ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Συνεργασία Γαλλίας και Γερμανίας για λύσεις ανοιχτού κώδικα για την ψηφιακή ανεξαρτησία

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Markus Richter, CIO του Ομοσπονδιακού Κράτους της Γερμανίας, και η Stéphanie Schaer, διευθύντρια της Διυπουργικής Διεύθυνσης Ψηφιακών Υπηρεσιών (DINUM) της Γαλλίας, υπέγραψαν πριν από λίγες ημέρες στο Βερολίνο μια κοινή δήλωση προθέσεων με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας στην περιοχή της ψηφιακής ανεξαρτησίας της δημόσιας διοίκησης.

Αυτή η υπογραφή είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς σειράς συζητήσεων μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο και υποστηρίχθηκε από αμοιβαίες συναντήσεις της γερμανικής και της γαλλικής αντιπροσωπείας στο Παρίσι και το Βερολίνο.

Μέσω αυτής της δήλωσης προθέσεων, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και η Γαλλία  έθεσαν ως στρατηγική προτεραιότητα την ενίσχυση της ψηφιακής ανεξαρτησίας της δημόσιας διοίκησης μέσω μιας κοινής προσπάθειας, η οποία διαρθρώνεται γύρω από δύο προτεραιότητες:

  • να αναπτύξουν από κοινού μια σουίτα ανεξάρτητων ψηφιακών προϊόντων που βασίζονται σε λύσεις ανοιχτού κώδικα και διαλειτουργικές λύσεις που καθιστούν δυνατή τη δημιουργία μιας συνεκτικής και ολοκληρωμένης προσφοράς ψηφιακών εργαλείων για την δημόσια διοίκηση, ιδίως μιας υπηρεσίας άμεσων μηνυμάτων, περιορίζοντας το κόστος και αξιοποιώντας τις προσπάθειες που έχουν ήδη καταβληθεί από τις δύο χώρες για την επίτευξη αυτού του στόχου της κυριαρχίας και
  • την ανάπτυξη εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης για διαχείριση, βασισμένα σε μεγάλα μοντέλα γλώσσας ανοιχτού κώδικα.

Η φιλοδοξία είναι, τελικά, να επεκταθεί αυτή η συνεργασία σε άλλα πρόθυμα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό με την ευκαιρία της επόμενης συνάντησης των «Chief Information Officers» (CIO) που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2024, υπό την αιγίδα της βελγικής προεδρίας,

Η Στρατηγική Ανοιχτού Κώδικα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι στρατηγικές μεμονωμένων κρατών μελών θα χρησιμεύσουν ως ακρογωνιαίος λίθος αυτών των συντονισμένων προσπαθειών.

«Οι κρίσεις σε όλο τον κόσμο μας δείχνουν ξεκάθαρα πόσο σημαντικό είναι να ενισχυθεί η εθνική και ευρωπαϊκή κυριαρχία, ειδικά σε κρίσιμους τομείς. Αυτό ισχύει και για τη δημόσια διοίκηση πληροφορικής. Πρέπει να ενισχύσουμε την ψηφιακή μας κυριαρχία και να μειώσουμε τις εξαρτήσεις. Χαίρομαι που ξεκινάμε αυτόν τον δρόμο με τους Γάλλους φίλους μας. Χάρη στη συνεργασία μας, η ψηφιακή κυριαρχία θα φτάσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Markus Richter, Υφυπουργός, CIO της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης

«Η διατήρηση της ψηφιακής ανεξαρτησίας του κράτους με την επένδυση σε κοινά ψηφιακά εργαλεία είναι μία από τις τέσσερις προτεραιότητες της ψηφιακής στρατηγικής του της Γαλλίας που δημοσιεύτηκε πριν από ένα χρόνο από την DINUM. Είμαι πεπεισμένη ότι μέσω της συνεργασίας μέσω της συμμαχίας, με άλλες χώρες, θα είναι δυνατό να έχουμε ελεύθερα  και αποτελεσματικά εργαλεία, ορισμένα από τα οποία υπάρχουν ήδη στις διοικήσεις, και να επιτραπεί σε κάθε οντότητα να τα χρησιμοποιήσει ή να διασυνδεθεί μαζί τους. Αυτή η στρατηγική θα ωφελήσει πολύ το οικοσύστημα των ευρωπαϊκών ψηφιακών υπηρεσιών και προϊόντων, καθιστώντας το λιγότερο δέσμιο σε ορισμένες τεχνολογίες και ανοίγοντας πιο μαζικές αγορές γύρω από μερικά κορυφαία προϊόντα στην κατηγορία τους, παρέχοντας παράλληλα στις υπουργικές υπηρεσίες μια ανταγωνιστική, επεκτάσιμη εναλλακτική και εργονομική λύση για εργαλεία γραφείου αλλά και εργαλεία εφαρμογών όπως API. Με την υπογραφή αυτής της δήλωσης προθέσεων, δεσμευόμαστε αμοιβαία, με τους Γερμανούς ομολόγους μας, να κάνουμε ένα περαιτέρω βήμα προς την ψηφιακή ανεξαρτησία  των κρατών μας και προς την αύξηση της ποιότητας των κοινών και αποτελεσματικών ψηφιακών εργαλείων. Αυτή η συνεργασία με τη Γερμανία με ευχαριστεί και ελπίζω ότι θα μπορέσει σύντομα να επεκταθεί και σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μοιράζονται τα ίδια συμφέροντα. Μαζί θα πάμε παρακάτω»

Stéphanie Schaer, Διυπουργική Διευθύντρια Digital (DINUM) – Γαλλία

Πηγή άρθρου: https://www.numerique.gouv.fr

Leave a Comment