ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Το @Avaaz είναι το παγκόσμιο κίνημα που φέρνει την φωνή των πολιτών στο επίκεντρο των πολιτικών αποφάσεων

Photo

Το Avaaz είναι μόνο πέντε χρόνων, αλλά έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο και πιο ισχυρό διαδικτυακό κίνημα ακτιβιστών παγκοσμίως. — The Guardian

Avaaz σημαίνει «φωνή» σε πολλές γλώσσες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Ιδρύθηκε το 2007 με μια βασική, δημοκρατική αποστολή: να κινητοποιήσει πολίτες απ’όλη την υφήλιο για να γεφυρώσουμε το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στον κόσμο που ζούμε και στον κόσμο που οι περισσότεροι άνθρωποι θα θέλαμε.

Το Avaaz κινητοποιεί εκατομμύρια πολίτες από κάθε κοινωνικό στρώμα μέσα από δράσεις πάνω σε φλέγοντα τοπικά, εθνικά και παγκόσμια θέματα — από διαφθορά και φτώχια μέχρι ανθρώπινα δικαιώματα και κλιματική αλλαγή. Το μοντέλο διαδικτυακής οργάνωσης του Avaaz επιτρέπει σε χιλιάδες πολιτικές δράσεις, μικρές ή μεγάλες, να συνδυαστούν για να δημιουργήσουν μια ισχυρή, συλλογική δύναμη. (Δες μερικές απ’ τις επιτυχίες μας εδώ.)

Το κίνημα του Avaaz οργανώνει πολιτικές εκστρατείες σε 18 γλώσσες και λειτουργεί με μια κεντρική ομάδα προσωπικού που είναι διασκορπισμένη στις 6 ηπείρους αλλά και με χιλιάδες εθελοντές. Μαζεύουμε υπογραφές, χρηματοδοτούμε ενημερωτικές καμπάνιες στα ΜΜΕ, στέλνουμε emails, οργανώνουμε διαδηλώσεις, δράσεις και αποστολές, μαζεύουμε χρήματα για ποικίλους σκοπούς και ασκούμε πολιτική πίεση σε κυβερνήσεις. Έτσι διασφαλίζουμε ότι οι απόψεις και οι αξίες των πολιτών του κόσμου όχι μόνο ακούγονται αλλά και διαμορφώνουν πολιτικές αποφάσεις που μας αφορούν όλους και όλες.

Πώς λειτουργεί το Avaaz:

Η ταχύτητα και ευελιξία της τεχνολογίας

Στο παρελθόν, παγκόσμια κινήματα έπρεπε να οργανωθούν σε τοπικό επίπεδο για κάθε ένα θέμα ξεχωριστά και χώρα ανά χώρα προκειμένου με τα χρόνια να συσπειρώσουν την απαραίτητη δυναμική που θα τους επέτρεπε να φέρουν αλλαγή.

Σήμερα, αυτά τα εμπόδια μπορούν να εξαλειφθούν χάρη στην τεχνολογία και στην παγκόσμια συνείδηση που έχουμε αναπτύξει ως πολίτες του κόσμου. Ενώ οι περισσότερες διεθνείς οργανώσεις αποτελούνται από εθνικά δίκτυα που επικεντρώνονται πάνω σε συγκεκριμένα θέματα και το καθένα έχει το δικό του προσωπικό, προϋπολογισμό και ιεραρχία, το Avaaz έχει μία, ενιαία, παγκόσμια ομάδα που εργάζεται πάνω σε οποιοδήποτε θέμα απασχολεί τους πολίτες του κόσμου. Η δομή που έχουμε μας επιτρέπει να οργανώνουμε τεράστιες εκστρατείες με αξιοσημείωτη ευελιξία και αποτελεσματικότητα.

Το κίνημα του Avaaz μπορεί να λειτουργήσει ως «μεγάφωνο» για να επιστήσει την προσοχή των πολιτών πάνω σε προβλήματα που προκύπτουν, ως «αλεξικέραυνο» για να διοχετεύσει την ενέργεια μιας ευρείας κοινωνικής αγανάκτησης μέσα από μια συγκεκριμένη και στοχευμένη εκστρατεία, ως «πυροσβεστικό όχημα» για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και ανθρωπιστικών κρίσεων, και ως «βλαστικό κύτταρο» που παίρνει οποιαδήποτε μορφή δράσης είναι η καταλληλότερη για την αντιμετώπιση μιας κρίσης.

