ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Απολογισμός του διαδικτυακού σεμιναρίου του OSOR με θέμα «Πολιτικές & Στρατηγικές πτυχές του Ανοιχτού Κώδικα στη Δημόσια Διοίκηση»

To Παρατηρητήριο Ανοιχτού Κώδικα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (OSOR) οργάνωσε το διαδικτυακό σεμινάριο της με θέμα «Πολιτικές & Στρατηγικές πτυχές του Ανοιχτού Κώδικα στη Δημόσια Διοίκηση», το οποίο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 27 Σεπτεμβρίου από τις 13:00 έως τις 15:00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης).

Μετά την εξέταση των υφιστάμενων προβλημάτων και την περιγραφή των αναγκών της δημόσιας διοίκησης όσον αφορά τον ανοικτό κώδικα, το διαδικτυακό σεμινάριο επικεντρώθηκε σε υφιστάμενες και μελλοντικές λύσεις για τον δημόσιο τομέα. Η εκδήλωση αυτή ακολούθησε εργαστήριο για τα ίδια θέματα, κατά το οποίο οι δημόσιες διοικήσεις, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, και οι χρήστες ανοικτού κώδικα συμμετείχαν σε συζητήσεις σχετικά με τις υφιστάμενες λύσεις. Μπορείτε να βρείτε όλες τις παρουσιάσεις από αυτό το διαδικτυακό σεμινάριο στο τέλος αυτού του άρθρου.
 

Το διαδικτυακό σεμινάριο παρουσίασε μια περίληψη των πληροφοριών που συγκεντρώθηκαν στο εργαστήριο, παρουσιάσεις από εμπειρογνώμονες και μια ανοικτή συζήτηση σχετικά με το θέμα των λύσεων που έχουν αποδειχθεί ότι λειτουργούν. Αυτό το διαδικτυακό σεμινάριο συνέβαλε επίσης στο βιβλίο που συντάσσεται από την ομάδα OSOR με βάση τη συμβολή εμπειρογνωμόνων καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 και το οποίο θα παρουσιάσει την κατάσταση του ανοικτού κώδικα στις δημόσιες υπηρεσίες της ΕΕ.

Μετά από εισαγωγή του Ciáran O’Riordan από την ομάδα OSOR και της Monika Sowinska, υπεύθυνης έργου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, DG Informatics,, ο Ciarán παρουσίασε τα αποτελέσματα του εργαστηρίου που μπορείτε να βρείτε στην πρώτη παρουσίαση. Μια σημαντική προσπάθεια χαρτογράφησης, το έργο αυτό δείχνει τις υφιστάμενες πρωτοβουλίες όσον αφορά τους καταλόγους, τους οδηγούς για τις δημόσιες συμβάσεις και την οικοδόμηση κοινοτήτων. Επίσης, ασχολήθηκε με τις υφιστάμενες δομές του OSPO, δείχνοντας διαφορετικές οργανωτικές δυνατότητες και λύσεις, προσαρμοσμένες στο δικό τους πλαίσιο. 

Στη συνέχεια είχαμε την ευκαιρία να έχουμε την Clare Dillon, μέλος του InnerSource Commons Foundation που εκπροσωπούσε το Open Ireland Network. Παρουσίασε τα αποτελέσματα της έκθεσης που δημοσίευσε το Open Ireland Network. Η παρουσίασή της περιελάμβανε επίσης μια σειρά συστάσεων για την υποστήριξη της χρήσης ανοικτού κώδικα στην Ιρλανδία. Το κοινό του διαδικτυακού σεμιναρίου είχε επίσης την ευκαιρία να μάθει περισσότερα για το μελλοντικό έργο NORF για ανοικτό κώδικα στα Πανεπιστήμια. 

Μετά από αυτό, λάβαμε την Petra Dzurovčinová, Chief Innovation Officer της πόλης της Μπρατισλάβα, η οποία περιέγραψε την προσέγγιση της πόλης στη χρήση ανοιχτού κώδικα. Μια πρακτική περίπτωση, το έργο της Μπρατισλάβας σχετικά με τον ανοικτό κώδικα μπορεί να εξεταστεί κυρίως μέσω της υπηρεσίας ταυτότητάς της, η οποία συγκεντρώνει διάφορες δημόσιες υπηρεσίες για τους πολίτες. Χάρη σε βασικούς δείκτες, ο δήμος έχει επιδείξει μεγάλη αύξηση των συμφερόντων των πολιτών του. Μάθετε περισσότερα με την παρουσίαση στο τέλος αυτού του άρθρου.  

Τέλος, το διαδικτυακό σεμινάριο ολοκληρώθηκε με μια παρουσίαση του Paris OSPO από τον Phillipe Bareille, ο οποίος ηγείται των προσπαθειών για ανοιχτό κώδικα στην πόλη εδώ και πολλά χρόνια. Η παρουσίασή του ξεκίνησε με μια ιστορία καινοτόμων έργων ανοιχτού κώδικα από την πόλη του Παρισιού. Στη συνέχεια, έδειξε τη νέα οργάνωση που αναπτύχθηκε με το νεοσυσταθέν OSPO. Σε αυτή την παρουσίαση, το κοινό είχε την ευκαιρία να μάθει περισσότερα για την έναρξη του opensource.paris.fr ή την επερχόμενη μετάφραση Hackathon για το Lutece, ένα από τα κύρια έργα της πόλης

Παρουσιάσεις

pdfOSOR Webinar Ciarán O’Riordan Presentation 4.08 MB
pdfOSOR Webinar Clare Dillon presentation 1.4 MB
pdfOSOR Webinar Petra Dzurovčinová presentation 639.46 KB
pdfOSOR Webinar Philippe Bareille presentation 353.75 KB

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/

Leave a Comment