ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

OGP Greece Ideathon: Πρόσκληση υποβολής καινοτόμων προτάσεων για την Ανοικτή Διακυβέρνηση

To OGP Greece Ideathon είναι μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με την υποστήριξη οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, με στόχο τη βελτίωση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση 2019-2021.

O Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών- ΕΕΛΛΑΚ υποστηρίζει το OGP Greece Ideathon και καλεί όσους ενδιαφέρονται να να υποβάλλουν προτάσεις εδώ

Το τρέχον, 4ο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, έχει ορίζοντα υλοποίησης έως το φθινόπωρο του 2021 εστιάζοντας στα ανοιχτά δεδομένα. Μέσα από το OGP Ideathon, οι φορείς του δημοσίου και της κοινωνίας των πολιτών αλλά και ενδιαφερόμενοι πολίτες έχουν την ευκαιρία να επεξεργαστούν από κοινού ώριμες προτάσεις για δεσμεύσεις που θα ενταχθούν στο 4ο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, με βάση τις απαντήσεις στα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Τι είδους ανοιχτά δεδομένα χρειαζόμαστε για τη βελτίωση της ποιότητας κάθε είδους δημόσιων υπηρεσιών και την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου;
  • Με ποιά εργαλεία και διαδικασίες μπορούμε να ενισχύσουμε την πολιτική ακεραιότητα και την λογοδοσία;
  • Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τη δημόσια συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων;
  • Για τις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας του COVID-19 η Κυβέρνηση και οι πολίτες μπόρεσαν μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες να συνεργαστούν χάρη στο πρώτο κύμα ψηφιοποίησης των δημοσίων υπηρεσιών. Ποιές θεωρείτε ότι είναι οι επόμενες καίριας σημασίας παρεμβάσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν μέσα στο επόμενο διάστημα;

Η Open Government Partnership είναι μια παγκόσμια πολυμερής πρωτοβουλία συνεργασίας κυβερνήσεων και κοινωνίας πολιτών με στόχο μια πιο διαφανή, συμμετοχική και υπεύθυνη διακυβέρνηση, προς την κατεύθυνση της ενδυνάμωσης των πολιτών, της καταπολέμησης της διαφθοράς και της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών στη σύγχρονη διακυβέρνηση. Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει 3 Εθνικά Σχέδια Δράσης. Στόχος του OGP Greece Ideathon, είναι η βελτίωση του 4ου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση 2019-2021, με ορίζοντα υλοποίησης έως το φθινόπωρο του 2021 και εστίαση στα Ανοιχτά Δεδομένα.

Στο τέλος Αυγούστου θα ανακοινωθεί επίσημα το αναθεωρημένο 4ο Σχέδιο Δράσης για τα Ανοιχτά Δεδομένα, με βάση τις νέες δεσμεύσεις που θα έχουν προκύψει από το OGP Greece Ideathon και θα αποσταλεί στην παγκόσμια πρωτοβουλία OGP.

Στο OGP Greece Ideathon μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις και να συνεργαστούν σε ένα μαραθώνιο συν-δημιουργίας φιλόδοξων παρεμβάσεων, τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης αλλά και οι πολίτες, τμήματα, Υπουργείων, δημόσιων οργανισμών καθώς και Ανεξάρτητες Αρχές, και οργανώσεις των πολιτών.

Δείτε το πρόγραμμα του Ideathon και λάβετε μέρος εδώ

Leave a Comment