Οι προτεραιότητες και η δύναμη του Avaaz πηγάζουν από τα μέλη του κινήματος

Κάθε χρόνο, το Avaaz θέτει τις προτεραιότητές του. Αυτές οι προτεραιότητες προκύπτουν από δημοσκόπηση των μελών του κινήματος. (Δες εδώ τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του 2015.) Επιπλέον, όλες οι ιδέες για νέες εκστρατείες δημοσκοπούνται σε εβδομαδιαία βάση, σε τυχαία δείγματα των 10,000 μελών κάθε φορά. Μόνο εκείνες οι ιδέες που έχουν μεγάλη απήχηση στα μέλη μας γίνονται εκστρατείες. Γι’αυτό όταν καταλήγουμε να στείλουμε μια εκστρατεία σε όλα τα μέλη μας, βλέπουμε εκατοντάδες χιλιάδες, ή ακόμα και εκατομμύρια συμμετοχές μέσα σε ώρες.

Στην υπηρεσία των μελών

Η ομάδα του Avaaz συντάσσει ειδοποιήσεις και τις στέλνει μέσω email στα μέλη του κινήματος με τον ίδιο τρόπο που ένας σύμβουλος θα έγραφε σε έναν πρόεδρο ή έναν πρωθυπουργό. Έχουμε μία μόνο στιγμή, λίγα λεπτά ή ακόμη και δευτερόλεπτα, για να τραβήξουμε την προσοχή του αναγνώστη και να μεταδώσουμε τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεται για να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στην εκστρατεία ή όχι. Η επιτυχία της εκστρατείας εξαρτάται απ’ αυτή την απόφαση.

Στη συνέχεια κάνουμε αυτή τη στιγμή προσοχής να πιάσει τόπο. Η ομάδα μας βρίσκει τους καταλληλότερους τρόπους ώστε αυτά τα λίγα λεπτά προσοχής και δράσης που θα δώσει ο καθένας μας, να συναθροιστούν για να δημιουργήσουν την συλλογική δυναμική που χρειάζεται ώστε να φέρουμε πραγματική αλλαγή. Η ομάδα μας συνεργάζεται με ειδικούς για την ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών για τις εκστρατείες μας, πάντα με κύριο γνώμονα τη βούληση των μελών μας. Στη συνέχεια συντάσσει και στέλνει συνοπτικές και ξεκάθαρες ειδοποιήσεις στα μέλη μας και αν εκείνα ανταποκριθούν, τότε η ομάδα συνεχίζει την εκστρατεία οργανώνοντας οποιεσδήποτε δράσεις είναι απαραίτητες κάθε φορά, όπως παράδοση υπογραφών και μηνυμάτων σε αρμόδιους, ενημερωτικές καμπάνιες στα ΜΜΕ, διαμαρτυρίες κτλ.

Με άλλα λόγια, η ομάδα του Avaaz δεν καθορίζει τις εκστρατείες εκ των προτέρων και μετά να προσπαθεί να πείσει τα μέλη να συμμετέχουν. Στην πραγματικότητα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: η ομάδα αφουγκράζεται τα ζητήματα που απασχολούν τα μέλη μας και απλά προτείνει δράσεις για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Άρα δεν είναι τυχαίο ότι πολλές απ’τις πιο πετυχημένες εκστρατείες του Avaaz έχουν ξεκινήσει απ’τα ίδια μας τα μέλη. Η σωστή οργάνωση, παρ’ όλα αυτά, παίζει σημαντικό ρόλο στη επιτυχία του κινήματός μας, αφού χρειάζεται όραμα και ικανότητες για να βρεις και να επικοινωνήσεις λύσεις για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου.

