ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Το Λουξεμβούργο εγκαινιάζει τη χρήση του Matrix για ασφαλή συνομιλία για δημόσιες υπηρεσίες και πολίτες

Το Λουξεμβούργο σχεδιάζει να δημοσιεύσει δύο υπηρεσίες άμεσης συνομιλίας (chat) βασισμένες στο το ανοικτό πρότυπο και πρωτόκολλο Matrix κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, με στόχο την παροχή ασφαλούς επικοινωνίας με κρυπτογραφημένα μηνύματα στο εσωτερικό της χώρας. Το Luxchat προορίζεται για τους κατοίκους, τους επισκέπτες της χώρας και τις επιχειρήσεις, ενώ το Luxchat4Gov θα είναι διαθέσιμο μόνο για κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Λουξεμβούργου, οι υπηρεσίες Luxchat είναι αποτέλεσμα της δέσμης έργων του Υπουργείου Ψηφιοποίησης της χώρας που προωθούν την ασφάλεια των δεδομένων και την ψηφιακή ανεξαρτησία του έθνους. Στην τρίτη θέση στην παράδοση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, το Λουξεμβούργο έχει μακρά ιστορία με τη χρήση ανοιχτού κώδικα. Η χρήση ανοιχτού κώδικα εισήχθηκεεπίσημα στο πρόγραμμα της κυβέρνησης το 2018.

Οι υπηρεσίες Luxchat παρέχουν διατερματική κρυπτογράφηση και διατηρούν όλα τα μηνύματα σε αποκεντρωμένους διακομιστές που βρίσκονται στο Λουξεμβούργο. Το Luxchat και η Luxchat4Gov θα προσφέρουν τα ίδια χαρακτηριστικά, αλλά οι υποδομές παραμένουν ξεχωριστές, καθώς η κυβερνητική έκδοση προορίζεται για επαγγελματική χρήση στον δημόσιο τομέα. 

Οι εφαρμογές λειτουργούν σε Android, iOS και προγράμματα περιήγησης. Και οι δύο υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν. Το Luxchat4Gov θα κυκλοφορήσει την Άνοιξη του 2023 και η δημόσια έκδοση Luxchat στις αρχές του φθινοπώρου.

Το Luxchat θα χρησιμοποιεί το ανοικτό πρότυπο και πρωτόκολλο Matrix για επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο. Η προδιαγραφή Matrix είναι σχεδιασμένη για μια διαλειτουργική, αποκεντρωμένη και ασφαλή ανταλλαγή μηνυμάτων. Το Λουξεμβούργο ακολουθεί τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις και την υγειονομική περίθαλψη, τη γαλλική κυβέρνηση και πολλούς φορείς του Σουηδικού δημόσιου τομέα στην εφαρμογή ενός συστήματος βασισμένου στο Matrix.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu

Leave a Comment