ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Τρεις Προτάσεις της ΕΕΛΛΑΚ στα Πολιτικά Κόμματα για το Μέλλον του Ψηφιακού Μετασχηματισμού

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ, με γνώμονα την προώθηση της ανοιχτότητας προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, απέστειλε επιστολές προς τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, επισημαίνοντας τρεις θεμελιώδεις προτάσεις για το μέλλον του Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

Η διαμόρφωση μιας συνεκτικής μεταρρυθμιστικής πρωτοβουλίας για τις Ανοιχτές Τεχνολογίες θα δημιουργήσει συνθήκες για μια ανθεκτική ψηφιακή μετάβαση, μια καινοτόμο οικονομία και μια δίκαιη κοινωνία.

Οι Ανοιχτές Τεχνολογίες μετριάζουν τον κίνδυνο εξάρτησης από προμηθευτές και ενισχύουν την ψηφιακή κυριαρχία. Αξιοποιώντας την παγκόσμια κοινότητα προγραμματιστών, προάγουν την καινοτομία και προσφέρουν λύσεις με ταχύτερη προσαρμοστικότητα. Η υιοθέτηση των Ανοιχτών Τεχνολογιών επιφέρει οικονομική ευημερία με μείωση των δαπανών και δημιουργία ενός εγχώριου κλάδου πληροφορικής. Επιπλέον, προωθούν την ανοικτή διακυβέρνηση, προσφέροντας διαφάνεια και συμμετοχική λήψη αποφάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΕΛΛΑΚ έθεσε υπόψη των πολιτικών αρχηγών τρεις (3) συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής για το μέλλον του Ψηφιακού Μετασχηματισμού:

1. Ολοκληρωμένο Θεσμικό Πλαίσιο για την υιοθέτηση Ανοικτών Τεχνολογιών στο Δημόσιο:

  • Νομική ρύθμιση για την προτίμηση χρήσης ΕΛΛΑΚ (Ελεύθερου Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα) σε προμήθειες έργων πληροφορικής του δημόσιου τομέα.
  • Ρυθμίσεις για την αδειοδότηση έργων πληροφορικής (Δημόσιο Χρήμα-Δημόσιος Κώδικας) για τη διαμοιρασμό και την ανάπτυξη του λογισμικού που αναπτύσσεται για λογαριασμό της κυβέρνησης και των φορέων της δημόσιας διοίκησης

2. Διοικητική Δομή Ανοικτών Τεχνολογιών, Έρευνας και Καινοτομίας:

  • Δημιουργία κεντρικής δομής στη δημόσια διοίκηση για την εποπτεία των δραστηριοτήτων σχετικά με τις Ανοικτές Τεχνολογίες, την Έρευνα και την Καινοτομία σε όλα τα επίπεδα διοίκησης. Η δομή αυτή θα αναπτύσσει στρατηγικές για τις Ανοικτές Τεχνολογίες, θα προάγει την επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων και θα διευκολύνει την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.

3. Προώθηση επιχειρηματικών μοντέλων Ανοιχτών Τεχνολογιών για το μετασχηματισμό του ελληνικού κλάδου της πληροφορικής:

  • Προγράμματα επιχορήγησης: Αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την καθιέρωση προγραμμάτων επιχορήγησης που χρηματοδοτούν την ανάπτυξη ανοικτού κώδικα, εστιάζοντας ιδίως σε έργα με σημαντικό δυνητικό δημόσιο όφελος. Αυτό θα παράσχει οικονομική υποστήριξη σε εταιρείες και ομάδες που επενδύουν στην ανοιχτή τεχνολογία.
  • Προνομιακή μεταχείριση στις δημόσιες συμβάσεις: Καθιέρωση συστήματος προνομιακής μεταχείρισης στις δημόσιες συμβάσεις πληροφορικής για εταιρείες που χρησιμοποιούν ή συμβάλλουν σε λογισμικό ανοικτού κώδικα. Αυτό θα δημιουργήσει ένα κίνητρο για τις εταιρείες να υιοθετήσουν και να συμβάλλουν στον ανοικτό κώδικα, προωθώντας την ανάπτυξη μοντέλων ανοιχτής επιχειρηματικότητας.
  • Φορολογικά κίνητρα: Εφαρμογή φορολογικών ελαφρύνσεων για τις εταιρείες που συμβάλλουν ενεργά σε έργα ανοικτού κώδικα ή χρησιμοποιούν λογισμικό ανοικτού κώδικα στα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους. Με αυτόν τον τρόπο, προσφέρουμε έναν οικονομικό κίνητρο για την υιοθέτηση και χρήση της ανοικτής τεχνολογίας.
  • Θερμοκοιτίδες και επιταχυντές: Υποστήριξη της δημιουργίας θερμοκοιτίδων και επιταχυντών σε περιφέρειες και μεγάλους δήμους, επικεντρώνοντας σε νεοσύστατες επιχειρήσεις ανοικτού κώδικα.

Οι παραπάνω προτάσεις θα προσφέρουν ένα πλαίσιο για την αποτελεσματική χρήση των Ανοικτών Τεχνολογιών στο δημόσιο τομέα και τις επιχειρήσεις, επιτρέποντας μείωση των δαπανών, αυξημένη διαφάνεια, ανεξαρτησία από προμηθευτές και ανάπτυξη εξωστρεφούς καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Ως Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών, με τη συμβολή των 37 ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας που αποτελούν μέλη της Γενικής μας Συνέλευσης, είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε λεπτομερέστερα τις προτάσεις μας και σε συνεργασία με τους θεσμούς της Ελληνικής Δημοκρατίας να τις εξειδικεύσουμε ακόμα περισσότερο προσαρμόζοντάς τες στις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα.

Οι επιστολές απεστάλησαν στους Προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων: τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Νίκο Ανδρουλάκη, στον Γενικό Γραμματέα της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε., κ. Δημήτρη Κουτσούμπα και στον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης κ. Κυριάκο Βελόπουλο.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την επιστολή εδώ.

Leave a Comment