Εστιάζουμε σε στιγμές κρίσης και ευκαιρίας

Κοινωνικά ζητήματα και προβλήματα που μας απασχολούν φτάνουν συχνά σε ένα σημείο όπου απαιτούν επειγόντως την λήψη αποφάσεων για να λυθούν. Όταν αυτή η στιγμή έρθει, μια μαζική, δημόσια κατακραυγή μπορεί να δώσει την τελική ώθηση που χρειάζεται για να έρθει η αλλαγή. Μπορεί να χρειαστούν χρόνια επιμονής και προσπάθειας, συνήθως αφανούς, από πιστά αφοσιωμένους ανθρώπους για να έρθει αυτή η στιγμή. Όταν όμως η κατάλληλη στιγμή φτάσει και το θέμα τραβήξει την προσοχή του κοινού, ο κάθε ηγέτης θα κληθεί να λάβει κρίσιμες αποφάσεις ζυγιάζοντας τις πολιτικές συνέπειες που φέρει η κάθε απόφαση. Είναι σ’αυτές τις στιγμές κρίσης και ευκαιρίας που το κίνημα του Avaaz αναλαμβάνει δράση.

Σε κάθε χώρα ή για κάθε θέμα, αυτές οι στιγμές μπορεί να έρθουν μόνο μία ή δύο φορές το χρόνο. Αλλά επειδή το Avaaz λειτουργεί σε όλες τις χώρες και πάνω σε όλα τα θέματα, αυτές οι ευκαιρίες για αλλαγή μπορεί να εμφανίζονται αρκετές φορές μέσα σε μια εβδομάδα.

Η χρηματοδότηση απ’τα μέλη μας εξασφαλίζει διαφάνεια και ανεξαρτησία

Επειδή χρηματοδοτούμαστε εξολοκλήρου απ΄τα μέλη μας, η δημοκρατική διαφάνεια είναι στο DNA μας. Καμία κυβέρνηση και καμία εταιρία δεν μπορεί να επηρεάσει τις προτεραιότητες του Avaaz προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων. Πολύ απλά δεν δεχόμαστε χρήματα ούτε από κυβερνήσεις, ούτε από ιδιωτικές εταιρίες, ούτε από ιδρύματα παρά μόνο μικροδωρεές απ΄τους πολίτες του κόσμου. (Δες γιατί αξίζει να στηρίξεις το Avaaz και κάνε μια δωρεά.)

Αντί να διασπόμαστε, μεγαλώνουμε και συσπειρωνόμαστε με γνώμονα τις αξίες μας

Κινήματα, συνασπισμοί και οργανώσεις συχνά διασπώνται με την πάροδο του χρόνου σε μικρότερα κομμάτια ή αναλώνονται στο να προσπαθούν να κρατάνε τις αντιμαχόμενες φατρίες ενωμένες. Στο Avaaz, αναγνωρίζουμε πως ακόμη και οι άνθρωποι με την καλύτερη θέληση μπορεί να διαφωνούν σε ορισμένες λεπτομέρειες. Γι’ αυτό αντί να αναλωνόμαστε στο να προσπαθούμε να βρούμε συναίνεση στα πάντα, ο καθένας από εμάς απλά αποφασίζει σε ποιες εκστρατείες θα συμμετέχει και σε ποιες όχι.

Παρόλα αυτά, κάθε εκστρατεία του Avaaz διέπεται από ένα σύνολο αξιών. Συγκεκριμένα, απ’την πεποίθηση πως πάνω απ’όλα είμαστε άνθρωποι και ως άνθρωποι έχουμε ευθύνη για τους άλλους ανθρώπους, για τις μελλοντικές γενιές και για τον πλανήτη μας. Τα θέματα πάνω στα οποία αναλαμβάνουμε δράση είναι εκφράσεις αυτών των δεσμεύσεων. Γι’αυτό βλέπουμε ξανά και ξανά ότι κάποιος ή κάποια που θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε μία εκστρατεία του κίνηματός μας, θα συνεχίσει να συμμετέχει αναλαμβάνοντας δράση πάνω σε άλλα θέματα. Αυτό είναι πηγή τεράστιας ελπίδας. Όταν τα όνειρά μας είναι κοινά, τότε μαζί μπορούμε να γεφυρώσουμε το χάσμα που υπάρχει μεταξύ του κόσμου που ζούμε και του κόσμου που όλοι θέλουμε.

 

Leave a Comment