ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Διαδικτυακό σεμινάριο του Open Source Observatory (OSOR) της ΕΕ — Δημόσιες συμβάσεις λογισμικού ανοικτού κώδικα

Στις 23 Μαΐου το OSOR της Ευρωπαικής Επιτροπής διοργανώνει ένα webinar που επικεντρώνεται στην προμήθεια λογισμικού ανοιχτού κώδικα στον δημόσιο τομέα

Η χρήση λογισμικού ανοιχτού κώδικα (OSS) στον δημόσιο τομέα χρησίμευσε ως εναλλακτικό εργαλείο για το ιδιόκτητο λογισμικό για την υποστήριξη της ψηφιοποίησης των κυβέρνησεων, συμβάλλοντας στην αποφυγή υψηλού κόστους και εγκλωβισμού σε προμηθευτές. Ωστόσο, οι δημόσιες διοικήσεις αντιμετωπίζουν προκλήσεις όσον αφορά τον καθορισμό κριτηρίων και την αξιολόγηση και την απόκτηση OSS.

Το Osor συνεργάζεται για την επικαιροποίηση των κατευθυντήριων γραμμών για τις δημόσιες διοικήσεις σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις και το λογισμικό ανοικτού κώδικα με νομικούς εμπειρογνώμονες και επαγγελματίες της OSS στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων. Το διαδικτυακό σεμινάριο θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για την κοινότητα του OSOR να μοιραστεί απόψεις και ορθές πρακτικές σχετικά με την αγορά OSS από τις δημόσιες διοικήσεις, γεγονός που θα συμβάλει στην επικαιροποίηση.

Θα συνοψίσουμε τις κατευθυντήριες γραμμές και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία θα ακολουθήσουν 3 παρουσιάσεις. Ο Johan Linåker θα μιλήσει για τα οφέλη της χρήσης του OSS και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες διοικήσεις στον κύκλο των δημόσιων συμβάσεων. Ο Rasmus Frey θα επικεντρωθεί στα πρακτικά παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο οι δήμοι προμηθεύονται λύσεις στη Δανία. Ο Patrice-Emmanuel Schmitz θα μας καθοδηγήσει μέσα από τις πιο σημαντικές ρήτρες που πρέπει να εξετάσουμε κατά την προμήθεια OSS και τις πιο κοινές και ανεκτικές άδειες που επιλέγονται από τις δημόσιες διοικήσεις που επιθυμούν να τροποποιήσουν, να χρησιμοποιήσουν και να αναδιανείμουν λογισμικό ανοιχτού κώδικα.

Johan Linaker  Ο Johan Linåker είναι ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας, ο οποίος επικεντρώνεται στο πώς μπορεί ο δημόσιος τομέας να μοιραστεί και να συνεργαστεί σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα και ανοικτά δεδομένα. Ο Johan διατηρεί πάθος για την υγεία και τη βιωσιμότητα των έργων λογισμικού ανοικτού κώδικα, ερευνώντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι συντηρητές, τον αντίκτυπό τους και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αντιμετωπιστούν.
    Ο Rasmus Frey είναι επικεφαλής γραμματείας στο OS2, μια κοινότητα ανοιχτού κώδικα που αναπτύσσει και διέπει λύσεις ΤΠΕ για τους δήμους της Δανίας. Είναι παθιασμένος με το άνοιγμα και την ανταλλαγή γνώσεων, τις αξίες που προσπαθεί να αντανακλά στο τρέχον έργο του.Rasmus Frey
Patrice-Emmanuel Schmitz    Ο Patrice-Emmanuel Schmitz είναι δικηγόρος, επαγγελματίας ΤΠΕ και νομικός εμπειρογνώμονας που συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πολλά έργα ανοικτού κώδικα. Η Patrice-Emmanuel ειδικεύεται στην αδειοδότηση, έχοντας συντονίσει τη δημιουργία και μετάφραση της Δημόσιας Άδειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUPL).

Το διαδικτυακό σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2022 από τις 10:00 έως τις 12:00 CEST.

Για να εγγραφείτε, κάντε εδώ, συμπληρώστε τη φόρμα εγγραφής και θα λάβετε τα στοιχεία σύνδεσης λίγο αργότερα.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu

Leave a Comment