Σε μια αξιοσημείωτη στροφή για την πόλη, οι νεοεκλεγέντες πολιτικοί στην πόλη του Μονάχου αποφάσισαν ότι η διοίκησή της πόλης πρέπει να χρησιμοποιεί λογισμικό ανοιχτού κώδικα, αντί για ιδιόκτητα προϊόντα όπως το Microsoft Office.
“Όπου αυτό είναι τεχνολογικά και οικονομικά δυνατό, η πόλη θα δώσει έμφαση σε ανοιχτά πρότυπα και ελεύθερο λογισμικό με άδεια ανοιχτού κώδικα”, αναφέρει μια νέα συμφωνία συνασπισμού μεταξύ του πρόσφατα εκλεγμένου Κόμματος των Πράσινων και των Σοσιαλδημοκρατών.
Η συμφωνία οριστικοποιήθηκε την Κυριακή 10/05/2020 και θα είναι σε ισχύ έως το 2026. “Θα τηρήσουμε την αρχή του δημόσιου χρήματος, δημόσιου κώδικα “. Αυτό σημαίνει ότι, εφόσον δεν υπάρχουν εμπιστευτικά ή προσωπικά δεδομένα, ο πηγαίος κώδικας από λογισμικό της πόλης θα δημοσιοποιηθεί επίσης », αναφέρει η συμφωνία.
Η απόφαση χαιρετίζεται ως νίκη από τους υποστηρικτές του ελεύθερου λογισμικού, οι οποίοι το βλέπουν ως καλύτερη επιλογή από οικονομική, πολιτική και από άποψη διοικητικής διαφάνειας.
Ωστόσο, η απόφαση της νέας διοίκησης συνασπισμού στην τρίτη μεγαλύτερη και μια από τις πλουσιότερες πόλεις της Γερμανίας είναι απλώς η τελευταία ανατροπή σε μια ιστορία που ξεκίνησε πριν από περισσότερα από 15 χρόνια το 2003. Τότε επειδή η πόλη έπρεπε να βρει έναν αντικαταστάτη για τη γήρανση των σταθμών εργασίας των Microsoft Windows, το Μόναχο τελικά άρχισε να απομακρύνεται από ιδιόκτητο λογισμικό στα τέλη του 2006.
Εκείνη την εποχή, η μετανάστευση θεωρήθηκε ως ένα φιλόδοξο, πρωτοποριακό έργο για ανοιχτό λογισμικό στην Ευρώπη. Περιλάμβανε αρχεία με ανοιχτά πρότυπα, λογισμικό ουδέτερο από προμηθευτές και τη δημιουργία μιας μοναδικής διανομής που βασίζεται σε κώδικα Linux που ονομάζεται «LiMux» – ένας συνδυασμός Linux και Μόναχου.
Μέχρι το 2013, το 80% των επιτραπέζιων υπολογιστών στη διοίκηση της πόλης χρησιμοποιούσαν λογισμικό LiMux. Στην πραγματικότητα, το συμβούλιο συνέχισε να λειτουργεί τα δύο συστήματα – Microsoft και LiMux – δίπλα-δίπλα για αρκετά χρόνια για να αντιμετωπίσει ζητήματα συμβατότητας.
Ως αποτέλεσμα μιας αλλαγής στην κυβέρνηση της πόλης, το 2017 ελήφθη μια αμφιλεγόμενη απόφαση να εγκαταλείψει το LiMux και να επιστρέψει στη Microsoft έως το 2020. Εκείνη την εποχή, οι επικριτές της απόφασης κατηγόρησαν τον δήμαρχο και τον αναπληρωτή δήμαρχο για ύποπτες συναλλαγές, σε σχέση με την απόφαση του αμερικανικού γίγαντα λογισμικού να μετακινήσει την έδρα του στο Μόναχο.
Αυτή η μετάβαση πίσω στη Microsoft και σε άλλους ιδιόκτητους κατασκευαστές λογισμικού όπως η Oracle και η SAP, κοστίζει περίπου 86,1 εκατομμύρια ευρώ (93,1 εκατομμύρια δολάρια), είναι ακόμη σε εξέλιξη σήμερα.
Μια μετάβαση βήμα προς βήμα πίσω στο ελεύθερο λογισμικό αναμένεται να διαρκέσει χρόνια. Αλλά είναι επίσης πιθανό ότι το Μόναχο θα μπορεί να κινηθεί γρηγορότερα επειδή δεν ξεκινά από το μηδέν. Επίσης, στη μισή δεκαετία από τότε που το Μόναχο ξεκίνησε για πρώτη φορά αυτή την μετάβαση, το λογισμικό ανοιχτού κώδικα έχει γίνει παγκόσμια τάση. Όπου στο παρελθόν το LiMux ήταν το εμβληματικό μοντέλο, τώρα επισκιάστηκε από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως η Βαρκελώνη, η Μαδρίτη και το Παρίσι, που λειτουργούν τα δικά τους φιλόδοξα έργα στον τομέα του ανοιχτού λογισμικού.
Στη Βαρκελώνη, για παράδειγμα, έως και το 70% του προϋπολογισμού της πόλης προορίζεται για ελεύθερο λογισμικό και ένα ολόκληρο οικοσύστημα έχει εξελιχθεί γύρω από τους ντόπιους προγραμματιστές.
Στη Γερμανία μεγάλες πόλεις όπως το Βερολίνο, το Ντόρτμουντ και η Λειψία έχουν ξεκινήσει τις δικές τους πρωτοβουλίες ελεύθερου λογισμικού και oρισμένες μικρότερες γερμανικές πόλεις και δήμοι – το Leonberg στην πολιτεία Baden-Württemberg και το Treuchtlingen στη Βαυαρία είναι αξιοσημείωτα παραδείγματα – έχουν επίσης προχωρήσει μπροστά σε αυτόν τον τομέα. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι ακόμη και το συντηρητικό χριστιανικό Δημοκρατικό κόμμα (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ αποφάσισε στο συνέδριο του να υιοθετήσει το ελεύθερο λογισμικό.
Πηγή άρθρου: https://www.zdnet.com/