράλληλα, η διαΝΕΟσις τα τελευταία χρόνια δημοσιεύει τις ετήσιες εκθέσεις του Digital News Report του Ινστιτούτου Reuters για τη Μελέτη της Δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που αφορούν την Ελλάδα. Πρόκειται για μια έρευνα που καταγράφει τις απόψεις των χρηστών του διαδικτύου σε δεκάδες χώρες, για τις ειδήσεις που διαβάζουν online, για τις πλατφόρμες και τις ιστοσελίδες που προτιμούν και συνοδεύεται από αναλύσεις των τάσεων, τόσο σε κάθε χώρα όσο και συνολικά. Η διαΝΕΟσις δημοσίευσε μια σύντομη ανάλυση των στοιχείων που αφορούν την Ελλάδα για το 2019 (όπως είχε κάνει και για το 2018), την οποία επιμελήθηκε ο Αντώνης Καλογερόπουλος, Postdoctoral Research Fellow στο Ινστιτούτο Reuters και μέλος της ερευνητικής ομάδας που υπογράφει την Έκθεση.

Πηγή άρθρου: dianeosis.org

Leave a Comment