Στις 29 Ιουνίου, η κοινότητα OSOR συγκεντρώθηκε για να συζητήσει πώς οι δημόσιες διοικήσεις μπορούν να προσαρμοστούν στην κουλτούρα ανάπτυξης λογισμικού ανοιχτού κώδικα (OSS). To webinar ήταν μέρος της σειράς διαδικτυακών σεμιναρίων του OSOR σχετικά με το ταξίδι των δημόσιων διοικήσεων προς την υιοθέτηση του OSS, με ομιλητές τους Stig B. Dørmænen, Ανώτερο Σύμβουλο της Νορβηγικής Υπηρεσίας Ψηφιοποίησης και Philippe Bareille, υπεύθυνο ανοιχτού κώδικα στην Πόλη του Παρισιού και διευθυντής έργου του Lutece.
Προκειμένου να ενισχυθεί η υιοθέτηση του ανοιχτού κώδικα από τις δημόσιες διοικήσεις και οι ενεργές συνεισφορές τους σε κοινότητες ανοιχτού κώδικα, είναι απαραίτητο να προσαρμοστεί σε μια κουλτούρα ανάπτυξης OSS. Η μετατόπιση της νοοτροπίας των δημόσιων διοικήσεων από την επιλογή ιδιόκτητων λύσεων off-the-shelf στην από κοινού κατασκευή λύσεων ανοιχτού κώδικα μπορεί να φέρει τις προκλήσεις της.
Ο Stig μοιράστηκε πληροφορίες που προέρχονται από την εμπειρία του στο Norwegian Digitalisation Agency (DigDir), μια δημόσια διοίκηση που επιδιώκει την αύξηση της απορρόφησης του ΕΛ/ΛΑΚ και της δημιουργίας μιας εσωτερικής κουλτούρας ανάπτυξης ΕΛ/ΛΑΚ.
Ένα από τα πρώτα βήματα που έκανε το DigDir, το οποίο είναι επίσης η εθνική αρχή τυποποίησης, ήταν να ξεκινήσει η εσωτερική ανάπτυξη λογισμικού προκειμένου να διατηρήσει την εμπειρία στον ανοιχτό κώδικα. Κατά συνέπεια, η DigDir είναι σε καλύτερη θέση για να διασφαλίσει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των διαφορετικών υπηρεσιών λογισμικού της καθώς απέκτησε μεγαλύτερη ιδιοκτησία στον κώδικα του.
Επιπλέον, ο Stig εξήγησε ότι η χρήση και η συμβολή του DigDir στο ΕΛ/ΛΑΚ καθοδηγείται από μια προσέγγιση από κάτω προς τα πάνω. Οι προγραμματιστές, οργανωμένοι σε αυτόνομες ομάδες, έχουν το λόγο τους σε πολλές βασικές αποφάσεις που σχετίζονται με την ανάπτυξη λογισμικού, όπως η επιλογή γλωσσών προγραμματισμού. Αυτή η προσέγγιση από κάτω προς τα πάνω σε συνδυασμό με μια στροφή προς την ανάπτυξη μιας σειράς microservices, παρά των «legacy monoliths», στοχεύουν στην ενθάρρυνση της συμμετοχής της κοινότητας ανοιχτού κώδικα και στην ενδυνάμωση των εσωτερικών ομάδων. Για παράδειγμα, οι προγραμματιστές είναι ευπρόσδεκτοι να χρησιμοποιήσουν τον δικό τους λογαριασμό GitHub, ο οποίος είναι ένας τρόπος ενθάρρυνσης της ιδιοκτησίας και η DigDir ξεκίνησε το Data Village,, ένα ανοιχτό φόρουμ για συζήτηση για δεδομένα και λογισμικό.
Τέλος, ο Stig περιέγραψε τις προκλήσεις μπροστά από την πορεία του DigDir προς την προσαρμογή στην κουλτούρα ανάπτυξης ΕΛ/ΛΑΚ. Ένα από αυτά είναι η έλλειψη εταιρικών κατευθυντήριων γραμμών για το ΕΛ/ΛΑΚ και η ανάγκη του να πειστούν τα ανώτερα στελέχη για την προώθησή του. Ένα άλλο είναι η επιλογή γλωσσών για τεκμηρίωση: προς το παρόν, η τεκμηρίωση δημοσιεύεται μόνο στα Νορβηγικά για να ενθαρρύνει την τοπική κοινότητα ανοιχτού κώδικα να συμβάλει στις λύσεις της DigDir. Ωστόσο, για να επεκτείνει την προσέγγιση των λύσεων της DigDir, η ομάδα συζητά τη δυνατότητα μετάφρασης της τεκμηρίωσης στα Αγγλικά.
Ο Philippe Bareille παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο η Πόλη του Παρισιού καλλιέργησε μια κουλτούρα ανάπτυξης OSS με την πάροδο των ετών στο πλαίσιο του έργου Lutece , μιας πύλης ανοιχτού κώδικα που ξεκίνησε το 2002, η οποία επιτρέπει στις δημόσιες διοικήσεις να δημιουργήσουν γρήγορα μια δυναμική ιστοσελίδα ή μια διαδικτυακή εφαρμογή. Το σύνθημα της ομάδας Lutece είναι «το δημόσιο χρήμα πρέπει να χρηματοδοτεί δημόσιο κώδικα»
Η χρήση του Lutece είναι ευρέως διαδεδομένη στις παρισινές δημόσιες διοικήσεις: μετρά περισσότερες από 300 υπηρεσίες πόλης και περισσότερες από 500 προσθήκες μέχρι το 2021. Η αρθρωτή και σταθερή αρχιτεκτονική λογισμικού του Lutece, με βάση το Java EE, το καθιστά ένα αξιόπιστο εργαλείο και εύκολο να προσαρμοστούν στις ανάγκες των χρηστών.
Ο Philippe Bareille τόνισε ότι η εξωτερική επικοινωνία είναι το κλειδί για την αύξηση της χρήσης του Lutece από άλλες διοικήσεις. Οι δραστηριότητες ευαισθητοποίησης περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, τη συνεργασία με τον οργανισμό ανοιχτού κώδικα OW2 , ο οποίος συνέβαλε στην διάδοση του Lutece στην ΕΕ . Η ομάδα του Philippe συνεργάζεται τώρα με πολλές δημόσιες διοικήσεις, όπως η πόλη της Βουδαπέστης, η οποία επαναχρησιμοποιεί και συμβάλλει στο συμμετοχικό εργαλείο προϋπολογισμού του Lutece .
Η έκδοση 7 του Lutece πρόκειται να κυκλοφορήσει αυτό το καλοκαίρι και η ομάδα του Philippe είναι στην ευχάριστη θέση να έρθει σε επαφή με όλες τις δημόσιες διοικήσεις που ενδιαφέρονται για τη λύση και το ανοιχτό λογισμικό γενικά.
Το video του διαδικτυακού σεμιναρίου είναι διαθέσιμο παρακάτω:
Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/