ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η κυβέρνηση της Δανίας διερευνά λύσεις ανοικτού κώδικα του δημόσιου τομέα ως μέρος της νέας ψηφιακής στρατηγικής

Η κυβέρνηση της Δανίας ξεκινά μια νέα πρωτοβουλία για τη διερεύνηση της χρήσης λογισμικού ανοικτού κώδικα στη δημόσια διοίκηση. Η απόφαση αυτή ακολουθεί μια πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε νωρίτερα φέτος στο πλαίσιο του κυβερνητικού συνασπισμού, εγκαινιάζοντας μια ευρύτερη ψηφιακή στρατηγική . Η συμφωνία αναφέρει προσεκτικά ότι «μπορεί να υπάρχει δυνατότητα χρήσης ανοικτού κώδικα για την ανάπτυξη δημόσιων λύσεων ΤΠ στα σωστά πλαίσια» και δεσμεύεται να διερευνήσει συγκεκριμένους τομείς όπου το λογισμικό ανοικτού κώδικα θα μπορούσε να αποτελέσει την κατάλληλη λύση για τις δημόσιες ψηφιακές υπηρεσίες.

Οι προσπάθειες ψηφιοποίησης της Δανίας καθοδηγούνται από μια γενική εθνική στρατηγική. Η συμπλήρωση της Κοινής Στρατηγικής Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει διαμορφωθεί συνεργατικά από τις τοπικές, περιφερειακές και κεντρικές κυβερνήσεις από το 2002. Επιπλέον, η κύρια στρατηγική υποστηρίζεται περαιτέρω από σχέδια για την κυβερνοασφάλεια και την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Rasmus Frey, Διευθύνων Σύμβουλος και Γραμματέας του OS2, μιας ένωσης δήμων της Δανίας που συνεργάζονται σε έργα ανοικτού κώδικα, πιστεύει ότι η συμπερίληψη του ανοιχτού κώδικα στη στρατηγική ψηφιοποίησης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υποστήριξη και την κατανόηση του ανοιχτού κώδικα από βασικά μέλη του κοινοβουλίου και στη σύσταση της επιτροπής ψηφιοποίησης και ΤΠ:

«Αυτό εφιστά την προσοχή στην ψηφιοποίηση και, ως εκ τούτου, η προσοχή αυτή αποτελεί επίσης άνοιγμα σε νέες γνώσεις. Επίσης, επειδή είναι τόσο πολύ στην ατζέντα σε όλη την Ευρώπη και στην ΕΕ είναι κάτι για το οποίο οι Δανοί πολιτικοί πρέπει να γνωρίζουν και να έχουν άποψη», λέει ο Frey.

Η πρόσφατη πολιτική συμφωνία περιγράφει συγκεκριμένους στόχους που προκύπτουν από αυτούς τους φακέλους στρατηγικής, με συνολικό προϋπολογισμό 740 εκατ. DKK (σχεδόν 100 εκατ. ευρώ). Οι κύριοι τομείς εστίασης περιλαμβάνουν την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων, την προώθηση της ψηφιακής πράσινης μετάβασης και την προώθηση της τεχνητής νοημοσύνης. Συγκεκριμένα, 1 εκατ. DKK (134,000 EUR) προορίζεται για τη διερεύνηση της χρήσης λογισμικού ανοικτής πηγής στις δημόσιες υπηρεσίες κατά την περίοδο 2024-2025.

Δημοτικές επιτυχίες και εθνικές προκλήσεις

Προηγούμενες στρατηγικές ψηφιοποίησης της Δανίας ενθάρρυναν την επαναχρησιμοποίηση του λογισμικού, αλλά με περιορισμένη επιτυχία. Για παράδειγμα, το δανικό Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ανοικτή Διακυβέρνηση για την περίοδο 2013-2014 εγκαινίασε μια πλατφόρμα ανταλλαγής λογισμικού που τελικά απέτυχε λόγω της έλλειψης χρήσης από τους δημόσιους διαχειριστές. Αντίθετα, οι δήμοι πρωτοστάτησαν στην υιοθέτηση λύσεων ανοικτού κώδικα εντός του δημόσιου τομέα, όχι μόνο στην επιτυχή εφαρμογή αυτών των λύσεων, αλλά και στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ τους.

Σύμφωνα με τον Frey, η μετάβαση σε ανοικτό κώδικα στις εθνικές δημόσιες διοικήσεις ήταν αργή στη Δανία λόγω έλλειψης γνώσεων και υποστηρικτικών δομών, γεγονός που δυσχεραίνει την ευρεία υιοθεσία.

«Πιστεύω ότι είναι επιτυχής σε δημοτικό και τοπικό επίπεδο, διότι υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών . Υπό αυτή την έννοια, ο ανοικτός κώδικας είναι ένας καλύτερος συνδυασμός και μια καλύτερη προσαρμογή για τον τρόπο με τον οποίο είναι οργανωμένοι οι δήμοι της Δανίας», εξηγεί ο Frey.

Ωστόσο, είναι αισιόδοξος για το μέλλον του ανοιχτού κώδικα στον δημόσιο τομέα: «Νομίζω ότι θα δούμε ένα φαινόμενο χιονοστιβάδας και μόλις αρχίσει να κυλάει, θα είναι δύσκολο να σταματήσει. Ο ανοιχτός κώδικας είναι το μέσο για την επίτευξη πολλών πολιτικών στόχων και οι άνθρωποι αρχίζουν να το συνειδητοποιούν αυτό.»

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/

Leave a Comment