ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Δράσεις για την Δημόσια πολιτική από το Wikimedia Foundation

Το Wikimedia Foundation δημιούργησε ένα νέο site για την Δημόσια Πολιτική: Το http://policy.wikimedia.org/ .

wikimedia

Η δημόσια πολιτική είναι ζωτικής σημασίας για έναν κόσμο όπου ο καθένας έχει ελεύθερη πρόσβαση στην δημιουργία, επανάχρηση και κοινή χρήση της γνώσης . Ο νέος δικτυακός τόπος παρουσιάζει πέντε τομείς πολιτικής που είναι οι πιο σημαντικοί για την αποστολή και τα έργα του Wikimedia foundation: την πρόσβαση, την λογοκρισία, τα πνευματικά δικαιώματα, την ενδιάμεση προστασία και την προστασία του προσωπικού απόρρητου. Μέσω αυτής της σελίδας οι χρήστες της Wikimedia μπορούν να αναλάβουν δράσεις για την υποστήριξη δημόσιων πολιτικών και να διευρύνουν τις γνώσεις τους. Με τους σωστούς νόμους, και τις κατάλληλες πολιτικές και αρχές, θα είναι πιο εύκολη η συλλογική δημιουργία, το μοίρασμα και η επανάχρηση της ελεύθερης γνώσης.

Αυτή η ιστοσελίδα είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την προστασία της Wikimedia και των χρηστών της από τη λογοκρισία ή και τα αντίποινα λόγω του μοιράσματος της ελεύθερης γνώσης. Για παράδειγμα το 2011, το ιταλικό κοινοβούλιο συζητούσε ένα νόμο που περιορίζει την ελευθερία του λόγου. Η κοινότητα της Wikipedia ξεκίνησε μια δράση για να αντιταχθεί σε αυτό τον νόμο . Για τρεις μέρες, η  ιταλική Wikipedia έδειχνε ένα μήνυμα που εξηγεί πώς η πρόταση αυτή θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ελεύθερη γνώση. Το 2012, η κοινότητα της ​​Wikipedia συμμετείχε μαζί με την Wikipedia της αγγλικής γλώσσας σε ένα μπλάκ άουτ  για 24 ώρες για να εκφράζει την αντίθεση της στο SOPA.

Την ίδια χρονιά, η ρωσική Δούμα ψήφισε νόμο που προωθούσε την λογοκρισία όσων η κυβέρνηση θεωρούσε ακατάλληλα, και η ρωσική Wikipedia ντύθηκε στα μαύρα για να επιστήσει την προσοχή του κοινού στα θέματα ελεύθερου λόγου. Πρόσφατα, η ρωσική Wikipedia απάντησε στις απειλές λογοκρισίας με μια σταθερή δέσμευση  για την επίτευξη ουδέτερων και αξιόπιστων πληροφοριών. Το site της δημόσιας πολιτικής του Wikimedia, είναι ένα μέρος για το συντονισμό νέων μορφών πολιτικών δράσεων για τη στήριξη της αποστολής του Wikimedia foundation, και δεν παρεμβάλλεται με το μοίρασμα της γνώσης και τα άρθρα στη Wikipedia.

Αυτό το έτος, οι χρήστες της wikipedia  κινητοποιήθηκαν για να υποστηρίξουν από κοινού την διατήρηση της ελευθερίας πανοράματος, ενώ η κοινότητα εργάστηκε σκληρά στο Meta-Wiki για να οικοδομήσει μια συναίνεση σχετικά με το πως οι κυβερνητικές ενέργειες επηρεάζουν τις αξίες της Wikipedia.

Σας προσκαλούμε να μάθετε σχετικά με τις θέσεις της δημόσιας πολιτικής του Wikimedia στο http://policy.wikimedia.org/ και να συμμετέχετε στη λίστα συζήτησης .

Πηγή άρθρου: https://blog.wikimedia.org/2015/09/02/new-wikimedia-public-policy-site/

Leave a Comment